Фісташкове молоко - нова альтернатива коров'ячому

Усе більше прихильників молока відмовляються від лактози з етичних чи медичних причин, переходячи на рослинні альтернативи. Соєве, злакове, горіхове молоко відрізняються на смак від коров’ячого або козячого, і, хоч і добре справляються з роллю інгредієнтів улюблених страв та приготуванням кави, часом характеризуються надмірною солодкавістю, ароматом і водянистістю. Ось чому пошук ідеального замінника коров’ячого молока триває - і виробниками продуктів, і споживачами.

Домашнє фісташкове молоко

Новий безлактозний хіт, який з'явився у нью-йоркських супермаркетах - фісташкове молоко. Ніжний, ніби вершковий напій із зелених горішків з каліфорнійських ферм підкорив серця постійних гостей модних кав’ярень Великого Яблука та прихильників веганського способу життя.

Фісташкове молоко є чудовим доповненням до ранкової каші або тарілки пластівців і, окрім того, збивається краще, ніж будь-яке інше зернове чи горіхове молоко, що особливо важливо для прихильників матча та капучіно.

Порівняно з іншими рослинними аналогами, у фісташкового молока є один недолік - ціна. Причина у тому, що горіхові дерева ростуть тільки у специфічних південних регіонах і при цьому дуже повільно. Хороша новина у тому, що корисне та смачне молоко можна приготувати самостійно - у домашніх умовах і з мінімальними витратами.

Матча лате

Користь фісташкового молока для здоров’я

Фісташки відомі нам як суперфуд здавна. Про унікальні властивості зелених горіхів знали ще понад 2500 років тому, коли фісташки вважалися улюбленими ласощами правителів Близького та Середнього Сходу і популярними ліками в аюрведичній системі харчування.

Фісташки недарма покриті міцною шкарлупою - заховавши ядра під такий захист, природа ніби підкреслює цінність того, що всередині. Ці горіхи є дуже багатими на поживні речовини, антиоксиданти та ненасичені жирні кислоти, необхідні організму для регулювання рівня холестерину, запобігання атеросклерозу та побудови стінок клітин. Зелені горіхи містять велику кількість антивікового вітаміну E, провітаміну A (необхідного для процесів обміну та здоров’я кишкової мікрофлори), вітамінів B1, B2 і B6 (важливих для мозку), а також є цінним джерелом протеїну, оскільки горіхи на 20% складаються з білка. Фісташки належать до горіхів з високим вмістом клітковини, позаяк стимулюють травлення та забезпечують тривале відчуття ситості. Окрім того, фісташкове молоко має відносно низький рівень калорійності і містить набагато менше вуглеводів, ніж, наприклад, вівсяне.

Різні види горіхового молока

Фісташкове молоко має багато переваг не лише для здоров’я, а й для навколишнього середовища. Порівняно з коров’ячим, усі рослинні альтернативи залишають менш руйнівний вуглеводний слід, хоча деякі все ж є витратними по ресурсам. Наприклад, виробництво мигдалевого молока потребує величезну кількість води для зрошення плантацій, в той час як фісташкові дерева є надзвичайно економними у поливі, потребуючи на 75% менше води, ніж мигдалеві. Соя, як монокультура втратила колишню популярність, тому що заради вирощування соєвих бобів безпощадно знищувались тропічні ліси Амазонки. Фісташкові дерева, навпаки, слугують для боротьби з ерозією, завдяки чому роблять значний вклад у збереження ландшафту в безплідних регіонах. Тобто, фісташки є і корисними, і екологічними - ще один аргумент на користь фісташкового молока у горнятку ніжного капучіно.

Тарілка з фісташками

Як приготувати фісташкове молоко

  • 750 мл чистої фільтрованої води.

  • 120 г чищених та смажених (але несолених) фісташок.

  • 2-4 фініки.

  • Дрібка солі.

  • За бажанням: дрібка кориці або ванілі.

Замочіть фісташки у воді на ніч або, як мінімум, на 4 години. Злийте воду, ретельно промийте горіхи та дайте їх трохи висохнути. Викладіть фісташки у блендер, залийте водою та подрібніть до повного зникнення шматочків. Додайте трохи солі, за бажанням підсолодіть фініками або кленовим сиропом, додайте корицю або ваніль - за смаком.

Процідіть масу через тонке сито або, в ідеалі, спеціальне саше для приготування горіхового молока, щоб позбутися від м’якоті.

Зберігайте фісташкове молоко у холодильнику, не довше 3-5 днів.

Фісташки та вода

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.