Які продукти додати до сніданку, щоб покращити роботу мозку

Існує багато продуктів, які містять поживні речовини, що, як відомо, приносять користь мозку. Від горіхів і насіння до риби, фруктів та овочів, можна знайти безліч їжі, яка стимулює роботу мозку. Щоб посилити позитивний вплив харчування на здоров’я мозку, найкраще протягом дня їсти різноманітні продукти, які стимулюють його роботу. Це стосується і сніданку.

Попри те, що всім відомо, що сніданок — найважливіший прийом їжі, він часто складається з солодких напівфабрикатів чи випічки, а хтось взагалі ним нехтує. Що ж робить сніданок таким важливим? Те, що ця їжа після пробудження поповнює рівень енергії, що дозволяє підтримувати фізичну та розумову діяльність протягом всього дня.

Давайте дізнаємося більше про те, які продукти слід обрати для сніданку, щоб підтримати свій мозок.

Сніданок

Яйця

Відомі своїм вмістом білка та простотою приготування, яйця також є багатим джерелом холіну. Відомо, що ця поживна речовина відіграє багато ролей в організмі, зокрема як попередник нейромедіатора ацетилхоліну. Оскільки ацетилхолін відіграє певну роль у пам’яті та інтелекті, важливо споживати достатню кількість холіну для здоров’я мозку. Яєшня, варені чи смажені яйця є якісним джерелом холіну, який стимулює мозок, і яким можна насолоджуватися під час сніданку.

Тост з авокадо та яйцем

Копчений лосось

Хоч більшість риби зазвичай не вважають ідеальною їжею для сніданку, копченим лососем можна доповнити корисні тости, яєшню чи солону кашу на сніданок. Лосось містить білок, а також необхідні жири омега-3, які є корисними для мозку.

Сучасні дослідження відзначають важливу роль омега-3 під час вагітності для правильного формування плоду, а також для розумового розвитку дитини. Додаткові дослідження свідчать про те, що дефіцит омега-3 у раціоні може бути пов’язаний з порушенням когнітивних здібностей. Додайте трохи лосося до цільнозернового тосту з вершковим сиром для легкого та смачного сніданку.

Копчений лосось, бейгл та овочі

Ягоди

Ягоди відомі своїм яскравим смаком, забарвленням і високою поживною цінністю. Усі ягоди є якісний джерелом клітковини, вітамінів та мінералів, а також антиоксидантів, відомих як флавоноїди. А антиоксиданти захищають клітини від пошкодження, і ця сполука, зокрема, також може мати вплив на мозок, проведене за участі дорослих, що регулярно їли чорницю, виявило покращення пам’яті та уваги. Хоч у цьому дослідженні вивчались переваги зокрема чорниці, більшість ягід мають подібний ефект. Насолоджуйтесь ягодами у смузі, додайте до вівсянки чи пластівців, чи навіть омлету.

Ягоди

Насіння льону

Це насіння є рослинним джерелом омега-3 жирів, позаяк забезпечує ті ж переваги, що і здорові жири з лосося. Хоча типи жирних кислот, які містяться у рибі, можуть мати сильнішу дію на організм, ніж знайдені у рослинних джерелах, всі форми омега-3 корисні для мозку. Додавайте ціле, мелене або подрібнене насіння льону до вівсяної каші, смузі чи корисних кексів на сніданок.

Насіння льону

Волоські горіхи

Це один продукт, який легко додати до сніданку. Горіхи містять вже відомі нам омега-3 жири та поліфенольні сполуки, які стимулюють роботу мозку. Ці сполуки мають антиоксидантні та протизапальні властивості, а це має позитивний вплив на весь організм.

Дослідження показують, що дієта, яка регулярно містить волоські горіхи, може мати позитивний вплив на пам’ять і навчання, покращити пізнання та знизити ризик розвитку легких когнітивних порушень. Волоські горіхи можна додавати у смузі, вівсяні пластівці, гранолу, домашні млинці чи кекси.

Волоські горіхи

Листова зелень

Ця категорія овочів включає кучеряву капусту, шпинат, білокачанну капусту та іншу зелень. Ці продукти містять багато корисних поживних речовин, зокрема лютеїн, фолієву кислоту, бета-каротин і філохінон — вони можуть допомогти сповільнити природне зниження когнітивних здібностей, яке спостерігається у похилому віці.

І хоча може здаватися, що зелень більше підходить для приготування обіду та вечері, існує багато способів додати їх до сніданку. Посмажте та додайте трохи листової зелені до омлету, додайте свіжі овочі до смузі, або кілька листків салату до сендвічу.

Тушкований мангольд

Насіння гарбуза

Усі горіхи та насіння містять здорові ненасичені жири, тому і гарбузове насіння містить поживні речовини, корисні для мозку. Як і багато інших продуктів з цього списку, насіння гарбуза містить антиоксиданти, які захищають клітини тіла та мозку від пошкодження. Окрім того, насіння містить набір мінералів, які мають важливе значення для здоров’я мозку. Зокрема цинк — одна з поживних речовин, яка міститься у високій концентрації у мозку та бере участь у функціонуванні сотень систем та реакцій а організмі, в тому числі нервової системи.

Дослідження показують, що дефіцит цинку може бути пов’язаний з деякими неврологічними станами та захворюваннями мозку. Можна додати трохи гарбузового насіння до домашньої граноли, йогурту, вівсянки чи посипати ним тост або яєшню.

Насіння гарбуза



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.