Корисні властивості болгаського перцю ч.2

Байдуже, чи фаршируєте його м’ясом, чи тушкуєте для гарніру, чи додаєте свіжим у салат — болгарський перець є смачним інгредієнтом багатьох страв. Також, овоч є зручною поживною закускою, яку можна взяти з собою в дорогу і поласувати у доповненні хумусу чи улюбленого соусу. На щастя, окрім смаку та зручності, болгарський перець має багато інших переваг, які мають позитивний вплив на здоров’я.

Звісно, слід подбати про те, щоб у раціоні було достатньо різноманітних овочів, оскільки не існує якогось одного суперпродукту, який може забезпечити усе, що потрібно організму. Але сьогодні давайте дізнаємося або нагадаємо собі про те, чим корисний болгарський перець.

Фаршировані перці

Боротьба з пошкодженням клітин

Болгарський перець містить природний пігмент під назвою лікопін, який також можна знайти у кавуні, помідорах та грейпфруті. З усіх кольорів перцю червоний є найбагатшим на лікопін. Чим ця рослинна сполука корисна для здоров’я?

Згідно зі звітом, опублікованим в Nutrients, лікопін є одним з небагатьох рослинних пігментів, які потенційно допомагають боротися з вільними радикалами в організмі. Вільні радикали — це сполуки, які можуть пошкоджувати клітини тіла, що створює окислювальний стрес, який стає причиною захворювань. У цьому звіті стверджується, що лікопін допомагає утримувати вільні радикали, а отже, зменшує ризик серцево-судинних захворювань.

Піца з болгарським перцем

Користь для очей

Жовтий і помаранчевий болгарський перець містить природні пігменти зеаксантин і лютеїн, які також класифікують як каротиноїди. Відомо, що каротиноїди, які також міститься у багатьох природних жовтих і помаранчевих продуктах — диня, гарбуз, морква, яйця, лосось, тощо — приносять багато користі.

Зокрема, згідно з Nutrients, вони можуть допомогти здоров’ю очей. Лютеїн та зеаксантин є частиною пігменту, який міститься в жовтій плямі навколо сітківки ока, відомої тим, що вона захищає від синього світла. Також відомо, що ці пігменти можуть допомогти захиститися від катаракти та вікової дегенерації жовтої плями.

Смажений перець

Вітамін С

Насправді, болгарський перець містить більше вітаміну С, ніж цитрусові. Окрім підтримки імунітету та контролю високого тиску, аскорбінова кислота допомагає зберегти когнітивні функції у поважному віці.

В огляді дослідження, опублікованому в BMC Psychiatry, вдалося встановити зв’язок між дефіцитом вітаміну С і почуттям депресії та погіршенням когнітивних функцій. Хоча вчені стверджують, що потрібні більш детальні дослідження для остаточного висновку, протягом останніх 20 років було проведено кілька додаткових досліджень, які демонструють зв’язок між аскорбіновою кислотою та когнітивними функціями.

Запечений болгарський перець

Зміцнення імунітету

Міцний імунітет — запорука здоров’я всього організму. Болгарський перець містить багато вітаміну A, який, як відомо, допомагає зміцнити імунну систему.

Більшість вчених погоджуються, що достатня кількість вітаміну A може допомогти захиститися від інфекційних захворювань, але причина цього все ще залишається предметом дискусій. Згідно з Annual Review of Nutrition, це може бути тому, що дефіцит вітаміну A перешкоджає здатності засвоювати поживні речовини через регенерацію певних кишкових бар’єрів після інфекції. Вітамін A також є необхідним для побудови клітин, які протистоять інфекційним захворюванням.

Салат з перцем

Вітамін B6

Ще одна неочевидна перевага болгарського перцю полягає у тому, що овоч зданим покращити настрій. Червоний перець містить понад 35% добової норми вітаміну B6 — він, як відомо, покращує настрій і знижує ризик депресії. Згідно із дослідженням, вітамін B6 можна використовувати як добавку для лікування симптомів депресії. Втім, кількість вітаміну, наявна у болгарському перці є недостатньою, щоб використовувати овоч як засіб для лікування депресії. Але додати продукт до раціону буде не зайвим.

Болгарський перець



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.