Що таке біохакінг

Сьогодні питанням продовження молодості задаються не лише вчені та лікарі, а термін Біохакінг вийшов за межі лабораторій та наукових конференцій. Та чи можна з його допомогою зупинити старіння, чи це всього лиш мрія, далека та недосяжна? Давайте дізнаємося більше про те, що ж таке біохакінг, і як він працює.

Жінки за обідом

Що таке біохакінг

Сьогодні під біохакінгом розуміють насамперед комплексний підхід до основних процесів життєдіяльності людини, який дозволяє покращити якість життя, оздоровити та омолодити організм. Це превентивна та антивікова медицина, яка ефективно працює. Регулярний медичний огляд, усунення дефіцитів, корегування способу життя, раціону, фізичного навантаження - все це біохакінг.

Авокадо з яйцем

Чи можна за допомогою біохакінгу продовжити тривалість життя

Звісно, так. І це набагато простіше, ніж може здатися на перший погляд. Тут, знову ж таки, важливим є комплексний підхід, і кожний з кроків є важливим. Наприклад, ви відмовитесь від солодкого, або хоча б помітно зменшите його кількість у раціоні. Адже цукор міститься не лише у десертах, а й у багатьох інших продуктах - від консервів і соусів до напівфабрикатів, йогуртів та іншої молочної продукції, ковбас. Такий підхід допоможе розвантажити підшлункову залозу, яка відповідає за утворення інсуліну, й уникнути інсулінорезистентності.

А в довготривалій перспективі це вже ефективна профілактика спричинених інсулінорезистентністю патологій: ожиріння, порушення обміну речовин, синдрому полікістозу яєчників, акне, запальних та серцево-судинних захворювань. Попередити все це набагато легше, ніж лікувати.

Жінка готує овочі

Головний провокатор старіння

Неправильне харчування - потужний фактор старіння, це потрібно прийняти і виправляти вироблені протягом багатьох років небезпечні харчові звички. Наприклад, апетитна смажена скоринка, яку так люблять у картоплі, курки, тощо, є ніщо інше, як результат глікації білків. Тобто, реакції між вуглеводами (цукрами) та амінокислотами білків, внаслідок чого білки змінюють свою структуру. Виходить кінцевий продукт глікації, який прискорює старіння організму. Важливо також усунути продукти, до яких ви маєте індивідуальну непереносимість, про що часто організм сигналізує незрозумілими висипаннями, здуттям, тощо. Часто така реакція буває на глютен та молочні продукти.

Корисні продукти

Як продовжити молодість

Одним з найважливіших факторів, що сповільнюють старіння (це науково доведено), є якісний сон. Як багато людей можуть ним похвалитися? Причому, важливо не просто спати потрібні 8 годин, а й вставати та лягати у правильний час, щоб організм працював відповідно до заданих природою ритмів. Втомлений вигляд зранку, погане самопочуття, млявість, апатія - це не неприємне співпадіння, а попередження організму, на яке слід звернути увагу. Гормон сну мелатонін захищає клітини від вільних радикалів та оксилювального стресу, а його нестача провокує процес глікації крові (а це серйозний фактор у розвитку хронічних захворювань, зокрема цукрового діабету, серцево-судинних та онкологічних хвороб) і запальні процеси.

Жінка з апельсином

А ось, наприклад, омега-3 жирні кислоти, які спеціалісти часто рекомендують споживати не лише і вигляді БАДів, а й у вигляді продуктів харчування, піклуються про молодість та здоров’я шкіри, нормалізують рівень холестерину, є корисними для серця, знижують ризик розвитку раку шкіри. Дикі лосось, тунець, скумбрія, сардини, форель, авокадо, молоко, йогурт, грецькі горіхи, насіння льону - справжні молодильні яблука. Антивікові продукти - взагалі окрема тема для бесіди: поліфеноли, селен, цинк, магній, вітаміни C, A, E, групи B, K у природному вигляді потрібні та важливі для всіх. І не слід забувати про водний баланс, адже при недостатньому споживанні води корисні речовини не можуть поширюватись по всьому організму і повноцінно виконувати свої завдання.

Біохакінг - це у більшості випадків досить просто і доступно, але перед початком будь-яких кардинальних змін потрібно обов’язково проконсультуватись зі спеціалістом. Піклуйтесь про себе і будьте молодими та здоровими.

Оливкова олія та оливки



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.