Корисні властивості винограду

Виноград на смак майже такий же солодкий, як цукерка, він є зручною закускою, яку можна взяти з собою, і не потрібен посуд, щоб їсти. Не кажучи вже про те, що ягоди містять безліч поживних речовин, позаяк, є корисними для здоров’я.

Виноград — як і будь-який інший фрукт — корисний, якщо його споживати у помірних кількостях. Слід бути обережними, оскільки ягоди містять багато цукру, який може швидко накопичуватися, якщо їсти його цілими жменями. Одна порція винограду (½ склянки або близько 16 ягід) містить в середньому 7,5 г цукру. Можна одразу розділити виноград на порції, щоб не захоплюватися надміру.

Експерти стверджують, що споживання винограду має як позитивний, так і негативний вплив на організм. Давайте дізнаємося більше.

Виноград

Користь для мозку

Хочете зберегти мозок у найкращому стані протягом довгих років? Подумайте про те, щоб зробити виноград регулярним перекусом.

Виноград здатний покращувати пам’ять і концентрацію. Антиоксидантні сполуки у ягодах допомагають мінімізувати окислювальний стрес у мозку, що може захистити від погіршення когнітивних функцій та втрати пам’яті з віком.

Виноград також стимулює прилив крові до мозку, таким чином покращуючи щоденну розумову роботу. Також, дослідження показали, що ресвератрол — специфічний антиоксидант, що міститься переважно у шкірці винограду — допомагає знизити ризик розвитку хвороби Альцгеймера, зменшуючи запаленння у мозку, а також позбавляючись від бета-амілоїдного пептиду, який пов’язують з прогресуванням цієї хвороби при його накопиченні.

Виноград з морозивом

Зменшення запалення

Хронічне запалення пов’язують з раком, захворюваннями серця, астмою, діабетом 2 типу, ревматоїдним артритом та іншими хворобами. На щастя, виноград наповнений такими антиоксидантами, як вітаміни С та K, поліфеноли, катехіни та антоціани — усі вони можуть допомогти зменшити запалення.

Окрім того, відомо, що виноград, особливо темний, багатий на ресвератрол. А як ми вже знаємо, він допомагає захистити від запалення. Зокрема, ресвератрол забезпечує кращий захист кровоносних судин, допомагаючи запобігти їх пошкодженням, що, зрештою, є профілактикою запалення серця.

Курка з виноградом

Покращення артеріального тиску

Якщо високий тиск не контролювати, це може збільшити ризик двох основних причин передчасної смерті: захворювань серця та інсульту. Втім, гарна новина полягає і тому, що існує багато доступних способів, зокрема харчування, які допоможуть контролювати та запобігати високому тиску.

Перекусіть виноградом — він допомагає нормалізувати артеріальний тиск, оскільки містить багато калію (1 склянка ягід містить 176 мг) і мало солі (менше 2 г в 1 склянці).

Дослідження у Nutrients показало, що калій є ефективним для зниження тиску, сприяючи розширенню вен та артерій, а також вимиваючи надлишок солі. Також, вибір винограду замість солоних снеків є самими по собі корисним, оскільки сіль має здатність підвищувати тиск.

Тости з крем-сиром та виноградом

Покращення сну

Виноград — гарна вечірня закуска, яка може допомогти швидше заснути та змінити сон. Усе тому, що ягоди містять деяку кількість мелатоніну — гормону, який допомагає регулювати цикл сну і неспання.

З’їжте трохи винограду за 1-2 години до сну. Тільки пам’ятайте про розмір порції, щоб не перевантажити організм цукром, що навпаки зашкодить відпочинку.

Салат з виноградом

Розлади травлення

Якщо ви колись втрачали міру того, скільки винограду з’їли, то могли помітити, що після цього болів живіт. Це відбувається через велику кількість фруктози у ягодах (близько 12,3 г в 1 склянці). 

Фруктоза — це природний цукор, який міститься у фруктах, вона може викликати газоутворення при надмірному споживання. Позаяк, якщо з’їсти забагато фруктів, то шлунок може розболітися через метеоризм. Дубильні речовини у винограді, що містяться в основному у шкірці та насіння, також можуть привести до розладів травлення, оскільки ці природні поліфеноли можуть викликати нудоту та діарею, але, знову ж таки, якщо переборщити з кількістю. Також, деякі люди можуть бути надміру чутливими до цих сполук і відчувати дискомфорт після споживання винограду, але це досить рідкісні випадки. Головне — знати міру.

Томлений виноград



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.