Що потрібно знати про фруктову дієту

Прихильники так званого фрукторіанства запевняють: їжте виключно сирі фрукти (а ще іноді горіхи та насіння) - і буде вам щастя. А точніше: пришвидшений метаболізм, ударна доза вітамінів, потрібний рівень гідратації, активна діяльність мозку, заряд енергії і тотальна детоксикація організму. Взимку такий підхід до раціону звучить дещо екстремально, але, тим не менш, правдоподібно. Хто посміє звинуватити фрукти у відсутності користі?

На сьогодні послідовників фрукторіанства у всьому світі налічується пару мільйонів, і вони ведуть активну пропаганду свого способу життя у соціальних мережах. Достатньо подивитися на безкінечні фотографії смузі з хештегом #fruitarian. Та чому виключно фруктова дієта все-таки не підходить для більшості людей?

Боул з фруктами

Організму потрібні й інші поживні речовини

Фрукти багаті на клітковину, антиоксиданти, вітаміни та мінерали - і це чудові новини. Завдяки натуральному цукру та вуглеводам вони дають енергію. Не дарма у віці від 18 до 35 років рекомендовано з’їдати по 2 склянки фруктів на добу. А який дивовижний вони мають смак! Але навіть 3-4 різних плоди не можуть забезпечити організм життєво важливими поживними речовинами, яких потребує тіло, щоб нормально функціонувати. Наприклад, організму необхідні білки, щоб відбудовувати та ремонтувати тканини, і жири, щоб захистити органи та допомогти діяльності мозку. Споживаючи виключно фрукти, ви втрачаєте ці та інші важливі поживні елементи.

Жінка тримає тацю з фруктами

Додатковий стрес

Коли ви наважуєтесь на якісь дієтичні зміни, необхідно ретельно зважити - чи підходить вам дана стратегія харчування у майбутньому. Перехід від споживання різноманітних продуктів тільки до одного типу для більшості людей обов’язково становить колосальний стрес. Будь-які зміни способу життя, яке відбувається раптово і викликає радикальні зміни, у 90% випадків виявляється провальним у довготривалій перспективі. Фрукторіанство - жорстка обмежувальна по своїй природі методика. А будь-який план здорового харчування, який оголошує більшість звичних продуктів забороненими, може зашкодити психологічному ставленню до їжі і стати причиною нервових зривів, якщо ви будете не готовими до цього.

Фрукти на дошці

Погане самопочуття

У 2013 році, коли актор Ештон Катчер знімався у байопіку про Стіва Джобса, він намагався дотримуватися його фруктової дієти, щоб краще відчути характер персонажу і вжитися в роль. Втім, через тиждень опинився у лікарні через низький рівень роботи підшлункової залози. Саме вона відповідає за розщеплення їжі, виробництво інсуліну і контроль рівня цукру у крові. Позаяк, якщо її працездатність різко падає, тіло не може обробляти цукор. А якщо при цьому ви їсте в основному солодкі фрукти, то легко зрозумієте, чому для організму це є реальною проблемою. Окрім того, для людей з діабетом, які не можуть використовувати інсулін, фруктова дієта може бути особливо шкідливою.

Тому перш, ніж, наприклад, з наступного понеділка прийняти рішення стати на фруктову сторону, додавши у чорний список всі інші продукти харчування, ОБОВ’ЯЗКОВО проконсультуйтеся з лікарем.

Фрукти у руках

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.