Що потрібно знати про середземноморську дієту

Якщо при словах “середземноморська дієта” у вашій уяві з’являються гори фруктів, ріки оливкової олії та підвали з вином, ви не єдині. І, в принципі, навіть думаєте у правильному напрямку. Втім, це все має таке ж відношення до відомої системи харчування, як теорема Піфагора до будівництва пірамід.

Досі незрозуміло, як дієта, основні принципи якої чітко та неодноразово описані та вивчені, у загальній свідомості перетворилася на захоплення оливковою олією. Але якщо і для вас середземноморська система харчування означає грецький салат з келихом червоного сухого, то час нагадати собі, як насправді влаштована офіційно найкраща дієта у світі.

Різні страви

Їжа не головне

Попри слово дієта у назві, головною у середземноморській системі харчування є зовсім не їжа. Фундамент цієї системи благополуччя - помірна фізична активність і міцні родинні та дружні зв’язки. Не так важливо, що саме лежить у вашій тарілці, а те, з яким настроєм ви це їсте і чи достатньо рухаєтесь протягом дня. Позаяк, середземноморську дієту навіть правильніше  було назвати середземноморським способом життя.

Приємне спілкування за столом, коли обід плавно перетікає у вечерю, і ентузіазм обійти півміста у пошуках ідеального хліба до сніданку - такі звички об’єднують багатьох мешканців Італії, Іспанії, Греції, Марокко. У дієтологів з Instagram тривалі застілля і така кількість вуглеводів у меню значаться в списку найбільших злочинів проти здоров’я, але з масштабними науковими дослідженнями важко посперечатися.

Вони показують, що середземноморська система харчування є ефективною для профілактики серцево-судинних захворювань, діабету, вікових змін мозку і навіть допомагає нормалізувати вагу. Певно, теплі посиденьки з родиною і друзями та помірна щоденна активність (жодних марафонів, краще вже вирощувати шпинат у власному саду) - і є ті самі чарівні інгредієнти для збереження молодості та здоров’я. А кількість жирів та вуглеводів у тарілці вже є другорядним.

Салат

Природна активність

Кілька попередніх тисячоліть Середземномор'я було регіоном селян та пастухів. Деякі острови Греції та Італії досі зберігають старовинні звички, а поряд з тим - є лідерами за кількістю бадьорих довгожителів. Фізична активність цих людей складалася з функціональних турбот: супроводжувати тварин під час їх багатокілометрових прогулянок у горах, доглядати за рослинами, виконувати хатні обов’язки. У цьому суть середземноморського підходу до фітнесу і в 21 столітті.

Так - прогулянкам до і після їжі, танцям, їзді на велосипеді у будь-яку погоду, активним іграм з дітьми та садово-городнім роботам. Ні - лежанню перед телевізором з піцою та тренуванням, на які йдеш як на покарання. Як і у випадку з застіллям, основний критерій тут - задоволення.

Середземноморський стиль життя не змушує послідовників точно вимірювати кількість кроків чи підходів, за що йому можна подякувати. Та все ж закликає до активності: до легкого поту та пришвидшення серцебиття, близько 30 хвилин на день. А пару разів на тиждень можна братися і до силових навантажень. Остання рекомендація є особливо актуальною для всіх, кому за 50: вікову втрату м’язової маси корисно контролювати.

Родинна вечеря

Олія не є панацеєю

Один з найпоширеніших міфів про середземноморську дієту стосується оливкової олії. Деякі джерела закликають щедро доповнювати кожний прийом їжі рідким золотом, щоб жити довго і щасливо, однак класична сереземноморська система харчування не виділяє оливкову олію в особливу категорію. Її місце - серед не менш корисних цільних злаків, фруктів та овочів, бобових, трав та спецій.

Немає жодного серйозного дослідження, яке б виявило зростання позитивних ефектів пропорційно до збільшення кількості олії холодного віджиму в раціоні. Усім дорослим прихильникам середземноморської дієти достатньо щодня їсти всього лиш 1 ст.л. олії (що є фізіологічною нормою цього виду жирів).

Звісно, олія повинна бути холодного віджиму і доповнюватися свіжими овочами та листям салату. Згідно з даними британських вчених, клітинне здоров’я прихильників салату з оливковою олією базується на поєднанні поліненасичених жирів та нітратів і нітритів овочів. Утворюючи нітрокислоти, вони пригнічують запальні процеси в організмі.

Закуска з овочів, яєць та сиру

Яйця раз на тиждень, м’ясо - раз на місяць

Тим, хто любить страждати заради стрункості, середземноморська дієта зазвичай не до вподоби, оскільки вона не поділяє продукти на погані та хороші, і не вказує дорослим людям, що їсти. Усі рекомендації звучать виключно як поради, і якщо раптом на вечірці хтось вип’є зайвий келих вина чи спокуситься на порцію морозива, нічого страшного не станеться. Та все ж ритм споживання їжі має значення.

Наприклад, щодня і майже без обмежень середземноморська система харчування пропонує їсти тільки продукти рослинного походження: злаки та несолодкі вироби з борошна, бобові та горіхи, овочі та фрукти, олію та спеції. Кілька разів на тиждень - рибу та морепродукти. Раз чи два на тиждень - яйця, сир, кисломолочні продукти, птицю і солодощі, при цьому не слід забувати, що 200 г будь-якого з цих продуктів вважається достатньою кількістю на цілий тиждень. І, нарешті, червоне м’ясо - єдиний продукт, який середземноморці їдять тільки на свята, тобто приблизно раз на місяць. І це дозволяє їм почуватися чудово.

Обід на свіжому повітрі



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.