Як уникнути похмілля та переїдання під час свят

Наближаються зимові свята, роблячи актуальним питання: як достойно витримати багатоденний марафон безкінечних тостів та ситних закусок? До вашої уваги декілька лайфхаків, які допоможуть уникнути надмірного гедонізму та симптомів похмілля.

Феєрверк

Приготуйте правильний сніданок

Перше правило напередодні будь-якого свята, особливо якщо плани грандіозні, їсти не чекаючи обіду: поснідайте як слід. Почніть святкування зранку щедрою мискою каші, приправленої маслом чи олією, жменею корисних ягід і дрібкою кориці. Каша (будь-яка, яка подобається, але вівсянка поза конкуренцією) стабілізує рівень цукру у крові, що допоможе контролювати апетит протягом дня. Додайте у меню порцію пробіотичного йогурту - для підтримки імунної системи і чутливої пробіоти у боротьбі з побічними ефектами сезону свят на кшталт великої кількості алкоголю та нестачі сну.

Каша з ягодами та горіхами

Налягайте на воду

На наступний день після святкування докладіть усіх зусиль, щоб випити 6-8 склянок води або багато трав’яного чаю, або розбавленого соку. Це, звісно, не позбавить від спокуси знову зануритись у атмосферу свята з головою, але як мінімум врятує від алкогольної посухи в організмі. Навіть легке зневоднення загрожує головним болем, що в поєднанні з сечогінною дією алкоголю робить споживання рідини дуже важливим. Уникайте напоїв з кофеїном, оскільки він також сприяє виведенню рідини. Обов’язковий маневр: випити повну склянку чистої води перед тим, як впасти на ліжко, і не менш повну - одразу після пробудження.

Склянка води

Перекусіть перед застіллям

Ще один рятівний лайфхак, якщо святкування планується у проміжний час, наприклад, обід давно минув, а до вечері як мінімум 1 година. Чудово спрацює, наприклад, порція йогурту з бананом. Протеїни у йогурті сповільнять травлення банану, що відтермінує дію першого келиху алкоголю, у той час як багатий на калій банан компенсує споживання солі, що неминуче, оскільки алкоголь часто супроводжується горішками, оливками та чіпсами. Інші варіанти перекусу перед святкуванням: мультизерновий тост з маслом (краще горіховою пастою), невелика порція мюслі з молоком або тарілка гарячого овочевого супу. Переїдати не слід, не забувайте про майбутнє частування на святі.

Йогурт з бананом

Не робіть ставку на алкогольні калорії

Під час застілля пам’ятайте, що все це ви вже їли, і цей випадок не останній - трапиться ще не одна нагода смачно поїсти. Робіть акцент на свіжі овочі, зелень, нежирне м’ясо та рибу. Водночас, зовсім не їсти, надіючись, що у вині і так багато калорій - також хибне рішення. Організм за це вам не подякує. Алкоголь постачає тільки пусті калорії, і тому відмова від їжі заради випивки означає втрату цінних поживних речовин, тоді як тіло потребує їх для детоксикації. Пийте алкоголь одного виду (з вин надавайте перевагу білим сухим, оскільки вони мають менше речовин, які сприяють похміллю) і випивайте не більше 1 келиху за 1 годину, чергуючи з соком, водою та іншими безалкогольними напоями - ця стратегія працює, якщо вам не подобається святкувати з пустими руками.

Біле вино

І знову добре поснідайте

Навіть після нашаленішої ночі не слід пропускати перший прийом їжі: баланс дієти дуже важливий, особливо якщо ви добряче випили. Правильний сніданок після свята - фрітата, омлет з овочами, шакшука, локшина на наваристому бульйоні. Яйця - чудовий вибір для похмілля, тому що забезпечують організм холіном, поживною речовиною, яка підтримує печінку. Додавайте у свій омлет гриби (енергетичні вітаміни групи В), помідори (вітамін С), цибулю (корисні для печінки сполуки сірки), шпинат (джерело фолату, який відновлює ДНК), каєнський перець або нарізаний перець чилі (щоб покращити кровообіг та якомога швидше прийти в форму).

Сніданок з яйцем та авокадо

Тим, кого нудить від думки про сніданок, допоможе смузі - з бананів, апельсинів або ківі. Такий напій багатий на калій, що допоможе відновити втрату електролітів - зневодненому алкоголем організму фруктотерапія показана як ніколи.

Люди святкують



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.