Корисні властивості меду манука

Мед манука темного кольору та з незвичайним сильним присмаком виробляється бджолами, які збирають нектар з деревовидного куща манука або чайного дерева у Новій Зеландії. Ця незвичайна рослина дуже цінується місцевими мешканцями, і може сягати до 15 метрів у висоту.

У вулику вони додають у нектар фермент оксидаза глюкози з метою зберігання меду.

Протягом багатьох поколінь плем’я Маорі у Новій Зеландії використовувало мед манука для лікування зовнішніх та внутрішніх захворювань, серйозних та легких недомагань.

Банки з медом манука

В принципі, будь-який чистий мед - природний засіб з легкою лікувальною дією, оскільки до його складу входить певна кількість ферменту оксидази глюкози, який повільно випускає антисептик перекис водню в організм, вбиваючи шкідливі бактерії без шкоди клітинам, і загоюючи інфекційні рани. Однак, цей корисний компонент меду легко зруйнувати, якщо продукт потрапив під вплив тепла чи світла.

Тим не менш, мед манука містить активний компонент, який відрізняє його від інших сортів меду. Він не втрачає свої лікувальні властивості навіть якщо зазнає впливу світла або тепла.

Манука містить у 70 разів більше реактивного метилгліоксалю (MG), ніж звичайний мед. Чим більше цього компоненту у складі продукту, тим потужніші його антибактеріальні властивості. Такий мед містить більше вітамінів і мінералів, ніж будь-який інший тип.

Квіти манука

Одним з перших вчених, який взявся за вивчення переваг меду манука був професор біохімії, Пітер Молан з Університету Вайкато у Гамільтоні, Нова Зеландія.

Він почав дослідження переваг меду манука порівняно з іншими типами меду. Пітер Молан виявив, що деякі зразки продукту не містять перекису водню.

Тести, проведені з медом манука показали, що після додавання каталази (ферменту, що видаляє перекис водню) у зразках зберігалася значна антибактеріальна активність.

Професор Пітер Молан назвав цей активний елемент, не пов’язаний з перекисом водню як UMF ®, Unique Manuka Factor або Унікальний манука фактор. У 90-х роках було встановлено стандарт класифікації активності антибактеріального меду.

Ложка меду

Якщо ви вирішите купити мед манука, переконайтесь, що на упаковці вказана зареєстрована торгова марка якості, оскільки через високу вартість цього продукту з’явилися підробки, коли звичайний мед видають за мануку. Шкоди такий мед не принесе, але очікуваних антибактеріальних властивостей ви також не отримаєте.

Чим вище фактор UMF ®, тим активніше діє мед. Щоб отримати максимум користі, обирайте мануку з фактором +10. Одна з причин, чому мед манука має різний рівень користі, полягає у тому, що неможливо змусити всіх бджіл запилювати тільки квіти куща манука.

Основне правило: етикетка меду манука повинна містити слова “active UMF (MGO) manuka honey”, після яких вказано номер.

Якщо у назві використані просто слова “active” або “active manuka”, то ви купуєте мед із незначним вмістом метилгліоксалю та відповідно недостатньо сильної дії.

Мед манука з MGO 50+

Зі слів лікарів, високий цукор у складі меду манука створює безводне середовище, у якому не можуть вижити бактерії, які знаходилися там раніше. Більше того, порівняння мануки зі стандартним антисептиком (carbolic, або phenol) за їх здатністю вбивати шкідливі бактерії показало дивовижний результат: цей мед справді працює і проти бактерій, і проти грибків. Тобто, він ефективний стосовно всіх заразних організмів. Також, відома ефективність мануки для лікування виразок на ногах і пролежнів. Також, мед сприяє швидшому загоєнню після операцій.

Завдяки присутності ферменту глюкооксидаза, мед манука є висококислотним, що посилює його антибактеріальні властивості. Манука також володіє протизапальною дією, допомагає регенерації шкіри, покращує травлення, бореться з хворобами, а головне - задовольняє потяг до солодкого. Однак, діабетикам все ж слід проконсультуватися з лікарем, перед тим як споживати цей продукт.

Різні види меду

Регулярне додавання меду манука до раціону допоможе

  • Налагодити роботу імунної системи.

  • Покращити травлення.

  • Отримати короткочасний прилив енергії завдяки тому, що мед складається переважно з карбогідратів: глюкози та фруктози.

  • Покращити стан шкіри. Мед манука є корисним при екземі, укусах комах, опіках, травмах після операції. Продукт допомагає  зменшити шрами та час загоєння. Також, мед можна використовувати зовнішньо: наносити на обличчя хвилин на 10-15 як натуральну маску.

Можна просто мастити мед на хліб зранку замість джему - це матиме більшу користь для здоров’я. Якщо любите свіжі соки, то можна змішати у блендері мед манука з полуницею, лохиною, малиною, шпинатом і капустою. Це чудовий напій, щоб освіжитися протягом дня.

Рідкий мед



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.