Що таке флекситаріанство і чому варто його спробувати

Якщо ви хочете їсти більше овочів та фруктів, схуднути, покращити здоров’я та допомогти планеті —  флекситаріанство може стати гарним вибором. Не дарма ця система харчування отримала прихильність та багато схвальних відгуків.

Рослинні продукти і страви

Що таке флекситаріанська дієта

Як підказує назва, ця система харчування передбачає більш гнучкий підхід до рослинного раціону. Є багато різновидів рослинних дієт: пескетаріанство (відмова від м’яса, але споживання риби), вегетаріанство (відмова від м’яса та риби, але споживання таких продуктів тваринного походження, як молоко та яйця), лакто-вегетаріанство (відмова від усіх продуктів тваринного походження, крім молока), ово-вегетаріанство (відмова від усіх продуктів тваринного походження, крім яєць) і веганство (повна відмова від продуктів тваринного походження). Флекситаріанство ж є більш гнучким та різноманітним.

Ця система харчування немає суворих правил, але основна ідея полягає в тому, що раціон складається переважно з рослинних продуктів, втім, час від часу містить м’ясо та рибу. Також, флекситаріанська дієта радить максимально уникати оброблених продуктів, таких як цукерки і солодощі, навіть якщо вони рослинного походження. Натомість слід обирати цільні продукти, які мають простий склад.

Також, флекситаріанці дбають про те, щоб м’ясо, риба та продукти тваринного походження, які вони споживають, були дуже гарної якості — це означає органічне м’ясо, птиця, молочні продукти та яйця, вирощені на вільному випасі, а також дика риба, виловлена в екологічних місцях.

Флекситаріанська система харчування не має суворих обмежень, але приблизно ⅔ раціону слід виділити рослинним продуктам. До того ж, коли у меню входить м’ясо чи риба, вони не повинні бути домінуючим інгредієнтом у стравах. Наприклад, можна приготувати тушковані овочі з додаванням невеликої кількості курки або салат із листової капусти з додаванням пари скибочок бекону, тощо.

Жінка їсть авокадо тост з яйцем пашот

Чому варто спробувати флекситаріанську дієту

Економія

Зазвичай, м’ясо та риба є найдорожчими продуктами зі списку покупок, особливо, якщо звертати увагу на м’ясо високої якості. А краще це робити, оскільки доведено, що дикий лосось та яловичина вільного випасу мають більш здорове співвідношення жирів омега-3 та омега-6, а також містять більше поживних речовин, ніж штучно вирощені. Позаяк, краще купити меншу кількість продуктів тваринного походження, але кращої якості.

У інші дні, можна приготувати легку ситну їжу з рослинними джерелами білка, наприклад, сочевицею та квасолею. Додавання більшої кількості клітковини у страви також сприятиме насиченню.

Переваги для здоров’я

Останнім часом дієтологи все більше наголошують на користі рослинної дієти для здоров’я. Вчені підтверджують, що така система харчування сприяє зниженню ризику серцево-судинних захворювань, діабету, когнітивних розладів та раку. Дослідження Медичної школи Ікана в Нью-Йорку виявило, що люди, які дотримуються раціону, багатого на рослинні продукти, навіть якщо вони не повністю відмовляються від м’яса, мають на 42% менше схильності до розвитку серцевої недостатності.

Паста з базиліком

Користь для навколишнього середовища

Тваринництво є однією найбільших екологічних проблем сьогодні. Згідно з дослідженням Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, воно є джерелом приблизно 14,5% глобальних викидів парникових газів і 60% сільськогосподарських викидів парникових газів у світі. У одному дослідницькому огляді було встановлено, що навіть стабільне виробництво яловичини з низьким рівнем впливу приводить до викидів парникових газів у 6 разів більше, ніж виробництво рослинного горохового білка.

Зменшення споживання м'яса та продуктів тваринного походження, навіть частково, є ефективним способом зменшити негативний вплив на навколишнє середовище.

Чоловік тримає бургер

Як харчуватися на флекситаріанській дієті

Пам’ятайте, що дана система харчування не стільки про обмеження, скільки про гнучкість. Багато кому може спочатку здаватися досить складно перейти до рослинного раціону, особливо якщо ви затятий м’ясоїд, та і рослинну дієту можна зробити різноманітною та смачною. Візьміть до уваги наступні поради та принципи.

  • Вегетаріанський сніданок — наприклад, гранола з йогуртом або чіа-пудинг чи вівсянка з рослинним молоком, приготована звечора.

  • Візьміть за звичку готувати обіди вдома — це більш економно, а також допоможе уникнути спокуси, коли ваші колеги замовляють піцу чи бургери. Боули, салати, каші з овочами, чи навіть крем-суп у термосі — чудові, корисні та поживні варіанти. Для тих випадків, коли не хочеться готувати, вивчіть заклади поблизу або доставки, які пропонують вегетаріанські страви чи страви з невеликою кількістю м’яса. Враховуючи, що флекситаріанство є не настільки суворим, можна знайти багато варіантів.

  • Зробіть вдома невеликі запаси продуктів, які будуть основними інгредієнтами для приготування страв: макарони, бобові, кіноа, крупи, консервована квасоля, тощо. Не забудьте про заморожені або консервовані овочів та різні спеції — це дозволить швидко приготувати вегетаріанські супи, пасти, запіканки та рагу.

  • Зверніть увагу на сезонні продукти. Рослинне харчування передбачає, що готувати краще з овочів та фруктів, доступних у той чи інший час на полицях магазину та ринку. До того ж, свіжі сезонні продукти завжди будуть більш поживними та корисними, та й допоможуть спланувати меню. Восени готуйте страви з гарбуза та солодкої картоплі, взимку доступними залишаються картопля, буряк, капуста, броколі чи цвітна, навесні настає сезон гороху, спаржі та редичу, а влітку до них долучаються баклажани, кабачки та помідори.

Гнучкий характер флекситаріанської системи харчування дозволяє готувати безліч страв, залежно від можливостей, сезону та настрою. Основне, що слід запам’ятати: готувати максимально прості страви зі свіжих і якісних продуктів.

Овочі, бобові та крупи



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.