Які харчові звички порушують гормональний баланс

Гормони важливі не лише для підлітків. Гормони надсилають сигнали до різних частин тіла людини, повідомляючи, що потрібно зробити (і коли). Це своєрідна мережа спілкування, яка регулює різні важливі функції, від керування метаболізмом до оптимізації настрою і забезпечення належного відпочинку вночі.

Коли гормони знаходяться не в гармонії, це відображається на самопочутті, здоров’ї та зовнішньому вигляді.

Безліч факторів сприяє гомеостазу гормонів, і деякі з них людина не може контролювати. А ось харчові звички — одна зі сфер, де можна взяти керування у свої руки. Вибір продуктів харчування та звички у їх споживанні можуть сприяти правильному гормональному балансу або порушувати його. 

До вашої уваги кілька основних харчових звичок, яких слід уникати, щоб не заважати роботі гормонів.

Приготування їжі

Переїдання (чи недоїдання)

Повноцінне харчування забезпечує належне регулювання гормонів, а занадто велика чи мала кількість їжі шкодить їх роботі. Зменшення або різке збільшення ваги внаслідок неправильного харчування порушує гормональний баланс, що зрештою впливає і на апетит.

Особливо помітним є вплив ваги на жіночі репродуктивні гормони. Нижчий чи вищий індекс маси тіла пов’язують з підвищеним ризиком проблем з фертильністю, пов’язаних з гормональним дисбалансом.

Одне дослідження 2015 року показало, що жінки з зайвою вагою чи ожирінням частіше страждають на синдром полікістозних яєчників і метаболічний синдром — стани, які знижують фертильність. Жінки з недостатньою вагою, навпаки, мали інші гормонально-опосередковані захворювання, які впливали на фертильність: дисфункцію яєчників та вроджену гіперплазію надниркових залоз.

Не лише репродуктивні гормони страждають через переїдання чи недоїдання. Ожиріння (спричинене висококалорійною дієтою) може привести до зміни гормонів гіпоталамусу та гіпофізу, що підвищує ймовірність таких проблем, як гіпотиреоз, хвороба Кушинга, дефіцит гормону росту, тощо.

Люди їдять бургери і картоплю фрі

Надмірна кількість цукру

Небезпека зловживання цукром — не новина. Його привабливий смак подобається смаковим рецепторам людини, але його вплив на здоров’я є далеко не таким привабливим. Окрім збільшення ваги (що саме по собі негативно впливає на гормони), солодощі можуть завдати шкоди гормональному балансу й іншими способами.

Одне з досліджень показало, що споживання надмірної кількості фруктози та глюкози може фактично вимкнути ген, який відповідає за регуляцію естрогену та тестостерону. Порушення тонкого балансу цих статевих гормонів має хвильовий ефект, збільшуючи ризик акне, безпліддя, синдрому полікістозних яєчників і раку матки (зокрема у жінок із зайвою вагою). Також, дієта з високим вмістом жирів і цукру часто приводить до порушення менструального циклу і кісти яєчників.

Якщо впоратися з потягом до солодкого дуже важко, вибирайте страви з меншим вмістом цукру, наприклад, темний шоколад чи йогурт з фруктами. Або ж можна спробувати натуральне домашнє морозиво.

Різні види цукру

Дієтичні солодкі газовані напої

Здавалось би логічно: якщо надлишок цукру це погано, то чому б не обрати дієтичний солодкий напій з нульовою калорійністю? Втім, не все так просто. Штучні підсолоджувачі мають здатність змінювати бактерії у кишківнику, порушуючи рівновагу лептину та греліну — гормонів, які регулюють відчуття голоду та ситості. І хоч потрібно більше досліджень, непоживні підсолоджувачі пов’язані з проблемами із вагою, такими як ожиріння, діабет 2 типу та метаболічний синдром.

Дослідження 2016 року пішло ще далі у намаганні з’ясувати, чи дієтичні газовані напої (на відміну від інших продуктів зі штучними підсолоджувачами) мають унікальний вплив на гормони. Споживання дієтичної солодкої води незначно збільшувало вивільнення GLP-1 — гормону, який бере участь у секреції інсуліну.

Склянка кока-коли

Зловживання алкоголем

Не є злочином посмакувати келихом вина час від часу, але хронічне зловживання алкоголем приводить до багатьох проблем зі здоров’ям, у тому числі з гормонами. Надмірне споживання спиртних напоїв викликає гормональні збої, що порушують зв’язок між ендокринною, нервовою та імунною системами. Наслідки можуть бути більш далекосяжними: контроль рівня цукру у крові, метаболізм естрогену, проблеми з щитовидною залозою, імунна дисфункція та інші гормональні проблеми можуть бути пов’язані зі зловживанням алкоголем.

Замість модних кольорових коктейлів краще надавати дистильованому алкоголю. Без надмірної кількості цукру він є більш вдалим вибором для гормонів і ваги. Втім, і тут не слід забувати про помірність.

Люди п'ють вино



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.