Основні мінерали, необхідні для гарного самопочуття

Якщо замість бадьорості ви відчуваєте повну апатію та байдужість до всього, слід перевірити рівень основних мінералів. Їх дефіцит є не менш небезпечним для організму, ніж нестача вітамінів.

Згідно з даними спеціалістів, частіше всього люди зустрічаються із нестачею магнію, заліза та кальцію. Давайте дізнаємося, як розпізнати дефіцит цих мінералів та як це виправити.

Бейгл з яйцем та авокадо

Чому людям не вистачає мінералів

Незбалансоване харчування

Відповідь дуже проста: через відсутність збалансованого харчування. Не дарма ще великі давні цілителі, наприклад, Гіппократ та Авіценна, починали лікування пацієнтів не лише із розпитування про симптоми хвороби. Їх перш за все цікавило, чим люди харчуються. Праотці медицини знали: здоровий раціон повинен складатися з різноманітних та цільних продуктів. Проблеми зі здоров’ям насамперед свідчать про незбалансоване харчування. Це було актуально тисячоліття тому, актуально і досі.

Бідний грунт

Є й інша причина. Вміст мінералів у овочах за останні 100 років зменшився на 80-90%. Це відбулося через сучасні методи ведення сільського господарства. Грунт перестав бути плодючим у результаті інтенсивної обробки та широкого- використання синтетичних добрив. Позаяк багаті на мікроелементи фрукти та овочі краще купувати у місцевих фермерів, а не у великих мережах супермаркетів.

Недостатня засвоюваність

Дефіцит мінералів також може бути пов’язаний з тим, що організм їх погано засвоює. На жаль, таке часто буває у людей з хворобами травного тракту, печінки, при діабеті або після лікування антибіотиками та діуретиками. У такому випадку навіть при багатогранності раціону та достатній кількості споживаних мінералів буде відчуватися їх нестача.

Жінка їсть обід

Дефіцит магнію

У команді нутрієнтів, які приймають участь в обміні речовин, магній - капітан. Під його керівництвом їжа перетворюється в енергію та сприяє правильній роботі мозку, серця, а також засвоєнню інших елементів.

Якщо магнію не вистачає, цей процес сповільнюється, і клітини не отримують повноцінного живлення. Своє незадоволення вони проявляють швидко і яскраво: аритмія (пришвидшене або, навпаки, сповільнене серцебиття), головний біль, хронічна втома. Та чи завжди ми приділяємо достатню увагу своєму тілу?

Такі сигнали не можна нехтувати, адже ускладнення можуть бути серйозними. Наприклад, головні болі переростуть у напади мігрені. Магній впливає на роботу нейронів мозку, і нестача цього мінералу майже завжди приводить до збоїв у розумовій роботі. Також знижується утворення дофаміну та серотоніну - так званих гормонів щастя. Це прямий шлях до тривожності, стресу і депресії.

Доповнити букет ускладнень можуть оніміння, тремтіння та судоми кінцівок. Магній впливає і на це, адже мінерал відповідає за нервові імпульси.

Гречка з грибами

Що робити

Насамперед, здати аналіз крові, щоб впевнитися, що магнію справді не вистачає. Хоча, сьогодні дефіцит магнію носить масовий характер, позаяк рекомендувати мінерал можна практично всім.

Не слід панікувати та бігти купляти в аптеці БАДи і полівітаміни, у яких страждає біодоступність та поєднуваність мікроелементів.

Проконсультуйтеся з лікарем та додайте до раціону наступні продукти: гарбузове насіння, гіркий шоколад, банани, шпинат, гречку і мигдаль. Вони є справжніми рекордсменами за вмістом магнію, і при регулярному споживанні можуть поповнити його запаси.

Магній у добавках слід приймати тільки після підтвердженого дефіциту. Мінерал має властивість накопичуватися в організмі, а його надлишок негативно впливає на роботу серця та легенів.

Мигдаль

Дефіцит заліза

Бріджит Зейтлін, доктор медичних наук, називає залізо “сірим кардиналом, без якого неможливою була б сама життєдіяльність”. Мінерал справді керує основними процесами: синтезує гемоглобін, який забезпечує клітини киснем, та виводить з організму вуглекислий газ.

Саме тому наш мозок і тіло сильно реагують на нестачу цього мікроелементу. Думки починають плутатись, стає важче концентруватись на роботі, з’являються запаморочення і задишка, постійно відчувається нестача сил.

Також, про дефіцит заліза свідчать зовнішні симптоми. Якщо на обличчі з’явилася аристократична блідість, а ясна стали білявими або ледь рожевими, це може бути ще одним тривожним показником.

Такі сигнали ігнорувати не слід. Якщо запустити ситуацію, то може розвинутись залізодефіцитна анемія і насичення клітин киснем буде глобально порушене. Це приведе до неврозів, зниження імунітету, що збільшує ризик інфекційних захворювань та ускладнень після них. Постраждає і травний тракт, додавши проблем із засвоєнням інших мікроелементів з їжі. Волосся почне випадати, нігті стануть ламкими, на шкірі з’являться тріщинки та ранки, що довго не загоюються.

Устриці

Що робити

Як і у випадку з дефіцитом магнію - відправитися на аналіз крові. Нижчі за норму показники часто вимагають корекції, при якій знадобляться додаткові джерела заліза.

Печінка, варений язик, сардини і молюски - чудові варіанти. Ці продукти містять гемове залізо, яке добре засвоюється організмом.

Мінерал присутній і в рослинних продуктах: зелених листових овочах, насінні та горіхах. Однак, тут залізо негемове, і воно засвоюється набагато гірше. Позаяк, обов’язково додайте до раціону продукти, багаті на вітамін С - болгарський перець, смородину, цитрусові. Аскорбінова кислота допоможе засвоїти залізо з їжі.

Зелені овочі

Дефіцит кальцію

Грамоту цьому мінералу можна видати не лише за зміцнення скелету і зубів. Кальцій - справжній трудоголік: він допомагає правильній роботі гіпофізу, щитоподібної залози, наднирників і серцево-судинної системи. А ще приймає участь у згортанні крові та разом з магнієм контролює збудливість м’язів.

Позаяк, невірно думати, що у списку симптомів дефіциту кальцію будуть тільки карієс, тріщини зубної емалі та вивихи. Про нестачу мінералу свідчить надмірна сухість і лущення шкіри, а також синці, які довго не загоюються. Може розвинутись дисфагія - спазми гортані, при яких людина не може говорити і ковтати.

Найбільш загрозливими ускладненнями цього стану є остеопороз (крихкість кісток і часті переломи), інсульти (через дефіцит кальцію порушується робота судин) і захворювання серцево-судинної системи.

Смажені яйця

Що робити

Як ви вже здогадалися - здати аналіз крові. Якщо показники є нормальними, то достатньо підтримувати їх такими продуктами, як пармезан, яйця, сардини в олії.

Не слід забувати, що в рослинній їжі також міститься багато кальцію, позаяк краще поповнювати дефіцит цього мікроелементу за допомогою темно-листової зелені, кунжуту та мигдалю. А можна надати перевагу якісним варіантам БАДів.

Важливо розуміти, що навіть високий вміст кальцію в раціоні може привести до остеопорозу та втрати кісткової маси. Річ у тім, що мінерал засвоюється при достатній кількості вітаміну D. Позаяк, для нормалізації рівня кальцію, потрібно також подумати про достатнє перебування на сонці або отриманні вітаміну D з їжі чи добавок.

Батончики з кунжуту

Мінерали - це неорганічні сполуки. На відміну від вітамінів, організм людини  не може самостійно синтезувати жоден мінерал. Саме тому потрібно стежити за їх показниками, подбати про збалансоване харчування і слухати сигнали власного тіла.

Приготування салату



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.