Що потрібно знати про ріпчасту цибулю

Важко знайти овоч, який би був настільки популярним у всьому світі, як ріпчаста цибуля. Вона і корисна, і доступна, і може бути інгредієнтом багатьох страв. Давайте дізнаємося більше цікавого про ріпчасту цибулю.

Кошик цибулі

  • У Давньому Єгипті цибуля була настільки важливим продуктом, що їй навіть поклонялися і вірили, що сферична форма овочу є символом вічного життя. Саме тому цибулю клали у гробниці фараонів та малювали на стінах пірамід. А в середні віки цибулю використовували замість грошей. Нею в Європі можна було розрахуватись за оренду житла, придбати продукти першої необхідності і навіть подарувати як подарунок на весілля чи велике свято.

  • Мабуть, цибуля, часник, лимон та імбир - найпотужніші помічники у профілактиці вірусних та застудних захворювань. Вчені помітили, що люди, які регулярно споживають ці продукти, рідко хворіють навіть у сезон потужних епідемій грипу. За це слід подякувати фітонцидам - летким речовинам, що володіють властивостями природних антибіотиків та антисептиків. Ну і вітаміну С у цибулі міститься немало, а він, як відомо, найкращий друг імунітету. Також, овоч містить вітаміни групи B та вітамін A. Окрім того, цибуля покращує кровообіг та прискорює загоєння дрібних травм, подряпин та порізів.

Цибуля на грилі

  • Як не дивно, ріпчастацибуля є корисною не лише для імунітету. Вона також покращує роботу мозку - доведено японськими та французькими вченими. За цю чудодійну властивість відповідають сполуки сірки, яких у гострому овочі міститься дуже багато. Вони проникають в тканини мозку та чинять на нього омолоджуючий вплив, внаслідок чого пам’ять покращується, а концентрація підвищується. А ось дратівливість та тривога, навпаки, зменшуються.

  • Цибуля - цінне джерело кератину, позаяк є корисною не лише для здоров’я, а й для краси. Регулярне споживання цього овочу в їжу (як у свіжому вигляді, так і в складі страв) зміцнює нігті, робить їх більш блискучими, гладкими та менш ламкими. Завдяки цибулі покращується і стан волосся. Деякі прихильники народної медицини навіть втирають кашицю з цибулі у шкіру голови, щоб стимулювати ріст волосся та збільшити густину.

  • А ось для очей цибуля є не дуже корисною: леткі речовини, які вивільняються при нарізанні овочу, викликають подразнення слизової, через що ми плачемо. А якщо різати цибулю протягом тривалого часу, можна заробити кон'юнктивіт, а в особливо страшних випадках і ерозію рогівки. До речі, для домашніх тварин цибуля є ще небезпечнішою, тому годувати нею котів і собак категорично заборонено, оскільки речовини у складі цього овочу руйнують червоні тільця в крові тварин, що у запущених випадках може привести навіть до смерті улюбленців.

Цибулина

Готуємо французький цибулевий суп

  • 500 г ріпчастої цибулі.

  • 500 мл курячого бульйону.

  • 50 г вершкового масла.

  • 1 ст.л. пшеничного борошна.

  • 100 г твердого сиру.

  • ½ білого багету або батону.

  • 10 мл оливкової олії.

  • 1,5 ч.л. солі.

Цибулю почистіть та наріжте тонкими півколами. У каструлі або пательні з товстим дном розтопіть вершкове масло. Додайте цибулю і пасеруйте 20 хвилин на середньому вогні, постійно помішуючи.

Коли цибуля стане прозорою, додайте борошно, перемішайте і смажте ще 5 хвилин. Додайте сіль і перемішайте. Додайте бульйон, перемішайте і томіть на повільному вогні ще півгодини.

В принципі суп можна вже подавати, посипавши тертим сиром і доповнивши тостами. Для приготування тостів батон або багет наріжте на скибочки, змастіть декілька краплинами оливкової олії, викладіть на деко та поставте сушитися у духовку.

Є складніший або цікавіший варіант подачі. Перелийте суп у порційні горщики або термостійкі тарілки так, щоб до країв залишилося приблизно 1 см. Зверху натріть сир, щоб покрити всю поверхню супу, викладіть грінки, зверху - знову сир. Поставте суп у розігріту до 200 градусів духовку. Як тільки сир розплавиться, але не почне кипіти або витікати, припиняємо готувати. Витягаємо горщики і подаємо до столу, посипавши листочками чебрецю.

Французький цибулевий суп



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.