Чи корисний мед

Мед - один з продуктів, який може часто стати у пригоді на кухні. Він є смачним додатком до будь-чого: фруктів, тостів, пластівців, сирників, домашніх салатних заправок, маринадів, чаю, кави та коктейлів. Можливості меду майже безмежні. Його часто використовують як природну альтернативу обробленому цукру, тому що вважають більш здоровим вибором.

Та чи справді мед є таким корисним, як про нього кажуть, чи це черговий розрекламований псевдо здоровий продукт?

Оскільки мед має природне походження і проходить мінімальну обробку, він вважається натуральним підсолоджувачем, а також містить багато вітамінів, мінералів та антиоксидантів. Його часто порівнюють з рафінованим цукром, який також походить з природних джерел - цукрової тростини чи буряку. Однак продукт проходить інтенсивну обробку, яка позбавляє його поживної цінності. Та чи можна автоматично зараховувати продукт до списку корисних тільки тому, що він натуральний? Давайте дізнаємося більше.

 Мед

Поживна цінність меду

У 1 ст.л. (21 г) меду міститься:

Чай лате мус з медом 

Переваги меду

Мед має антимікробні властивості

Чи знайомі ви з порадою пити чай з медом при різних недомаганнях? Окрім додавання смаку та солодкавості напою, за цією пропозицією ховається ще одна причина.

Було встановлено, що мед має антимікробні властивості, а тому може допомогти боротися з бактеріями, грибками та вірусами. Згідно із дослідження, опублікованим в British Journal of Surgery, мед навіть виявився ефективним у лікуванні інфікованих ран. Хоч і не слід покладатися виключно на мед, якщо маєте справу з відкритою раною на тілі, результати дослідження є приємними для всіх, хто любить пити чай з медом під час застуди і грипу.

Мед багатий на антиоксиданти

Ще одна перевага додавання меду до раціону полягає у тому, що він містить антиоксиданти. Продукт є багатим джерелом цих нутрієнтів, що допомагають захистити організм від пошкоджень, спричинених вільними радикалами, які є вражають клітини і сприяють хронічним захворюванням - хвороби серця, рак, хвороба Альцгеймера, тощо. Ці ж антиоксидантні властивості меду пов’язані зі зменшенням хронічного запалення.

Інші природні підсолоджувачі, наприклад, чистий кленовий сироп, нектар агави та фініковий сироп також можуть забезпечити організм антиоксидантами, на відміну від обробленого цукру.

Медовий торт 

Мед може заспокоїти біль у горлі

Біль у горлі - чи не найнеприємніша частина застуди. Якщо вам здається, що ковтаєте бите скло, мед може дещо полегшити неприємні відчуття.

Згідно із дослідженням, опублікованим в Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine, мед виявився більш ефективним у полегшенні симптомів кашлю та болю в горлі у дітей, ніж засоби від кашлю.

Мед може допомогти травленню

Якщо ви цінуєте мед виключно як підсолоджувач і регулярно додаєте у чай, то можете навіть не помітити, що він часом покращує здоров’я кишківника і травлення.

Було виявлено, що продукт допомагає травленню, сприяючи росту корисних бактерій у кишківнику. Дослідження, опубліковане у Frontiers in Nutrition, показало, що мед має пребіотичний вплив на здоров’я кишківника.

 Різні види меду

Мед може допомогти знизити артеріальний тиск

Численні дослідження свідчать про позитивний вплив меду на здоров’я серцево-судинної системи. Згідно з даними International Journal of Environmental Research and Public Health, мед покращує серцебиття, регулює рівень жиру та запобігає загибелі здорових клітин в організмі.

Інше дослідження, опубліковане в Clinical and Experimental Hypertension, виявило, що помірне споживання меду пов’язане зі зниженням артеріального тиску у жінок старше 40 років.

Мед не сильно підвищує рівень цукру у крові

Використання натурального підсолоджувача замість обробленого цукру є більш здоровим вибором, особливо якщо йде мова про рівень цукру у крові.

З точки зору калорійності та вмісту цукру, білий цукор і мед є дуже подібними. Втім, дослідження показали, що завдяки високому вмісту фруктози, споживання меду не так сильно підвищує рівень цукру у крові, і навіть сприяє здоровій активності інсуліну.

Тости з козячим сиром і медом 

Негативні властивості меду

Мед усе ще досить калорійний

Як і у випадку з переважною більшістю продуктів, користь чи шкода меду може відрізнятися, залежно від особистих цілей щодо здоров’я.

Як ми вже знаємо, мед не має такого різкого впливу на підвищення рівня цукру у крові. Проте, він все ще є досить калорійним, позаяк краще не захоплюватися продуктом. 1 ст.л. меду містить близько 64 ккал.

Окрім того, хоч це природний підсолоджувач, це досі підсолоджувач, позаяк мед містить 17 г цукру в 1 ст.л. Позаяк, у деяких випадках потрібно обрати безкалорійний підсолоджувач.

Мед є потенційним алергеном

Існує не так багато негативних властивостей меду, але він може викликати алергію. Деякі люди можуть відчувати такі симптоми, як кропив’янка, свербіж  чи набряк після споживання продукту. У особливо важких випадках алергічна реакція може спричинити анафілаксію, небезпечну для життя, і це вимагає негайної медичної допомоги. На щастя, такі випадки є дуже рідкісними.

Ризик дитячого ботулізму

Мед є небезпечним для дітей до 1 року. Продукт може містити спори бактерій, що викликають ботулізм. Ці спори можуть рости та виробляти токсини у кишківнику немовляти, що загрожує серйозною хворобою чи навіть летальними наслідками.

 Тістечко з медом



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.