Корисні властивості грейпфруту

Грейпрут — водночас і солодкий, і гіркий, і кислий цитрусовий фрукт зі складною історією. З одного боку, є багато підтверджених наукою причин для того, щоб додати продукт до свого раціону. Цей низькокалорійний субтропічний фрукт містить багато вітамінів, мінералів і поживних речовин. Багатий на клітковину та великий за розміром, порівняно іншими фруктами, грейпфрут може бути здоровим варіантом для задоволення апетиту, покращення роботи кишківника, контролю ваги та метаболізму.

З іншого боку, грейпфрут був центром кількох суперечливих модних дієт, і в деяких випадках відомо, що продукт може мати несприятливий ефект, якщо споживати його з певними ліками.

Давайте дізнаємося, чи перемагають переваги від споживання грейпфруту у недоліків, чи можна говорити про користь, і чи є фрукт настільки хорошим продуктом, як про нього говорять.

Грейпфрут

Чи корисний грейпфрут

Попри те, що грейпфрут є низькокалорійним фруктом, який також дуже насичений поживними речовинами, як і будь-який інший продукт, він має потенційні недоліки. Часто це зводиться до того, як їжа зберігається і готується. Наприклад, якщо ви запікаєте грейпфрут посипаючи цукром, то вже зменшуєте поживну цінність продукту. А що говорити про солодкі десерти з додаванням кількох скибочок цитрусу — у такому випадку про користь навряд йдеться.

Також, не слід вірити модним дієтам, які обіцяють миттєве схуднення за допомогою того чи іншого продукту, що рідко дає довготривалий результат. Це стосується і грейпфрутової дієти (вона ж Голлівудська), яка отримала популярність у 1930 роках і досі має своїх прихильників. Дієта в основному базується на твердженні, що грейпфрут спалює жир швидше, ніж інші продукти. Втім, є мало доказів, що це підтверджують. Фрукт, безперечно, є дуже поживним, але навряд наділений якимись магічними властивостями щодо спалювання жиру.

Грейпфрут взаємодіє з багатьма ліками, що може завадити або навпаки посприяти їх засвоєнню організмом. Наприклад, цитрус блокує дію ферментів, необхідних для розщеплення певних ліків, що знижують рівень холестерину.

Окрім статинів (препаратів для зниження рівня холестерину) з грейпфрутом можуть взаємодіяти лікарські засоби від тривоги, кортикостероїди та антигістамінні препарати. Позаяк, краще проконсультуватися з лікарем щодо сумісності дієти та ліків.

Запечений грейпфрут

Попри зазначені вище недоліки, користь від споживання цитрусу важко заперечити. Отож давайте дізнаємося, чому варто додати фрукт до свого раціону.

Зміцнення імунної системи

Цей терпкий рожевий плід забезпечує потужну дозу вітаміну C. Лише 100 г свіжого грейпфруту містять понад 30 мг аскорбінової кислоти. Як стверджують спеціалісти, 1 великий фрукт здатний забезпечити до 100% добової потреби у цьому нутрієнті. Вітамін С є потужним антиоксидантом і допомагає імунній системі захищатися від шкідливих бактерій та вірусів, що приводять до захворювань. Дослідження, опубліковане в Nutrients, що оцінює взаємозв’язок між вітаміном С та функціональністю імунітету, також показує, що підвищене споживання аскорбінової кислоти може навіть допомогти лікувати респіраторні та системні інфекції, що впливають на дихальну систему та кровотік.

Вівсянка з грейпфрутом

Допомога при інсулінорезистентності

Дослідження, опубліковане в Journal of Medical Food, показало, що коли учасники споживали половину грейпфруту перед їжею, порівняно з грейпфрутовим соком і плацебо, спостерігали зниження рівня глюкози після прийому їжі через 2 години, а також загальний рівень зниження інсулінорезистентності.

Підвищення рівня калію в організмі

1 склянка грейпфруту містить близько 300 мг калію — майже стільки ж, скільки у банані, який є лідером серед продуктів, багатих на цей мікроелемент.

Роль калію в організмі включає функцію основного електроліту, який допомагає підтримувати гідратацію, серцебиття, скорочення м’язів і нервову функцію, а також переміщувати рідини в клітини та з них, наприклад, продукти життєдіяльності.

Окрім того,калій сприяє зниженню артеріального тиску тиску у людей з гіпертонією, що робить грейпфрут ще кращим вибором.

Салат з цитрусових

Вироблення колагену

Як ми вже знаємо, грейпфрут містить велику кількість вітаміну С, і, як наслідок, може допомогти збільшити вироблення колагену. З віком вироблення колагену зазвичай зменшується, позаяк додавання цитрусу до раціону може допомогти організму з цим впоратись.

Колаген становить приблизно 30% кісткової структури, значну частину тканини сухожиль і зв’язок, він є важливим для шкіри та кровоносних судин.

Здоров’я серця

Якщо ви шукаєте продукти, що допомагають підтримувати здоров’я серця, грейпфрут — гарний варіант. Він підтримує здоров’я серця завдяки високому вмісту клітковини, калію та антиоксидантів.

Дослідження виявили зв’язок між споживанням грейпфруту та зниженням ризику ішемічної хвороби серця, гострих коронарних подій та ішемічного інсульту.

Половинка грейпфруту

Схуднення

Так, грейпфрут не надто прискорює втрату жиру. Але це ситний низькокалорійний продукт, тобто він може допомогти підтримувати дефіцит калорій, що робить його чудовим вибором для схуднення.

Також, фрукт містить багато клітковини, яка може допомогти довше залишатися ситими, що також є корисним для фігури.

Засвоєння заліза

Як ми вже знаємо, грейпфрут містить багато вітаміну С. А вітамін С, у свою чергу, допомагає у засвоєнні заліза.

Залізо ж є важливим для переміщення кисню по кровотоку за допомогою червоних кров’яних тілець, тим самим забезпечуючи киснем клітини.

Десерт з грейпфруту



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.