Користь і шкода протеїнових батончиків

Уже час виходити на роботу, а ви ще тільки одягаєтесь. Часу варити яйця чи готувати кашу зранку зовсім немає, позаяк ви берете протеїновий батончик з запасу у шафі або забігаєте у найближчу кав’ярню, щоб взяти ароматний напій і один з безлічі протеїнових батончиків. Ці снеки добре насичують, дозволяють відчути себе спортсменом на пару хвилин, та і взагалі реклама каже, що немає нічого кориснішого, щоб швидко підживитися. Можливо, ви робите це щодня.

Це здається хорошою ідеєю, адже хіба дієтологи і спеціалісти не заявляють в один голос, що протеїн — запорука міцного тіла, схуднення та здоров’я? Втім, це не означає що всі протеїнові батончики є гарним вибором. Давайте дізнаємося більше про те, що можна очікувати від споживання цих снеків.

Різні протеїнові батончики

Зміцнення м’язів

З віком люди втрачають м’язову масу і силу, позаяк потрібно звернути на це більшу увагу. Технічний термін, що означає вікову втрату м’язів — саркопенія. Однак, багато досліджень показують, що збільшення споживання білка поряд з силовими тренуваннями допомагає зберегти м’язи. Дослідження в Nutrition in Clinical Practice свідчить про те, що білкові добавки, зокрема протеїнові батончики, можуть бути корисними для запобігання саркопенії, і що сироватковий протеїн є найкращим, оскільки стимулює синтез м’язового білка більше, ніж казеїн чи соєвий білок. Збереження м’язової маси з віком має багато переваг, у тому числі швидкий метаболізм та підтримку ваги, кращий контроль над рівнем цукру у крові, більше сил та енергії, зменшення запалення та кращий стан здоров’я серця.

 

Жінка їсть протеїновий батончик

Зайва вага

Багато протеїнових батончиків мають досить високу калорійність, рівносильну чи навіть більшу, ніж цукерки. Якщо ви намагаєтеся набрати вагу або ж маєте високий рівень фізичної активності, це має сенс, якщо ж ні — то легко перебрати з добовою калорійністю.

Домашні протеїнові батончики

Відчуття голоду

Хоч правильні протеїнові батончики й уникають додавання цукру, багато магазинних снеків містять його найгірший варіант — кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози, дешевий підсолоджувач. Дослідження в журналі Frontiers in Nutrition свідчать, що він швидше та простіше веде до ожиріння, ніж звичайний цукор, і підвищує апетит.

Деякі з протеїнових батончиків — просто замасковані цукерки. Багато снеків зі смаком полуниці, малини чи тропічних фруктів насправді містять мало справжніх фруктів, а радше кольорове пюре, яке складається з фруктози, цукру, кукурудзяного сиропу, модифікованого харчового крохмалю та пшеничного глютену. Один такий батончик може містити близько 12 г доданого цукру.

Чоловік тримає у руках протеїновий батончик

Порушення обміну речовин

Згідно з даними Центру контролю та профілактики захворювань, споживання занадто великої кількості продуктів з високим вмістом цукру сприяє численним метаболічним захворюванням, зокрема ожирінню, діабету 2 типу та хворобам серцево-судинної системи. Деякі з основних джерел: печиво, торти, тістечка та протеїнові батончики. Знову ж таки, нехай вас не вводить в оману слово протеїн на упаковці, уважно читайте склад на звороті. Багато протеїнових батончиків можуть містити дуже багато цукру, щоб їх смак та консистенція були більш привабливими. Як правило, у здоровому батончику кількість цукру не повинна перевищувати кількість білка.

Полиці з протеїновими батончиками у магазині



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.