Чому слід правильно харчуватися щодня

Будьмо відвертими: скільки разів ви вирішували почати харчуватися здорово, щоб трохи схуднути, а потім відмовлялися від цього й знов починали їсти усе, що захочеться? Цей процес відомий як дієта йо-йо, є дуже поширеним, коли люди намагаються позбутися зайвої ваги чи оздоровитися, дотримуючись швидких, і часто суворих, дієт. Через якийсь час вони починають гостро відчувати голод, незадоволення і позбавлення, і в результаті відмовляються від мети, повертаючись до попереднього харчування або й взагалі дозволяючи собі ще більше. Цей цикл є токсичним замкнутим колом, з якого важко вибратися, позаяк важливо змінювати своє мислення та ставлення до їжі.

Насамперед, мотивацією до здорового харчування має бути не просто схуднення. Хоч здорова дієта і допоможе тілу позбутися зайвої ваги, регулярне споживання корисних продуктів і страв має безліч інших переваг для здоров’я. Якщо ми щодня будемо харчуватися здорово, процеси та функції всього організму значно покращаться, завдяки чому налагодиться самопочуття і зовнішній вигляд.

Давайте дізнаємося, що можна отримати, якщо почати звертати більше уваги на своє харчування, і керуватися не стільки схудненням, скільки прагнення жити у гармонії зі своїм тілом.

Корисні продукти

Бажання їсти більше здорової їжі

Якщо зосереджуватися на здоровому харчуванні на постійній основі, а не на швидких дієтах та чіт-мілах, тіло починає прагнути здорової їжі. Це тому, що організм оптимально працює, якщо ми забезпечуємо його поживними речовинами, які покращують наше здоров’я, а не забирають його.

Це відбувається через нейропластичність — процес, під час якого мозок може змінювати свої звички після повторення нових дій протягом певного періоду часу. Одне дослідження, опубліковане журналом Neural Plasticity, показує, як здоровий спосіб життя, що передбачає раціональне харчування і фізичну активність, може навчити мозок справді любити корисні страви та рух.

Позаяк, якщо ми регулярно харчуємося корисною їжею та відчуваємо позитивні зміни від такого способу життя, нам починає хотітися його дотримуватися, переважно на основі змін у нашому мозку, які він викликає.

Люди їдять салат

Відсутність бажання їсти щось некорисне

Як тіло та мозок можна навчити бажати здорової їжі, так само можна навчити їх не хотіти некорисної.

З часом може розвинутися неприязнь до шкідливих страв і продуктів, коли вони стають “занадто обробленими” або “занадто солодкими чи солоними”, що приводить до того, що нам вже не так часто хочеться з’їсти щось таке.

Страва з креветками

Поживні речовини, необхідні для злагодженої роботи організму

Наше тіло чимось схоже на фабрику, яка покладається на енергію, вітаміни, мінерали та антиоксиданти для нормального функціонування. Правильне харчування може забезпечити усі ці важливі компоненти, щоб працювати на найвищому рівні. Коли ми харчуємося здорово, то даємо своєму тілу усе, що потрібно для забезпечення фізіологічних процесів.

Дієта, насичена різноманітними поживними речовинами, корисна для фізичного та ментального здоров’я, що, безперечно, матиме позитивний вплив і на зовнішній вигляд.

Правильне харчування забезпечує здоров’я серця, чистоту артерій та кровоносних судин, а також стабільну роботу травного тракту. Ззовні ж це проявляється здоровими шкірою, волоссям, нігтями та зубами.

Приготування овочів

Вищий рівень енергії

При раціональному харчуванні можна помітити різницю у багатьох аспектах здоров’я, зокрема в енергійності, продуктивності, якості сну та відновленні після тренувань. Збалансована дієта містить усі макро-та мікроелементи, які допомагають підтримувати стабільну роботу всіх процесів в організмі.

Приготування страви з помідорів та сиру

Зменшення запалення

Усі дієтологи одноголосно стверджують: здорова дієта зменшує запалення. Це тому, що більшість корисних продуктів вважаються протизапальними, тоді як продукти, бідні на поживні речовини, навпаки прозапальними. Harvard Health зазначає, що дієта з меншою кількістю оброблених продуктів допоможе зменшити запалення, яке тісно пов’язане з вищим ризиком хронічних захворювань.

Нарізання фруктів

Здоров’я кишківника

Здорова їжа підтримує травну систему та запобігає здуттю і дискомфорту, а тіло виглядає підтягнутим та струнким.

Дослідження, опубліковане Nature Metabolism, вивчало здоров’я кишківника 9 000 добровольців і виявило, що здорове харчування напряму впливає на здоровий та різноманітний мікробіом кишківника.

Рис з куркою та овочами

Відчуття ситості та задоволення

Кому сподобається, якщо голод повернеться майже одразу після того, як поїв? Ось чому важливо переконатися, що на вашій тарілці присутні 3 важливі макроелементи, які забезпечують відчуття ситості. Отримавши достатню кількість білка, багатих на клітковину вуглеводів і здорових жирів, тіло почуватиметься ситим і задоволеним протягом кількох годин після споживання їжі.

Найпростіший спосіб переконатися, що ви отримуєте всі ці нутрієнти зі своєю їжею — наповнити половину тарілки овочами та/або фруктами, четвертину тарілки нежирним білком, і ще чверть — багатими на клітковину вуглеводами чи цільнозерновими продуктами (включаючи здоровий жир, наприклад, оливкову олію чи авокадо). Така страва задовольнить надовго.

Дитина їсть кавун

Гарний настрій

Це називається дієтологічна психіатрія. Згідно з даними Harvard Health, якщо належним чином забезпечувати своє тіло продуктами, які допомагають йому злагоджено функціонувати (якісним паливом), то це матиме вплив і на мозок, що, в кінцевому результаті, впливає на настрій.

Дослідники Мічиганського університету охорони здоров’я виділяють 5 різних компонентів з їжі, які безпосередньо впливають на настрій: триптофан (індичка, молочні продукти, горіхи), магній (цільнозернові продукти, бобові), фітонутрієнти (темний шоколад), омега-3 жирні кислоти (риба, насіння) і поліфеноли (ягоди, кава, вино).

Отже, дотримання більш здорової дієти, багатої на поживні цільні продукти, матиме позитивний вплив на психічне здоров’я.

Салат зі шпинату



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.