Як солити гриби

Розпочинається сезон збирання грибів. Коли ми повертаємося з лісу із кошиком грибів, їх потрібно швидко приготувати - свіжі довго не зберігаються. Давайте дізнаємося, як швидко засолити або замаринувати гриби.

Банка солених грибів

Які гриби підходять для соління

Для соління підходить більшість грибів. Грузді, білі, лисички, підосиновики, опеньки, маслята - ті гриби, які ростуть там, де прохолодно. Вони з’являються ближче до осені.

Саме для соління добре підходять грузді, рижики, і чим вони старші, тим краще. Маринувати ж можна будь-які гриби.

Різні види грибів

Які гриби краще їсти свіжими

Штучно вирощені гриби на кшталт шампіньйонів не підходять для соління, хоча їх також іноді солять, але тут питання в рецепті. Шампіньйони можна їсти навіть сирими. Лісові дикі гриби часто не можна їсти сирими, їх потрібно варити, солити або хоча б заморозити, після чого вже готувати.

Мариновані шампіньйони

Як методи соління грибів існують

Методи соління грибів нічим не відрізняються від соління риби, м’яса та овочів.

  • Перший метод - сухий, коли гриби просто посипають сіллю і додають спеції. Як правило, на 1 кг грибів йде 10 г солі. Ця пропорція працює з будь-якими придатними для соліннягрибами.

  • Другий метод - рідкий, або мокрий. Цей рецепт має 2 варіанти: швидкий та довгий. При швидкому соліннігриби варять, готують розсіл (спеції, сіль, трави), усе охолоджують, змішують та прибирають у холодильник. Їсти такі гриби можна протягом тижня. Якщо ж ви хочете, щоб гриби зберігалися довго, то потрібна пастеризація. Це довгий метод рідкого соління.

Миска солених грибів 

Як підготувати гриби до соління

Гриби потрібно почистити, помити від піску та землі. Якщо треба - замочити, це залежить від виду грибів. Далі дивимось, чи є все, що потрібно для соління: простіше всього взяти сіль, бажано крупну, і перець. Навіть вода не знадобиться.

Втім, є більш цікаві варіанти. Окрім солі, додати лавровий лист, чорний перець горошком, духмяний перець, можна трохи гвоздики, навіть якісь спеції на кшталт аджики - все залежить від ваших особистих вподобань. Можна використати улюблені ароматні трави, які ростуть на городі чи вікні.

Гриби

Який посуд підходить для соління

Солити найкраще у дерев’яній бочці. Консервувати - у склі. Найгірший варіант для консервації - залізо. Пластик краще взагалі не використовувати, хоч він зараз і є дуже популярним.

Солені гриби у банках

Як солити гриби

Якщо ви поки не визначилися з ідеальним рецептом солених грибів, для початку спробуйте один з варіантів. Для початку можна взяти лавровий лист, духмяний перець, чорний перець горошком, якийсь ароматний перець і морську крупну сіль. Усе це перемішати у мисці та рівно викласти у бочку або банку. Можна пересипати шарами, але краще все ж перемішати.

Бажано, звісно, щоб солені гриби постояли хоча б тиждень. Якщо гриби зовсім маленькі, то можна через 3 дні витягнути і спробувати, чи вони вже готові. Причому, перед тим, як куштувати, зайву сіль бажано змити, якщо вона не до кінця розчинилася.

Солені гриби

Як правильно зберігати солені гриби

Зберігати гриби краще у прохолодному місці: комора, підвал або холодильник. Тому що якщо у домі тепло, то навіть солені гриби можуть зіпсуватися.

Банки з грибами

Чим соління відрізняється від маринування

При солінні застосовують розсіл, при маринуванні - маринад. Який метод обрати - питання суто особистих вподобань.

Процес консервації при маринуванні мало чим відрізняється від соління грибів. Маринад складається практично з тих же компонентів, що й розсіл, але наприкінці додається 9-% розчин оцтової кислоти. Пропорція оцту - 50-80 г на 1 л. Оцет надає грибам більш гострого, вираженого смаку, і також продовжує термін придатності консервації.

Солені гриби, хлібці, горіхи, хамон та інші закуски



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.