Правильне харчування - основа здоров'я

Зараз як ніколи гостро постає проблема захисту організму від інфекцій. Ситуація також загострюється через весняний авітаміноз, якому піддається більша частина населення. Звісно, найкращим способом захисту від інфекційних захворювань є дотримання всіх правил гігієни, але підвищити імунітет можна і за допомогою простого, але правильного харчування, яке буде багатим на вітаміни та мікроелементи. Давайте нагадаємо собі, які продукти обов’язково повинні бути присутні в раціоні для максимально ефективного захисту від вірусів і бактерій.

Не можна однозначно сказати, які самі речовини потрібні у великій кількості для зміцнення імунітету. Рекомендовано дотримуватись повноцінного та збалансованого харчування, яке забезпечить раціон, багатий на білки, жири і клітковину.

Жінка їсть овочі

Білок - скарбниця амінокислот, з яких синтезуються імуноглобуліни. Без білків нашому організму не буде вистачати будівельного матеріалу для утворення антитіл, які, у свою чергу, боряться з патогенними мікроорганізмами і відновлюються клітини. Слід звернути особливу увагу на продукти, багаті на білок - м’ясо, рибу, птицю, кисломолочну продукцію (молоко, йогурт, сир) і яйця. Рослинними джерелами білків є пісні продукти - всі види бобових, хумус, соя, горіхи, гречка і кіноа.

Смажені яйця

Користь жирів полягає в тому, що у них містяться незамінні речовини, які наш організм не здатний виробити самостійно - жирні кислоти. Омега-3 володіють протизапальною дією, а омега-6 зміцнюють захист організму і виводять шкідливі токсини. На омега-кислоти багата жирна морська риба, а також риб’ячий жир. Їх багато у морепродуктах та натуральних оліях і жирах (оливкова олія, вершкове масло).

Запечений лосось

Що стосується клітковини, то вона обов’язково необхідна організму для нормалізації роботи кишківника і підтримки власних бактерій, які захищають нас від небажаних гостей. Як не дивно, але саме цей орган вважається найбільш важливим для імунітету. Уявіть собі - згідно з останніми даними і кишківнику сконцентровано 70% імунних клітин. У здоровому кишківнику мешкає наша рідна корисна мікрофлора, яка кожного дня виконує величезну невидиму роботу з виведення шлаків і токсинів, синтезує вітаміни та інші речовини, тому її благополуччя - запорука зниження ризику підхопити інфекцію. Знайти клітковину нескладно: вона знаходиться у вівсяній крупі та висівках, фруктах (апельсинах, грушах і абрикосах), мигдалевих горіхах, грибах і капусті. Окрім того, існують спеціальні харчові добавки, які можна використовувати у різноманітних стравах, від салатів до смузі. Звісно, весна не тішить нас свіжими овочами, але, по можливості, додайте також у звичний раціон зелені овочі та салати. Вкрай корисними для зміцнення імунітету є ферментовані продукти - квашена капуста, капуста кімчі. Речовини, що утворюються в процесі ферментації, чудово справляються з функцією підтримки нормальної мікрофлори кишківника.

Вівсянка

Щоб тримати імунітет повністю під контролем, звісно, слід потурбуватись про вітаміни. Перш за все, введіть у раціон регулярне споживання вітаміну С, дія якого направлена на боротьбу із застудою та інфекціями. У надлишку його можна знайти у цитрусових та ківі, а зігріваючі відвари з обліпихи та шипшини - смачний і корисний напій під час вибагливої весняної погоди.

Особливої уваги також заслуговує вітамін D, який спрямований на протистояння застудним захворюванням. Якщо немає доступу до прямого сонячного проміння, слід пошукати заряд сили та енергії у лляній та гарбузовій оліях, рибі (скумбрія, лосось, сардина) і молоці. Для підтримки імунітету у період атак вірусів також необхідний вітамін B. Його можна знайти у чорному хлібі, бурому рисі та свіжій зелені.

Остання група вітамінів A і E володіють потужними антиоксидантними властивостями, захищаючи організм від небажаних бактерій. Позаяк додайте у раціон печінку, боби, червоні овочі (морква, помідор, перець) та помаранчеві плоди.

Салат



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.