Від яких продуктів не потрібно відмовлятися заради схуднення

Можна знайти безліч інформації про продукти, яких слід уникати людям, які хочуть схуднути. Часто ці рекомендації є досить вірними: споживання великої кількості солодкої, смаженої та ультраобробленої їжі точно не піде на користь вашій талії. Втім, є деякі продукти, які часто відносять до категорії заборонених, бо вони є досить калорійними, але насправді розумна їх кількість не зашкодить, а навпаки піде на користь дієті.

Це не означає, що можна забути про все і їсти ці продукти тоннами, зрештою, надлишок — головний ворог схуднення. Але якщо не перевищувати рекомендовані порції та зробити їх частиною збалансованої дієти, вони навпаки допоможуть контролювати вагу.

Також, не слід забувати, що дієта — це лише одна складова успішного схуднення, правильна їжа повинна доповнюватися достатньою фізичною активністю, сном та боротьбою зі стресом.

Різні страви

Сухофрукти

Чорнослив, родзинки, курага та інші сухофрукти мають суперечливу репутацію, оскільки з одного боку це фрукти, а з іншого, вони містять багато цукру внаслідок процесу висушування. Втім, якщо ваша дієта є збаласованою і не містить великої кількості доданого цукру, невелика кількість сухофруктів є гарним доповненням до страв, закускою чи десертом.

Дані свідчать про те, що люди, які їдять сухофрукти мають більш різноманітний раціон і менший ризик ожиріння. Також, більшість сухофруктів містять клітковину, яка сприяє відчуттю ситості.

Важливо пам’ятати, що сухофрукти є дуже насиченими поживними речовинами. Позаяк, хоч і може виникнути спокуса з’їсти багато кураги чи сушених яблук, не слід нехтувати рекомендованими розмірами порцій. Наприклад, одна порція родзинок відповідає приблизно 30 г чи 40-50 сушених ягід. А порція чорносливу — 5 шт.

Сухофрукти

Натуральний апельсиновий сік

Як і сухофрукти, апельсиновий сік має погану репутацію через високий вміст цукру, хоча якщо обирати натуральний напій, то основним інгредієнтом будуть справжні апельсини. І хоч правда те, що апельсиновий сік не містить клітковини на відміну від цілих фруктів, він залишається напоєм, насиченим поживними речовинами.

Деякі дослідження вказують на те, що дорослі, які споживають натуральний апельсиновий сік, зазвичай, мають нижчі індекс маси тіла, окружність талії та жирові відкладення, порівняно з тими, хто апельсиновий сік не п’є.

Порція апельсинового соку у 240 мл вважається еквівалентою 1 порції фруктів. Не перевищуючи її і поєднуючи з достатньою кількістю клітковини, корисних жирів та білка, можна тримати апетит і схуднення під контролем.

Апельсиновий сік

Макарони

Так, макарони є рафінованими вуглеводами, а цю категорію продуктів рекомендують обмежити, щоб досягти схуднення. Але паста з твердих сортів пшениці, особливо з додаванням семоліни чи цільного зерна, є продуктом, білкова структура якого перетравлюється повільніше, забезпечуючи стабільну енергію для організму замість різкого підвищення рівня цукру у крові.

У дослідженні, що вивчало людей, які дотримувалися низькокалорійної середземноморської дієти, ті, хто додавав макарони до свого раціону принаймні 5 разів на тиждень, досягти аналогічних результатів схуднення, що й ті, хто їв пасту менше 3 разів на тиждень.

Головне — не їсти величезні миски макаронів, приправлені сосисками, беконом, фрикадельками, котлетами та жирним соусом. 60 г сухих макаронів дають приблизно 1 склянку готової пасти. Поєднайте 60-80 г макаронів зі здоровими жирами, овочами та невеликою кількістю нежирного білка, щоб отримати корисну збалансовану страву.

 

Паста

Яйця

Яйця є природним джерелом жирів —- макроелементу, який не часто вважають їжею, придатною для схуднення. Але завдяки високоякісним білкам і жирам продукт забезпечує відчуття ситості і задоволення, що допомагає тримати апетит під контролем.

Американська кардіологічна асоціація вважає, що 1-2 яйця на день — гарна порція для людей, які дотримуються здорової дієти. Просто слід мати на увазі, що такі додатки до яєць, як бекон і сосиски, є не найкращим вибором для схуднення, позаяк слідкуйте за тим, з чим ви їсте цей продукт.

Приготування яєць

Шоколад

Шоколад може бути дуже різний: це може бути плитка білого шоколаду з величезним вмістом цукру, а може бути шматочок чорного шоколаду з високим вмістом какао. Надмірна кількість шоколаду, шоколадних батончиків чи цукерок, які містять мало какао, багато доданого цукру та інших додатків на кшталт карамелі — небезпека для здоров’я та схуднення. А ось помірне споживання темного шоколаду зазвичай не становить небезпеки зайвої ваги.

Темний шоколад

Картопля

Картопля є одним із найпопулярніших овочів у багатьох куточках світу, і вона може бути частиною дієти для схуднення.

Звісно, величезні порції картоплі фрі чи картоплі з беконом і вершками чи іншими жирними додатками не допоможуть позбутися зайвих кілограмів. Але порція картоплі, вареної, печеної чи приготованої іншим способом, який не потребує додаткового жиру, є досить безпечною для контролю ваги.

Печена картопля

Горіхи

Горіхи містять багато жиру і калорій у невеликій кількості. Втім, більшість жирів є ненасиченими, а отже корисними. Окрім того, ця категорія продуктів містить рослинні білки та клітковину, що допомагають підтримувати ситість. 

Фісташки можуть бути корисні і для схуднення, особливо якщо купляти їх нечищеними. У ході одного з досліджень, ті, хто їв фісташки у шкарлупі, споживав з горіхів на 41% менше калорій порівняно з тими, хто їв уже чищені фісташки. Цю різницю можна пояснити додатковими часом і зусиллями, необхідними для чищення горіхів, або візуально більшим об’ємом.

Горіхи



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.