Що потрібно знати про вітамін А

Нестача вітаміну А

Дієтологічна мантра говорить, що вітамін А - запорука хорошого зору, здорової імунної системи та росту клітин. Його нестача в організмі у більшості випадків проявляється наочно. Через дефіцит вітаміну А шкіра стає сухою, лущиться і виглядає тьмяною. Часто на цьому фоні розвивається дерматит, з’являється висип і подразнення. Серед інших неприємностей - так звана нічна сліпота, або низький поріг нічного зору. Окрім того, послаблюється захист слизових оболонок всього організму, погіршується стан нігтів і зубів, на шкірі з’являються передчасні зморшки, а волосся зрадливо випадає. Як після цього не повірити в те, що саме вітамін А виступає за головного у питаннях краси?

Продукти, що містять вітамін А

Користь вітаміну А

Вітамін А (як у якості місцевого застосування, так і внутрішнього) є загальною рекомендацією для лікування акне, різноманітних захворювань шкіри та відіграє важливу роль у боротьбі з першими ознаками старіння. А ще це величезний імпульс для всієї імунної системи - він допомагає клітинам справлятися з різноманітними інфекціями.

Різнокольорова морква

Як це працює

Потрапляючи у кров, вітамін А частково відкладається про запас у печінці, частково поступає в кров у необхідній концентрації для потреб різних органів. Наприклад, допомагає прискорити регенерацію клітин шкіри при висипанні або затягнути несподівану зморшку.

Жінка

Коротка інструкція

У природі існує 2 типи вітаміну А: ретиноїди (вони походять з продуктів тваринного походження) і бета-каротин (від рослин). У 2013 році вчені Ради з продовольства і харчування при інституті медицини США з’ясували цікаву особливість: за останні 20 років кількість вітамінів у фруктах, овочах та зелених листових салатах скоротилося практично вдвічі. Тобто 1 одиниця вітаміну А містить тепер лише 6 молекул каротиноїду замість колишніх 12. Втім, це зовсім не значить, що споживання фруктів та овочів потрібно подвоїти. Насиченою вітаміном А альтернативою можуть бути печінка, жирні сорти риби та молочні продукти.

Помаранчева їжа

Цікаві факти

Більше всього цього антиоксиданту міститься у червоному болгарському перці, шпинаті (чудово підходить для першої половини дня), спаржі, бататі, легкому гарбузовому пирозі (допомагає серцю), моркві, яблуках, бананах, манго і абрикосах.

Що звучить більш спокусливо: склянка морозива чи 20 банок консервованого тунця? Вірте чи ні, але ці позиції містять абсолютно однакову кількість вітаміну А (близько 20% від добової норми). Тим не менш, пам’ятайте і про те, що за даним показником 25 кульок морозива будуть рівні 1 запеченій солодкій картоплі.

Ще одна корисна ідея: вітамін А посилює свою дію у поєднанні з цинком і вітаміном Е.

Салат

Без фанатизму

Вітамін А є жиророзчинним, а значить, не просто легко засвоюється, а й накопичується в організмі. Що може обернутися злим жартом - передозуванням. Серед поширених побічних ефектів - болі в суглобах, нудота, мігрень. З віком надмірне споживання вітаміну А в якості добавки може спровокувати остеопороз та послабити кісткову тканину, що збільшує ризик перелому у 7 разів.

Якщо ви приймаєте будь-які ліки, обов’язково проконсультуйтесь із лікарем, чи є додавання вітаміну А в даному випадку безпечним. Наприклад, він посилює ефективність препаратів для лікування вугрового висипу, але при цьому може виявитись досить небезпечним, якщо у вас є проблеми з печінкою, нирками або щільністю кісткової тканини.

Собака з морквою



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.