Якого кольору може бути матча

Японський чай матча ось вже кілька років завойовує репутацію класики у барному меню кав'ярень, кафе та ресторанів у великих містах. У деяких з них гостям пропонують не тільки традиційний матча-лате , а й матча-раф, матча зі спеціями, юдзу (японський напівмандарин-напівлимон), солоною карамеллю, фісташкою, розмарином, лавандою, тощо. У менших кав’ярнях в меню закладів переважно можна знайти тільки матча-лате - і часто це що завгодно, але не матча.

Поряд з зеленим матча-лате (яким він і повинен бути) напої з назвою “матча”, але абсолютно без присутності матча у складі почали з’являтися у всіх кольорах веселки. Давайте спробуємо розібратися, як кольоровий порошок став основним обманом у барному меню закладів, і що ж таке матча насправді.

Матча-лате

Поява матча

Історія матча у нашій країні налічує не так багато років. Раніше ті, хто цікавляться темою, куштували якісь матча-напої, але заклади не бачили перспективи у моноконцепті з різними напоями на матча. До того ж, матча був невисокої якості, часто мав риб’ячий присмак і гіркоту. У той час постачальників було не так багато, а якісного матча на ринку зовсім мало, як і тих, хто розбирався у продукті. Але з часом все налагодилося.

При виборі постачальника відповідальні компанії перш за все звертають увагу на продукт: смак чаю, унікальність, співвідношення ціни та якості. Найкраще працювати з церемоніальним сортом матча, який має чудовий збалансований смак. Але матча високої якості коштує дорого.

Блакитне лате

Японія та кольорові лате

Якщо би ви поїхали до Японії, то були б здивовані, що там таке явище, як матча-лате, не є настільки поширеним, як у нас. Цікаво також те, що у більшості кав’ярень матча готують на коров’ячому молоці - тренд на рослинне є не таким популярним. Втім, це не стосується спеціалізованих матча-закладів.

А як щодо кольорових лате, які у нас називають блакитним, рожевим, жовтим матча? Кольорові матча-напої в Японії відсутні, і навряд чи колись стануть популярними. Це країна з багатим чайним спадком, і її мешканці, які поважають традиції, історію та культуру чаювання, мають чітке уявлення про те, яким повинен бути справжній чай матча на колір і смак, а також з чого його виробляють. Ці базові знання передаються з покоління в покоління і дуже рідко змінюються. Це так же дивно, як, наприклад, запропонувати італійцям не використовувати для приготування пасти борошно з твердих сортів пшениці, а нам запропонувати готувати оселедець під шубою без оселедця, замінивши рибу на м’ясо.

На жаль, інформація про кольорові порошки, які чомусь називають блакитним, рожевим, жовтим матча, почала доходити до нас і поширюватися в інших країнах все частіше. Ця тенденція з'явилася кілька років тому, коли деякі (не японські) компанії почали виробляти та поширювати у вигляді чаю однорідну сировину (порошок) з таких видів рослин як кліторія (синій, блакитний), квіти троянди або буряк (рожевий), квіти гібіскусу (червоний), корінь куркуми (жовтий) і так далі. З їх точки зору ці рослинні барвники, як і матча, володіють такою ж здатністю природного фарбування їжі та розчинення у напоях для створення синього, рожевого, червоного, жовтого матча-лате. І ми не залишилися в стороні від викривленого інформаційного поля щодо матча.

У продавців є особливий комерційний інтерес до натуральних кольорових порошків, які в основному вирощують та виробляють у недорогих країнах Південно-Східної Азії та Африки, тому що вони мають низьку закупівельну вартість. Автентичність традиційного чаю матча з Японії не вписується у їх цінову політику та не дає великого вибору кольорів, окрім смарагдово-зеленого, який і має справжній якісний японський чай матча.

Чайна церемонія

Що таке кольоровий матча

Зараз ситуація з кольоровим матча у деяких країнах і кав’ярнях стає абсурдною. З’являється чорний матча (в основі харчове вугілля), манго-матча (з порошка із манго) або кедровий матча (що в основі взагалі незрозуміло). У складі таких напоїв чаю матча немає взагалі. І це однозначно збиває з пантелику споживачів.

Основна проблема полягає в тому, що багато хибної інформації йде від самих компаній, що продають кольоровий матча. Загалом до таких порошків можна ставитися спокійно, але основна претензія до тих, хто використовує назву “матча” щодо мелених кліторії, буряку, куркумі, тощо. Такий продукт можна запакувати та подати аудиторії дуже класно та оригінально, не вдаючись до маркетингового обману. 

Кольорові напої - тренд, якому ще недовго бути популярним. Це просто цікава, короткочасна, барвиста історія для інстаграму, але смак у таких напоїв все рівно не є надто натуральним. Такі напої навряд можуть стати класикою. Тим паче, не можна такі напої відносити до категорії матча, оскільки вони ним не є. Кольорові напої - недорога нагода для закладу чи бренду запропонувати щось цікаве, оскільки всі мають різні можливості.

Кольорові лате

Норми визначення зеленого чаю

Слід згадати про офіційні документи Японії. У великому тлумачному словнику “Дайдзірін” є визначення матча: “Матча - чай, отриманий в результаті помелу чайного листя тентя. Тентя - молоде листя чаю зеленого кольору, вирощене захищеним від сонця способом, пропарене та висушене для помелу на кам’яних жорнах для виготовлення матча”.

У японській мові слово “маття” (“матча”) позначається 2 ієрогліфами - “порошок” і “чай” (“тя”). Саме “тя” - та сама Camellia sinensis (чайний кущ, вид вічнозелених кущів).

Також у Японії є документ “Положення про норми визначення зелених чаїв”. У ньому під №8 є визначення, що саме може трактуватись як чай матча. Текст ідентичний до визначення у тлумачному словнику: “виготовляється лише з тентя” - без домішок і кольорових додатків.

Заварювання матча

Вічнозелений матча

За допомогою нехитрих перевірок можна зрозуміти, що матча може бути тільки зеленого кольору. Усі інші порошки різних кольорів не мають до матча жодного відношення і програють японському чаю щодо корисних властивостей. Наприклад, головне, за що цінують справжній чай матча - антиоксиданти. Найпотужніший з них - катехін. Він знищує бактерії при застуді та грипі, а після сприяє відновленню організму. Також, згідно з деякими даними, катехіни запобігають серцевим захворюванням, знижують рівень холестерину, сповільнюють процес старіння та захищають від багатьох видів раку завдяки поліфенолу EGCG (галлат епігаллокатехіну). При споживанні 1 горнятка матча ви отримаєте у 137 разів більше EGCG порівняно з горнятком звичайного зеленого чаю.

Матча містить у 5 разів більше хлорофілу, ніж звичайний зелений чай, що сприяє регенерації тканин організму, покращує роботу кишківника, допомагає виведенню з організму токсинів. Багатий напій і на амінокислоту L-теанін, яка сприяє утворенню дофаміну та серотоніну, маючи позитивний вплив на настрій і пам’ять.

При виробництві кольорових порошків для лате використовуються такі продукти, як пітахайя, манго, кліторія, буряк та багато інших. Ймовірно, ці продукти при правильній обробці зберігають певну користь, але її не можна порівняти з користю японського чаю матча. А якщо ви ще й хочете збадьоритися, то кольорові лате у цьому не допоможуть - на відміну від матча, вони не містять кофеїну.

Матча бабл-чай



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.