Чи існують детокс-продукти та дієти насправді

Детокс — модне слово у сфері краси та здоров’я. Його пропонують як рішення для людей, які їдять багато цукру, не дотримуються збалансованої дієти, чи просто хочуть почистити своє тіло від того, що вони вважають токсинами.

Та чи існують насправді продукти, які позбавляють організм від шлаків та токсинів, чи це просто маркетинговий хід представників індустрії краси та здоров’я?

 Жінка п'є воду

Як організм позбавляється від токсинів

Перш ніж говорити про те, чи може споживання тієї чи іншої їжі детоксикувати організм, потрібно зрозуміти, як наше тіло реагує на токсини.

Слово токсин може мати різні значення, залежно від контексту. У звичайній медицині цей термін зазвичай стосується наркотиків та алкоголю, а детоксикація означає припинення людиною вживання цих речовин та виведення їх з організму. А в інших колах токсини означають забруднюючі речовини, важкі метали, цукор та інші неприродні компоненти, що потрапляють у наш організм.

Організм людини має дуже складні механізми виведення токсинів. Печінка, нирки, травна система, шкіра та легені відіграють певну роль у виведенні небажаних речовин. Шляхи, які використовуються для детоксикації, залежать від конкретної хімічної речовини, вони включають перетворення її у менш токсичну форму, метаболізм з утворенням водорозчинної форми токсину, яка може виводитися організмом, кон’югацію для вивільнення токсину через дефекацію та здатність організму зв’язувати важкі метали.

Корисні продукти

Якщо органи функціонують належним чином, тіло вже працює, щоб позбавитись від того, що більшість людей вважає токсинами. Хоч, зазвичай, ці сполуки не становлять небезпеки, якщо ми отримуємо їх у невеликих кількостях, усе залежить від дози.

Процеси та хімічні реакції, які допомагають організму виводити токсини, залежать від поживних речовин, зокрема вітамінів B2, B3, B6, B12, фолієвої кислоти як супутніх факторів. Антиоксиданти, магній, холін, білок і вода також мають не важливе значення.

Однак, певні забруднюючі речовини, такі як ДДТ, і метали, наприклад, свинець, нелегко виводяться з організму, для їх розщеплення можуть знадобитися роки. Незалежно від того, наскільки здоровим та функціонуючим є тіло, ці сполуки можуть залишатися у системі протягом багатьох років, незалежно від дієти та способів боротьби.

Чоловік п'є сік

Чи можуть продукти детоксикувати

Наразі немає жодних доказів на підтримку більшості комерційних дієт та засобів для виведення токсичних речовин з організму. Основні ризики для здоров’я детокс-дієт пов’язані з жорстким обмеженням енергії та незбалансованим харчуванням. Окрім того, їх дотримання може бути стресовим і привести до відчуття позбавлення, що зрештою спричиняє переїдання після завершення детокс-дієти.

Люди, які дотримуються різних дієт для детоксу, також ризикують передозувати харчові добавки, проносні засоби, діуретики або навіть воду.

Однак, є дослідження, які свідчать про те, що певні харчові компоненти можуть мати детоксикаційні властивості. Наприклад, коріандр, яблучна кислота (міститься у винограді та вині), лимонна кислота (міститься у цитрусових), янтарна кислота (яблука і чорниця), цитрусовий пектин (шкірка та м’якоть цитрусових) і хлорела (тип зелених водоростей) демонструють природні хелатні властивості, що значить, що вони можуть бути корисними для виведення певних токсичних металів. Хоч ця інформація і потребує додаткових досліджень, щоб стверджувати напевне.

Жінка п'є зелений сік

Доведено, що добавки селену зменшують токсичну дію ртуті на ссавців, птахів і риб. А дослідження людей, які протягом тривалого часу піддавалися впливу ртуті в Китаї, показало, що 3 місяців прийому добавок селену майже втричі збільшують виділення ртуті з сечею, що свідчить про те, що таке втручання допомагає організму вивести цей метал.

Одне варте уваги дослідження показало, що споживання тропічних фруктів може знизити рівень ртуті, накопиченої внаслідок споживання риби, в бразильській Амазонії. Це дослідження показало, що при однакових рівнях споживання риби наявність тропічних фруктів у раціні була пов’язана з нижчим рівнем ртуті у волоссі, що свідчить про те, що в організмі рівень металу аналогічно нижчий.

Хрестоцвіті овочі, такі як капуста, брюссельська та цвітна, допомагають підтримувати детоксикацію у печінці, зокрема перший крок у природному процесі, під час якого печінка використовує шлях для перетворення токсичної реочвини, наприклад, ліків, на менш токсичну, яку легше вивести з організму. Також, зелений чай і куркума підтримують природну здатність організму до детоксикації.

Жінка купила овочі

Які харчові звички сприяють детоксикації

Прагнучи звільнити організм від токсинів, важливо розуміти, що неможливо позбутися токсинів повністю через навколишнє середовище. Окрім ртуті, знайденої в океанах, забруднення є в атмосфері, також, значну частину сторонніх сполук можна отримати з ліків, які люди приймають з тієї чи іншої причини. Токсини у певній кількості будуть існувати в організмі незалежно від того, якої дієти дотримуватись.

Втім, щоб зменшити рівень токсинів в організмі, найкраще обмежити вплив продуктів, що їх можуть містити. Вибирайте рибу з водойм із низьким вмістом ртуті, добре мийте продукти перед споживанням, щоб видалити пестициди, і обмежте споживання або повністю відмовтеся від алкоголю.

Дієта, багата на поживні речовини, з високим вмістом багатих на антиоксиданти фруктів, овочів та інших продуктів, таких як зелений чай і куркума, може допомогти печінці виконувати свою роботу ефективніше, а також допомогти організму зв’язувати певні метали чи здійснювати інші процеси, що допомагають позбавлятися від токсинів. Ці продукти не детоксикують безпосередньо, але можуть допомогти тілу належним чином виконувати свою роботу, позбавляючись від зайвих компонентів, які не приносять користі.

Боул з овочами

Отже, якщо ви хочете провести детоксикацію організму, не потрібно вибирати спеціальні дієти чи пігулки, які як мінімум не мають ефективності, як максимум — можуть зашкодити. Натомість додайте до щоденного раціону продукти, що допоможуть організму виконувати його роботу: цвітну капусту, чорницю, цитрусові та броколі. Також, важливо уникати впливу металів, алкоголю, пестицидів та інших потенційно шкідливих сполук. Не забувайте пити достатню кількість води, щоб стимулювати природні процеси виведення через сечу, випорожнення і піт. Звісно, краще обмежити у раціоні кількість продуктів, які пройшли ультраобробку.

Ці кроки є надійним способом підтримки природної здатності організму до детоксикації. Це буде набагато безпечніше та економніше, ніж чергова гучна чудо-дієта чи пігулки.

Приготування зеленого смузі



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.