Як почати здоровіше харчуватись

Незалежно від того, хочете ви схуднути чи просто покращити здоров’я, одним з важливих та ефективних кроків є здорове харчування. Втім, змінити свій раціон часто легше на словах, ніж на ділі.

Щоб покращити дієту не потрібно повністю відмовлятися від улюблених страв чи дотримуватися суворих обмежень. Давайте дізнаємося більше про те, як зробити своє харчування більш здоровим, не почуваючись при цьому обділеними.

Боул з тофу

Щотижня додавайте до свого раціону одну нову здорову страву

Не потрібно одразу відмовлятися від усіх улюблених страв. Натомість спробуйте щотижня додавати щось одне нове та корисне до свого плану харчування.

Багато дорослих переконані, що їм не подобається та чи інша їжі через негативний досвід у минулому. Однак, постійне розширення своїх кулінарних горизонтів та поступове додавання нових здорових страв до раціону може допомогти поповнити запас корисних рецептів.

Приготування їжі

Зробіть собі один день без м’яса кожного тижня

Навіть якщо ви не плануєте ставати вегетаріанцем чи веганом, один день на тиждень без м’яса може мати значну користь для здоров’я.

Відмова від продуктів тваринного походження один або кілька днів на тиждень допомагає зменшити споживання насичених жирів, а також збільшити споживання цільної їжі.

Рис з овочами

Готуйте овочі, як тільки принесете їх додому

Замість того, щоб залишити овочі в’янути у холодильнику, наріжте їх на шматочки, якими можна перекусити, або зробіть заготовки, одразу як прийдете додому з магазину.

Помийте та наріжте такі овочі, як перець, селера, морква, тощо, і запакуйте у порційні контейнери, щоб вони були готові до використання, як тільки знадобляться. Це дозволить завжди мати під рукою корисний перекус, а також зменшити час приготування страв, що спонукає їсти вдома корисну їжу.

Шматочки овочів та соус у контейнері

Підготуйте та заморозьте інгредієнти для смузі

Зранку постійно бракує часу корисно поснідати? Подумайте ще раз.

Візьміть склянку улюблених фруктів чи ягід столову ложку корисних жирів, наприклад, горіхів чи насіння чіа, чайну ложку куркуми чи шматочок свіжого імбиру, а також будь-які овочі, наприклад, листя шпинату, кучерявої капусти чи петрушки, і зберігайте у окремому контейнері у морозилці.

Коли потрібно щось перехопити нашвидкуруч, закиньте підготовані інгредієнти у блендер і додайте пару ложок протеїнового порошку та води, чи рослинного молока.

Зелений смузі

Додайте овочі до сніданку

Незалежно від того, додаєте ви шпинат у смузі чи посипаєте яєшню руколою, починаючи свій день з овочів, ви робите свій раціон кориснішим.

Додавання овочів та зелені щодня до сніданку збільшує загальне споживання поживних речовин: вітамінів та клітковини, які підтримують імунітет, метаболізм, здоров’я кишківника та знижують ризик серцевих захворювань і діабету 2 типу.

Овочева фрітата

Відмовтеся від солодких напоїв

Хоч цієї звички і непросто позбутися, відмова чи обмеження кількості солодких напоїв є ефективним способом перейти до більш здорового харчування.

Солодкі напої є основним джерелом доданого цукру та порожніх калорій для більшості людей. Залежно від того, скільки ви звикли пити на день, почніть з відмови від одного напою. Коли ви до цього звикнете, відмовляйтеся від наступного. Замініть солодкі газовані напої звичайною чи фруктовою водою, натуральним чаєм, тощо.

Склянки кока-коли

Додайте бобові до раціону

Можна додати їх у салат, боул, суп чи просто в якості гарніру чи перекусу, але бобові у раціоні допомагають довше залишатися ситими та зробити дієту більш корисною.

Бобові містять велику кількість білка, клітковини та основних мінералів: калію, магнію, кальцію та заліза. Ця комбінація поживних речовин в одному продукті допомагає підтримувати здоров’я серця, кісток і м’язів, а також дозволяє знизити рівень холестерину, стабілізувати артеріальний тиск та рівень цукру у крові.

Щоб отримати максимум заліза з бобових, споживайте їх разом з вітаміном С — цитрусові, болгарський перець та ягоди.

Квасоля у томатному соусі

Перестаньте їсти, коли стемніє

Час подолати потяг до нічних перекусів, тим паче, що саме у цей час так хочеться чогось солодкого чи інших нездорових напівфабрикатів. Визначте собі конкретний час, після якого ви припините їсти.

Якщо їсти/пити протягом усього часу неспання, то організм завжди буде зайнятий травленням. А відпочинок кишківника дозволяє нашим клітинам зосередитися на відновленні та очищенні клітин. Навіть перерва у їжі у 12 годин має величезне значення для здоров’я.

Чоловік заглядає у холодильник вночі



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.