Чи викликають молочні продукти запалення

В інтернеті сьогодні можна знайти безліч заплутаної та суперечливої інформації про те, як боротися із хронічним запаленням. І хоча більшість спеціалістів погоджуються, що додавання до раціону оливкової олії, лосося та волоських горіхів може допомогти зменшити запалення, інші продукти вважають прозапальними, часом на підставі наукових досліджень, часом — не маючи достатніх доказів.

Серед багатьох продуктів, які вважаються тими, що стимулюють хронічне запалення, дуже часто з’являються молочні. Давайте спробуємо розібратися, чи насправді молочні продукти викликають запалення, чи це всього лиш міф.

Молочні продукти

Що таке запалення

Перш ніж переходити до продуктів, важливо зрозуміти, що таке це запалення.

Коротко кажучи, запалення — це природна захисна реакція організму для захисту від подразників і пошкоджень. Розрізняють 2 види запалення: хронічне і гостре. Гостре запалення виникає тоді, коли людина отримує травму — наприклад, якщо ви підвернули щиколотку, то вона швидше всього запалиться. Такий тип запалення є локалізованим і зникає після вилікування травми чи інфекції.

З іншого боку, хронічне запалення може надовго затримуватися в організмі. Цей стан може бути результатом низки факторів, зокрема куріння, ожиріння та нездорового вибору дієти. Також хронічне запалення може бути викликане наявністю аутоімунного захворювання чи інфекції, яка не зникає.

Хронічне запалення пов’язують з підвищеним ризиком розвитку деяких видів раку та діабету, також є небезпека у тому, що поширеність захворювань, пов’язаних із хронічним запаленням, зростатиме з роками.

Дієта, що сприяє запаленню, зазвичай містить багато рафінованого крохмалю, цукру, насичених і транс-жирів, а також мало омега-3 жирних кислот, природних антиоксидантів та клітковини з фруктів, овочів і цільного зерна.

Пляшки молока 

Чи викликають молочні продукти запалення

Молочні продукти є смачною та корисною частиною раціону, яка підтримує здоров’я кісток. Втім, останнім часом відмова від молочних продуктів стає все популярнішою, з різних причин, серед яких — потенційна здатність викликати запалення в організмі.

Хтось звинувачує у цьому насичені жири, які містяться у молочних продуктах і пов’язані з запаленням. Втім, огляд, опублікований у Critical Reviews in Food Science and Nutrition, заснований на даних 52 клінічних випробувань на людях, молочні продукти справді мають протизапальну дію на організм, незалежно від вмісту жиру.

У 2021 році був опублікований систематичний огляд, що оцінював вплив споживання молочних продуктів (молоко, сир і йогурт) і молочних білків на запалення у дорослих, результати якого показали, що споживання цієї категорії їжі або не впливає на запалення взагалі, або має незначний протизапальний ефект.

Таким чином, попри заяви щодо того, що молочні продукти спричиняють запалення, медична література свідчить про інше. Просто майте на увазі, що якщо випити склянку натурального молока під час протизапальної дієти — цілком допустимо, у той час як молочні напої та продукти з великою кількістю цукру та інших додатків може мати негативний вплив на здоров’я.

Такі варіанти, як шоколадне молоко чи фруктовий йогурт, що містять багато цукру, підсолоджувачів, барвників, тощо не матимуть протизапального чи нейтрального впливу, а навпаки, але тут основним винуватцем є цукор.

 Додавання молока у каву



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.