Борошно без глютену

Про глютен ходять різні чутки. Хтось страждає від його непереносимості і не може їсти продукти, до складу яких входить хоч крапля цієї речовини (непереносимість глютену, до речі, називається целіакія).

А хтось просто каже, що глютен шкідливий, і відмовляється споживати продукти, які його містять. Наприклад, не їдять випічку, солодощі, хліб, каші, крупи, а також усі продукти, у яких міститься пшеничне борошно - воно якраз є одним із головних джерел глютену.

Втім, не обов’язково відмовлятися від хліба, печива та іншої випічки тільки тому, що вони зроблені зі “шкідливого глютенового” борошна. Можна просто звернути увагу на так звані альтернативні види борошна - глютену у них немає, а на смак вони нічим не гірші.

Борошно

Кукурудзяне борошно

Кукурудзяне борошно - чудова альтернатива пшеничному борошну. По-перше, воно є низькокалорійним і підходить усім, хто не тільки стежить за здоров’ям, а й за фігурою. По-друге, кукурудзяне борошно позитивно впливає на травлення, нормалізує тиск та рівень цукру у крові, покращує роботу серця і навіть сповільнює процеси старіння в організмі.

З кукурудзяного борошна виходить смачний хліб, а також хлібці, чіпси, начос. Мексиканці обожнюють кукурудзяне борошно і додають його у супи, другі страви та соуси. А східні народи використовують його для приготування каші.

Начос

Гречане борошно

Готують його, як легко здогадатися, з гречки. При цьому борошно зберігає усі корисні властивості крупи: гречане борошно багате на вітаміни, мінерали, клітковину, білки та інші поживні речовини. Страви, приготовані з гречаного борошна, надовго заряджають організм бадьорістю та енергією. А ще борошно з гречки є назькокалорійним, а значить, просто незамінним для раціону усіх, хто худне.

Гречане борошно

Вівсяне борошно

Під час переробки вівсяних пластівців і їх подрібнення у порошок продукт зберігає усі свої корисні властивості. Тому вівсяне борошно багате на вітаміни, мінерали, клітковину та інші поживні речовини, які зміцнюють імунітет і здоров’я людини. І ще регулярне споживання вівсяного борошна нормалізує травлення.

Вівсяне борошно чудово підійде для приготування хліба і булочок - вони виходять особливо повітряними та ніжними. І до того ж дієтичними, тому що вівсянка - низькокалорійний продукт. Вівсяне борошно, до речі, можна поєднувати з іншими видами борошна - наприклад, з мигдалевим або кукурудзяним у співвідношенні 1:1.

Булочки з вівсяного борошна

Рисове борошно

Таке борошно особливо популярне у Японії та Індії, а мешканці цих країн, як відомо, вибирають для свого раціону найкорисніші інгредієнти. Рисове борошно - не виключення: продукт насичений вітамінами, мінералами та іншими корисними речовинами.

Це борошно може і повинне бути присутнім у раціоні не лише дорослих, а й дітей. З рисового борошна можна випікати хліб, хлібці, млинці та інші страви, для яких необхідне тісто.

Рисове борошно

Мигдалеве борошно

Борошно з горіхів - концентрація корисних речовин. Мигдалеве борошно багате на вітаміни групи В, Е, А, кальцій, калій, йод, фосфор, залізо та корисні жирні кислоти омега-3. Таке борошно нормалізує обмінні процеси в організмі, зміцнює імунітет, стимулює розумову діяльність, позитивно впливає на серце і судини.

Із мигдалевого борошна виходять чудові десерти та випічка: капкейки, кекси, печиво, брауні, пироги.

Більше про горіхове борошно читайте тут - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/yak-roblyat-gorihove-boroshno.

Печиво з мигдалевого борошна

Нутове борошно

Грецький горох нут - справжнє джерело вітамінів. До складу нуту входять калій, кальцій, цинк, магній, фосфор, залізо, антиоксиданти та амінокислоти, а також вітаміни групи В, А, Е, С, РР. Усі ці речовини зберігаються при подрібненні нуту, а значить, таке борошно дуже корисне для здоров’я.

Із нутового борошна можна готувати хліб, хлібці, тісто для піци, лаваш і піту. Регулярне споживання продуктів із нутового борошна нормалізує травлення, піднімає настрій, заряджає бадьорістю і допомагає організму боротися із втомою.

Нутове борошно

Кокосове борошно

Любите незвичайні гастрономічні поєднання? Тоді ви просто зобов’язані спробувати кокосове борошно. Воно характеризується не тільки приємним смаком, а й корисним складом. У такому борошні містяться вітаміни, мінерали, антиоксиданти, органічні кислоти, корисні цукри, білки і жири омега-3. Регулярне споживання цього продукту зміцнює імунітет, попереджує утворення поганого холестерину і позитивно впливає на роботу серця та судин.

Кокосове борошно просто створене для десертів: млинці, мафіни, кекси, панкейки, пироги - усе це виходить повітряним, ніжним і набуває приємного солодкуватого смаку.

Оладки з кокосового борошна

Більше про глютен і чим він може бути небезпечний читайте тут - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/shcho-take-glyuten-i-chomu-yogo-ne-yidyat.

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.