Корисні властивості болгарського перцю

Болгарський перець є універсальним та смачним доповненням до здорового раціону. Його можна нафарширувати, нарізати у салат чи просто скибочками, потушкувати до пасти чи м’яса. А ще цей овоч містить кілька кольорових варіацій, кожна з яких має свої відтінки смаку та користь для здоров’я. 

Окрім газоутворення та рідкісної алергічної реакції на споживання пасльонових, болгарський перець не має недоліків. А ось переваг для здоров’я овоч має достатньо, щоб стати частиною корисного раціону. Давайте дізнаємося більше.

Болгарський перець

Покращення зору

Багато хто знає, що морква є дуже корисною для здоров’я очей. Втім, не менш корисним є і болгарський перець: він також містить каротиноїдні сполуки бета-каротин, лютеїн та зеаксантин, а також вітамін C, які мають важливе значення для підтримки здоров’я очей.

Австралійське дослідження, опубліковане в 2019 році, показало, що помаранчевий перець має найвищий рівень зеаксантину, тоді як жовтий містить найбільше лютеїну.

Локшина з куркою та перцем

Зменшення запалення

Перець є протизапальним продуктом, а щоб отримати максимальну користь обирайте плоди червоного кольору. З усіх забарвлень болгарського перцю, саме червоний містить найбільшу кількість бета-каротину, кверцетину та лютеоліну, згідно з дослідженням Journal of Food Science. Встановлено, що лютеолін нейтралізує вільні радикали та зменшує запалення.

Фаршировані перці

Ситість

Якщо між прийомами їжі проходить більше 3-4 годин, збалансована закуска, що складається з клітковини та білка, може задовольнити голод і підтримати до наступної трапези. Хумус з овочами, зокрема зі скибочками болгарського перцю — ідеальний перекус, що задовольнить потреби організму. А приємним бонусом стане те, що овоч містить більше вітаміну C, ніж апельсин.

Страва з болгарського перцю

Схуднення

Ще одна приваблива особливість болгарського перцю, незалежно від того, який колір оберете: він містить дуже мало калорій, в середньому 31 ккал на один середній плід. Це тому, що як і багато інших овочів, перець складається переважно з води та харчових волокон. А наповнення раціону низькокалорійними, але ситними продуктами, наприклад, болгарським перцем, є ефективною стратегією схуднення.

Дослідження свідчать про те, що зменшивши калорійність раціону на 30% (споживаючи більш низькокалорійні продукти, наприклад, перець) і зменшивши розмір порції на 25%, добровольці споживали на 800 ккал менше протягом доби, але при цьому не відчували голоду.

Піца з перцем

Полегшення болю у суглобах

Дехто уникає овочів родини пасльонові, таких як помідори, баклажани і перець, побоюючись погіршення симптомів артриту. Втім, як запевняють ревматологи, немає наукових доказів, що підтверджують цей міф. Навпаки, перець має здатність захищати хрящі і кістки завдяки великому вмісту вітаміну С. Півсклянки червоного болгарського перцю забезпечує організм необхідною кількістю аскорбінової кислоти, яка становить 75 мг для жінок і 90 мг для чоловік на день.

Крем-суп з болгарського перцю

Здоровіші зуби

Болгарський перець, як і яблука та інші хрусткі овочі та фрукти, сприяють очищенню зубів. По-перше, їх хрустка волокниста текстура допомагає очистити поверхню зубів від частинок їжі та бактерій. По-друге, плоди містять багато води, яка стимулює виділення слини. А слина має важливе значення для здоров’я зубів, оскільки зменшує шкідливий вплив кислот та ферментів, які атакують зуби. Також, слина містить деяку кількість фосфату кальцію, який відновлює мінеральний склад поверхні зубів, пошкоджений бактеріальними кислотами.

Запіканка з перцю та овочів

Профілактика депресії

Вчені вирішили визначити продукти, які є найкращими джерелами поживних речовин, які сприяють одужанню від депресивних розладів. Вони зупинилися на продуктах, які містять найбільшу кількість поживних речовин, що здатні покращувати настрій: фолієва кислота, залізо, довголанцюгові омега-3 жирні кислоти, магній, калій, селен, тіамін, вітамін A, вітаміни B6 і B12, аскорбінова кислота і цинк. Найбагатшими рослинними джерелами цих нутрієнтів є листова зелень, салат, хрестоцвіті овочі та болгарський перець, якщо вірити звіту World Journal of Psychiatry.

Рагу з болгарським перцем

Зниження ризику серцевих захворювань

Капсаїцин, який міститься у червоному перці, є потужним антиоксидантом, що може захистити від окислювального стресу, викликаного атаками вільних радикалів, які відіграють вирішальну роль у розвитку серцево-судинних захворювань. 

Також, вчені спробували визначити вплив цього нутрієнту з перцю на метаболізчний синдром — групу захворювань, пов’язаних серцево-судинною системою, зокрема обдомінальне ожиріння, інсулінорезистентність, високий тиск і рівень холестерину. У аналізі 12 досліджень, опублікованих у Nature, спеціалісти не виявили значних покращень рівня глюкози чи гіпертонії, але помітили значне зниження рівня так званого поганого холестерину.

Запечений болгарський перець



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.