Вплив вина на імунітет

Незалежно від того, чи це пляшечка каберне до родинної вечері, чи келих піно нуар до улюбленої пасти — багато людей роблять вино частиною свого щоденного раціону. І хоча вино вважається одним з найбільш безпечних видів алкоголю, його споживання має суттєвий вплив на організм, у багатьох випадках негативний. Не є винятком й імунна система. Давайте сьогодні дізнаємося більше про те, як вино впливає на імунітет.

Пляшка і келих вина

Більша сприйнятливість до вірусів

Хоч алкоголь і часто викликає сонливість, насправді він зменшує кількість якісного сну, який можна отримати вночі. Згідно із дослідженням, опублікованим в JMIR Mental Health, люди з низьким споживанням алкоголю сповільнили своє фізіологічне відновлення під час сну на 9,3%, люди з помірним споживанням алкоголю — на 24%, а люди з високим споживанням (понад 1 напій для жінок і 2 для чоловіків на добу) — на 39,2%.

На жаль, з часом це може стати причиною серйозних проблем з імунітетом. Дослідження, проведене дослідниками з Университету Вашингтона та UW Medicine, показало, що серед 11 пар однояйцевих близнюків ті, хто спав менше годин, мали менш міцну імунну систему, ніж ті, хто спав достатньо.

Зберігання вина

Зниження ризику застуди

Хоч ймовірність підхопити певні віруси зростає, якщо ви регулярно п’є те вино, застуда може не належати до їх числа. Згідно із дослідженням, опублікованим в BMJ Public Health, серед групи з 899 чоловіків споживання алкоголю було пов’язане з нижчими показниками розвитку застуди порівняно з тими, хто ніколи не пив.

Наливання вина у келих

Погіршення симптомів грипу

Якщо ви хвилюєтеся, щоб не захворіти на сезонний грип і не страждати від його симптомів, можна почати обмежувати споживання алкоголю завасно. Дослідження, опубліковане в Alcoholism Clinical & Experimental Research, показало, що хронічне споживання алкоголю може погіршити інфекцію вірусу грипу A через порушення T-клітин, які в іншому випадку можуть посилити відповідь імунної системи.

Келихи з вином

Менша сприйнятливість до аутоімунних захворювань щитовидної залози

Функція щитовидної залози має широкий спектр впливів на все тіло, від ваги до рівня енергії протягом дня. Досить дивно, але ця життєво важлива залоза може отримати користь від споживання вина (у помірних кількостях). Дослідження, опубліковане в European Thyroid Journal, показало, що в осіб у двох окремих дослідженнях, які регулярно споживали аклоголь, розвинувся нижчий рівень аутоімунних захворювань щитовидної залози, ніж в учасників контрольних груп дослідження.

Чоловік дегустує вино

Підвищення ймовірності появи симптомів алергії

Якщо ви кашляєте і чхаєте, коли розпочинається сезон алергії, то краще обмежити споживання вина. Дослідження, проведене вченими з Університету Південної Данії, показало, що серед 5870 данських жінок, які прийняли участь, збільшення споживання алкоголю було пов’язане з підвищеним ризиком розвитку алергічного риніту.

Пляшки з вином

Попри те, що деякі дослідження свідчать про безпечність і потенційну користь помірного споживання вина, не слід забувати, що це алкоголь. Позаяк, негативний вплив від його споживання переважає позитивний. Можливо, помірне споживання алкоголю і не становить небезпеки для організму здорової людини, розглядати вино як корисний напій точно не варто.

Люди п'єють вино



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.