Турецькі солодощі

Культура і традиції Туреччини є дуже багатими, не залишилась осторонь і кондитерська справа. З часів Османської імперії і до сьогодні збереглося багато традиційних рецептів солодощів, якими частували навіть султана. Недостатньо буде сказати, що турецькі десерти є дуже різноманітними.

Вирушаючи у подорож до Стамбулу чи будь-якого іншого турецького міста, будьте готові не лише до важкості вибору солодощів, а й до тренування своєї сили волі - адже відмовитися від численних видів пахлави, лукуму, кюнефе або кадаїф дуже важко.

Турецькі солодощі

Шекерпаре

Ці солодощі - ндуже смачне мигдалеве печиво, яке прикрашають цілими ядрами горіхів та щедро поливають рідким щербетом або медом.

Рецептів приготування цього десерту є дуже багато, позаяк шекерпаре у різних торгових точках відрізняється на смак.

Шекерпаре

Кадаїф

Особливе десертне тісто в Туреччині називається кадаїф. Його приготуванням займаються тільки чоловіки. Спочатку потрібно замісити тісто у величезному чані, а потім зробити з нього тоненькі шматочки, практично нитки.

Десерти, приготовані на основі кадаїфу, можуть відрізнятися за формою і начинкою. Часто у смужки тіста загортають грецькі горіхи та мед, а також подрібнений мигдаль і густий щербет.

Заготовки із тіста з начинкою відправляють у духовку, а в результаті отримують дуже ніжну випічку, що буквально тане у роті.

Кадаїф

Екмек кадаїф

Ще один популярний різновид кадаїфу - екмек кадаїф. Це пористе тісто (корж), просочене солодким сиропом, від чого десерт стає дуже соковитим і м’яким. Коржі перемащують кремом, а зверху додають турецькі вершки - каймак.

Екмек кадаїф

Джезерьє

Це турецька пастила. В основі рецепту солодощів - фруктове пюре. Його роблять густим, потім розкочують тонким шаром і щедро посипають горіховою масою. Після цього масу сушать, формують рулетики, нарізають на пластини і нашаровують. Іноді страву приправляють цукром для більшої солодкавості, але частіше залишають натуральною.

Найпопулярніша пастила - джезерьє - ніжні солодощі, приготовані з горіхів, соку гранату або моркви. Зверху десерт посипають кокосовою стружкою.

Джезерьє

Пішманіє

Ще одні найпопулярніші традиційні солодощі Туреччини. Готувати цю страву досить непросто.

Ззовні десерт схожий на звичайну солодку вату, та й смак чимось подібний. А ось структура пішманіє є більш чіткою, як у клубка шерстяних ниток. Для приготування солодощів потрібно довго варити цукровий сироп, поступово додаючи у нього смажене пшеничне борошно.

Деякі виробники для різноманіття смаку можуть додавати у страву ваніль, подрібнені фісташки або насіння кунжуту.

Пішманіє

Кюнефе

Дуже ніжний десерт, який подають та їдять у теплому вигляді. При приготуванні солодощів використовується вже знайомий нам кадаїф. У тонко розкочене тісто загортають козячий сир, потім відправляють у духовку та запікають до золотистого відтінку. Готову страву поливають солодким сиропом, приготованим з цукру, води та лимонного соку.

Ті, для кого цукровий сироп є занадто солодким, заміняють його на мед. Делікатесом вважають сироп, приготований на основі соснового меду.

Безпосередньо перед подачею до столу кюнефе зазвичай посипають товченими горіхами, іноді додають морозиво. Десерт їдять холодним або теплим.

Кюнефе

Нуга

Нуга у традиційному для турків розумінні ділиться на 2 види:

Нуга - м’яка, у формі рулетів.

Цей тип солодощів ще називають турецьким медом. Часто цей десерт плутають з лукумом, але характерною особливістю нуги є неймовірна м’якість і тягучість. Часто солодощі посипають кокосовою стружкою. У пластичний лист нуги загортають горіхи. Зазвичай десерт має приємний білий колір, але трапляються і шоколадні різновиди.

Хельва - тягуча, у формі брусочків.

Через назву цей десерт плутають із халвою. Хельва частіше всього має світлий кремовий колір, іноді - кавовий, зовсім рідко її роблять фруктовою. Незмінним залишається наявність у солодощах великої кількості горіхів (зазвичай фісташок). Горіхи виступають не тільки як прикраси, а і як начинка.

Нуга

Кабак і айва татлиси

Здогадатися про склад цього десерту з першого разу дуже складно, якщо ви раніше ніколи про нього не чули. Кабак татлиси - дуже смачні солодощі, приготовані на основі айви, гарбуза та солодкого сиропу. При подачі страви часто використовують грецькі горіхи, жирні вершки (каймак) або тахін (рідку халву). Солодкоїжки будуть у захваті.

Кабак татлиси

Пахлава

Слово Пахлава можна перекласти як Загорнути. Така назва повністю характеризує зовнішній вигляд та спосіб приготування десерту.

Спочатку беруть тісто і розкачують його тонким пластом. Отриману заготовку щедро змащують вершковим маслом, посипають подрібненими горіхами або іншою начинкою. Потім листи тіста складають один на одний, загортають у рулет або викладають на деко у формі листкового торта, запікають в духовці. Готову страву поливають рідким щербетом, цукровим сиропом або медом.

Існує багато рецептів приготування пахлави. У кожному регіоні Туреччини кулінари мають свої секрети.

Основні різновиди пахлави:

  • Дюрюм (рулетоподібні солодощі насичено-зеленого кольору).

  • Кестанелі (у приготуванні використовуються каштани).

  • Саде (пахлава без горіхів, але з вершковим кремом).

  • Финдикли (у приготуванні використовують фундук).

  • Бюль-бюль аваси (інша назва - солов’їне гніздо, через зовнішній вигляд).

  • Джезерьє (у приготуванні використовуються грецькі горіхи).

  • Сютлю наріє (пласти тіста у цьому десерті просочують не сиропом, а молоком).

Пахлава

Мараш дондурмаси - морозиво Мараш

Відвідавши Туреччину хоча б раз, ви обов’язково побачите майже скрізь яскраві контейнери з різнокольоровими солодощами. Цей десерт називається дондурмою.

Ззовні десерт схожий на морозиво, але склад має дещо інакший. У приготуванні дондурми використовується цукор, молоко, трохи мастики (смола особливих мастикових дерев) і салеп (тертий корінь орхідеї). У результаті виходять смачні солодощі з тягучою консистенцією. Десерт протягом тривалого часу не псується на повітрі і не тане при високій температурі.

Але має ця страва і мінуси. Щоб поласувати нею, потрібно мати найважливіший інгредієнт - борошно з кореню орхідеї. Позаяк сьогодні насадження диких орхідей на території Туреччини різко скоротилися. Експортувати квіткове борошно заборонено, тому за кордоном справжню дондурму скуштувати майже нереально.

Мараш дондурмаси

Халва

Халва відома у всьому світі. Але в Туреччині цей десерт є особливим. Є 2 основних типи солодощів - кунжутна та манна халва, манна є більш рідкісною. Згідно з Турецькою традицією халву вважають поминальною стравою. Готують її, як правило, в домашніх умовах після смерті когось з рідних.

Кунжутна халва є більш популярною. Для її приготування використовують подрібнене насіння кунжуту, змішуючи його з якимось рідким інгредієнтом для отримання пастоподібної маси. Після отримання потрібної консистенції, у страву додають солодкий сироп та інші компоненти по рецепту.

Халва може бути звичайною (без додатків), шоколадною (з какао), з фундуком, волоським горіхом, з карамеллю, тощо. Ці солодощі є дуже поширеними.

Халва

Локма

Це солодкий десерт з борошна у формі невеликих кульок, які щедро просочують медовим або цукровим сиропом. Часто апетитні кульки посипають подрібненими грецькими горіхами або корицею.

Локма

Тулумба

Ці солодощі виготовляють у формі невеликих продовгуватих трубочок, які всередині пусті. Для приготування страви використовують заварне тісто, яке потрібно правильно посмажити, до хрусткого стану. Стандартна довжина тулумби - близько 8 см, але є варіанти і до 4 см.

Для посипки десерту використовують різні інгредієнти, і від цього залежить його вартість. Найбільшу ціну має фісташкова тулумба, а найменшу - десерт, политий цукровим сиропом.

Тулумба, як і локма - це вуличні солодощі, які часто продаються на ярмарках та площах.

Тулумба

Рахат лукум

Один з найвідоміших східних десертів - рахат лукум. Саме він згадується у багатьох чарівних казках. Ці солодощі мають безліч різновидів.

Рахат лукум популярний не лише в Туреччині, а й за кордоном, позаяк для експортованих солодощів існують спеціальні стандарти якості.

Готують страву із цукру з додаванням крохмалю. Основу довго кип’ятять до губкоподібної консистенції - якщо натиснути на шматочок рахат лукуму пальцем, а потім відпустити - десерт дуже швидко прийме початкову форму.

Рахат лукум може бути класичний, без будь-яких додатків, а може бути горіховий, фруктовий, інжировий, медовий, трояндовий (до складу десерту входять пелюстки тряннд).

Рахат лукум

Ревані

Цей десерт назвали на честь відомого турецького поета Ревані, який прославився ще за часів Османської імперії. Ревані розповідав про правила та закони держави, порівнюючи їх з солодким тістечком. Саме тому його ім'я й увіковічнили у назві солодощів, яке популярне досі.

Готують ревані на основі пшеничного борошна з твердих сортів пшениці. Спочатку замішують тісто з борошна, цукру, води та яєць, випікають у духовці, а потім щедро поливають солодким сиропом з додаванням лимонного соку. Для прикрашання страви використовують листочки м’яти, кокосову стружку або горіхи.

Ревані

Казандібі

Зовнішній вигляд популярного турецького десерту, приготованого на основі молока, може викликати деякі питання, але його смак просто надзвичайний.

Самостійно приготувати казандібі досить важко. Тільки вмілі турецькі кулінари знають таємницю того, як правильно зняти страву з пательні. Секунда затримки - і казандібі вже буде неможливо відірвати від дна пательні.

Основними інгредієнтами у класичному рецепті є рисове борошно, цукор, молоко та крохмаль. А в якості солодкої начинки використовують мед або рідкий щербет.

Казандібі

Сютлач

Назву цього десерту можна перекласти як Молочний десерт. На смак страва, приготована на основі молока, схожа на ніжний пудинг або рисову кашу.

Є 2 основних рецепти приготування солодощів. У першому варіанті сютлач подають у холодному вигляді, доповнюючи його фруктами чи горіхами. У другому варіанті десерт їдять теплим. Для цього страву запікають у духовці, а потім щедро посипають лимонною стружкою або цукровою пудрою.

Сютлач

Ашуре

Ця традиційна східна страва відома туркам з давніх-давен. Частіше всього цей десерт готують наперед у великій кількості, а потім пригощають усіх рідних, друзів та близьких, приносячи прямо їм додому. Вважається, що разом з ашуре в сім’ю приходить фінансова стабільність. Основними інгредієнтами для приготування страви є пшениця, бобові (квасоля і турецький горох), фруктове асорті та горіхи.

Спочатку потрібно зварити квасолю і горох до готовності, додавши шматочки апельсинів. У готову масу додають сухофрукти. Потім суміш охолоджують та заправляють горіхами. Іноді у страву додають солодкий сироп чи мед. Подають ашуре повністю охолодженим, у невеликих тарілочках.

Ашуре

Пасталар

Термін Пасталар у турецькій кухні об’єднує різноманітні торти з кремовою начинкою та оригінальним оздобленням. На вигляд такі десерти виглядають надзвичайно апетитно, але на смак є трохи суховатими і дещо програють іншим традиційним солодощам.

Пасталар



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.