Корисні властивості брусниці

Брусниця - одна з ягід, які найчастіше згадуються у народній медицині. За коефіцієнтом корисної дії вона багато у чому переважає журавлину та чорницю. Цілющою силою володіють не лише червоні стиглі ягоди, а й насіння та листя. До того ж брусниця унікальна тим, що зберігає свої лікувальні властивості і після термообробки. Давайте дізнаємося більше про те, як зберегти та використати корисні властивості брусниці для організму.

Брусниця

Кисло-солодка ягода брусниця достигає у серпні-вересні. Брусниця вважається дикою лісовою ягодою, але її корисні властивості були відмічені ще у 18 столітті. Перші спроби культивувати брусницю датуються 1745 роком. Зараз у продажі можна зустріти як зібрану в лісі брусницю , так і штучно вирощену на плантаціях. За концентрацією корисних речовин ці ягоди є рівносильними.

Брусниця є досить низькокалорійною ягодою, у 100 г міститься всього 46 ккал. Під час дієти корисно влаштовувати перекуси ягідним смузі або споживати брусницю у свіжому вигляді. У складі цієї червоної ягоди органічні кислоти (лимонна, хінна, молочна, саліцилова, яблучна, бензойна та інші), пектин, каротин, дубильні речовини, вітаміни A, C, E, калій, кальцій, магній, марганець, залізо і фосфор.

Ягоди та листя брусниці

Цілющими властивостями володіє і листя брусниці, яке містить дубильні речовини, арбутин, гідрохінон, танін та карбонові кислоти. Також, у ньому містяться галова, хінна, винна кислоти та вітамін С. Відвар з листя брусниці володіє сечогінною антисептичною дією. Такий цілющий напій може допомогти при циститі, ниркокам’яній хворобі, а також при проблемі набряків під час вагітності у жінок в якості безпечного природного засобу.

У сезон застудних захворювань лікарі радять пити більше ягідних морсів, соків та відварів. Морс із брусниці рекомендують у якості природного жарознижувального при високій температурі. Дослідження довели, що брусниця посилює активність антибіотиків, позаяк є корисною при лихоманці, а також для покращення апетиту після перенесених важких захворювань і травм.

Напій із брусниці

Сік із брусниці корисно пити і дорослим, і дітям як загальнозміцнюючий та тонізуючий засіб при загальній слабкості, головному болю, перших ознаках застуди. Для приготування цілющого напою потрібно взяти 50 г соку брусниці, розбавити його 150 г охолодженої кип’яченої води, можна додати цукор або мед за смаком. Такий напій потрібно пити по 100 мл 3-4 рази на день після їжі. Ще один смачний рецепт - липовий чай з брусничним варенням.

До того ж брусниця є природним релаксантом. Ароматний чай з листя брусниці відновлює сили та знімає втому. Дрібні червоні ягоди здатні протистояти гіпо- та авітамінозу. Багата на калій, магній, залізо і марганець, брусниця зміцнює імунітет. Наявні у її складі каротин і пектин покащують стан шкіри та волосся. Сік брусниці знімає запалення, освіжає та тонізує шкіру, прибирає капілярну сітку.

Соус з брусниці

Напої з цієї ягоди знижують вміст холестерину у крові, покращують роботу шлунку та кишківника, знижують артеріальний тиск. Не гірше за чорницю брусниця сприяє підтриманню гостроти зору. Її рекомендують споживати у їжу школярам, студентам, пілотам, водіям та всім, чия робота пов’язана з очима.

Попри серйозний список корисних властивостей, у брусниці є і ряд протипоказань. Ягоди не рекомендовано споживати при підвищеній секреторній функції шлунку. Не слід зловживати брусницею у людям з низьким тиском, сама по собі ягода і всі приготовані з неї напої та страви сприяють зниженню артеріального тиску. Окрім того, брусниця поглинає та накопичує радіоактивні речовини, позаяк, збирати її можна тільки подалі від трас, заводів і технічних зон.

Порошок брусниці



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.