Корисні трави, які можна виростити на власній кухні

Сушені трави у складі готових приправ — це добре, але уявіть тільки як чудово було би додавати до страв свіжу зелень одразу з горщика на вашій кухні. Деякі основні трави не так важко виростити у себе на підвіконні, і можна завжди мати їх під рукою.

Свіжа петрушка, кінза, зелена цибуля та інша зелень містять багато антиоксидантів та інших нутрієнтів, які мають позитивний вплив на здоров’я, а також надають неперевершених відтінків супам, салатам, овочевим стравам та м’ясу.

Спробувати виростити щось власноруч — дуже цікавий досвід, а якщо ми говоримо про трави, то ця справа потребує мінімум часу та зусиль, а результат не забариться.

Вирощування трав

Базилік

Основна зірка салату Капрезе і піци з песто — базилік — легкий у вирощуванні. Ще один плюс — траву можна заморожувати без втрати смаку та поживності.

Базилік є корисним для травлення, і не тільки. Дослідження свідчать про те, що додавання базиліку до страв позитивно впливає на рівень холестерину, тиск, рівень цукру у крові, а також зміцнює імунітет. 

Базилік

Орегано

Свіжий, пікантний орегано дуже добре смакує з куркою, рибою та свининою, і є гарним акцентом у салаті. Покладіть кілька гілочок орегано у деко чи пательню, коли будете готувати курячі стегенця — його аромат та смак перемішаються з жиром та м’ясом.

Одна зі сполук у складі орегано з найбільшою потенційною користю для здоров’я — карвакрол — природний фенол з антиоксидантною дією. У дослідженні Journal of International Medical Research невелику групу людей попросили додавати олію орегано під час кожного прийому їжі, контрольна група дотримувалась такого ж харчування, але без орегано. Ті, хто споживав олію, у результаті мали кращий рівень холестерину, ніж ті, хто цього не робив.

Трава також може мати протиракові властивості. Ці властивості ще потребують більш детального дослідження, але вчені говорять про потенційну користь карвакролу для профілактики раку грудей, печінки та легенів.

Орегано

Петрушка

Петрушка — улюблена трава середземноморської дієти, є потужним природним сечогінним засобом. Таким чином, вона є ефективним антигіпертензивним засобом, тобто має здатність знижувати тиск, видаляючи зайву воду з кровотоку та розширюючи кровоносні судини.

Окрім того, листова зелень є одним з найкращих джерел вітаміну K — жиророзчинного вітаміну, який є важливим для згортання крові та регенерації кісток. Недавній мета-аналіз, опублікований в журналі Medicine, показує, що споживання достатньої кількості вітаміну К може захистити від переломів кісток.

Петрушка

Розмарин

Якщо ви готуєте каре ягняти, індичку чи коренеплоди чи шукаєте чим прикрасити джин-тонік — зверніть увагу на цю деревну, схожу на вічнозелену, траву. Розмарин так добре підходить для приготування їжі, що його точно слід спробувати виростити власноруч.

Ароматна трава, яка протягом століть використовувалась у духовних та лікувальних цілях, містить багато необхідних вітамінів, зокрема A, C, B6 та інших антиоксидантів, а також мінерализалізо і кальцій. Орегано приписують протизапальні властивості, що є корисним для імунної та кровоносної систем. Кажуть, що аромат трави стимулює пильність, пам’ять і пізнання, а також покращує настрій.

Основною біоактивною речовиною розмарину є розмаринова кислот, яка також міститься у базиліку, шавлії, чебреці та м’яті.

Розмарин

Чебрець

Чебрець цінують за його протигрибкові та антибактеріальні властивості протягом сотень років. Він може входити до складу деяких натуральних засобів для полоскання горла і рота.

Чебрець добре підходить для тушкування ребер чи курятини, посерування або смаженні овочів, а також для додавання аромату до яєць, пасти, картоплі та морепродуктів. М’ятний, злегка лимонний смак чебрецю підкреслює смак їжі так же вдало, як і сіль, позаяк Американська кардіологічна асоціація рекомендує використовувати цю та інші трави як замінник солі, щоб покращити тиск. Прихильники народної медицини використовують чай з чебрецем для заспокоєння кашлю і болю в горлі завдяки його протизапальним властивостям.

Деякі дослідження показують, що чебрець може підвищити рівень ліпопротеїдів високої щільності (так званого хорошого холестерину) і знижують рівень поганого. Зрештою, як і більшість трав, чебрець багатий на вітаміни та мінерали, зокрема вітаміни C, A, B6, кальцій, залізо, магній та марганець, які підтримують здоров’я та імунітет.

Чебрець



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.