Які харчові звички шкодять здоров'ю печінки

Усім відомо, що дієта впливає на вагу і фігуру, а також на здоров’я серця. Та чи настільки ж очевидним є те, що їжа впливає також і на печінку. Існує тихе захворювання, яке вражає майже чверть дорослого населення, і це не діабет 2 типу — неалкогольна жирова хвороба печінки.

Ця проблема може бути непомітною протягом тривалого часу. Симптоми захворювання часто не проявляються, поки печінка не зазнає серйозних пошкоджень. Про неалкогольну жирову хворобу печінки не говорять так часто, як про інші захворювання. Серце, мозок і кишківник завжди у новинах, але про печінку чомусь часто забувають.

Печінка повинна мати деяку кількість жиру, але якщо цей обсяг перевищує 10% — розвивається неалкогольна жирова хвороба печінки. Більшість людей не дізнається про це, поки не пройде обстеження і аналіз крові не покаже, що печінкові ферменти виходять за межі норми.

Усе, що ми їмо, від солодких напоїв і пончиків до келиху вина та ліків, впливає на печінку, оскільки однією з основних функцій цього органу є детоксикація та метаболізм усього, що надходить. Пам’ятайте про це, коли вирішуєте, чи слід ще з’їсти пачку чіпсів під серіал після вечері. Давайте дізнаємося про те, які харчові звички та продукти завдають найбільше шкоди печінці.

Бейгл з яйцем та овочами

Цукор і солодкі напої

Є кілька очевидних продуктів, які сприяють накопиченню жиру в печінці, і цукор — один з основних.

Згідно з даними Американської кардіологічної асоціації, дорослі люди споживають до 75 кг доданого цукру на рік. Основним джерелом є підсолоджені напої, наприклад, солодка газована вода та соки, солодка випічка, цукерки та молочні десерти. Цукор і кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози із цих джерел, які не використовуються для живлення організму, зберігаються у вигляді надлишку жиру в клітинах печінки.

Кока-кола

Рафіновані вуглеводи

Печиво, торти, рогалики, пончики, кекси та тістечка виготовляють з зерна, що пройшло багато ступенів очищення. Білий хліб, булочки, тісто, крекери зазвичай виготовляють з рафінованого білого борошна без клітковини та з додаванням цукру.

Споживання великої кількості таких продуктів підвищує рівень цукру у крові та може привести до інсулінорезистентності, яка є однією з причин жирової інтоксикації печінки.

Якщо зменшити споживання рафінованих вуглеводів та цукру, це зменшить залежність від інсуліну та допоможе відновити здоров’я печінки, якщо ще не дуже пізно.

Наблизьте свій раціон до середземноморської дієти. Це, мабуть, одна з найкращих систем харчування для запобігання неалкогольної жирової хвороби печінки.

Донати та пампухи

Оброблені продукти харчування

Майже все, що продається на полицях супермаркету у коробках, пакетах чи банках — продукти високої обробки. Картопляні чіпси, швидкорозчинні супи та локшина, заморожені обіди, страви для приготування у мікрохвильовці, сухі сніданки, тощо. Ці продукти не лише містять рафіновані вуглеводи і доданий цукор, а й часто — дуже багато солі.

А спеціалісти застерігають, що надмірне споживання солі загрожує високим ризиком пошкодження печінки та фіброзу.

Картопляні чіпси

Червоне м’ясо

Червоне м’ясо та інші продукти з високим вмістом насичених жирів (смажені страви, незбиране молоко та жирний сир) пов’язують з неалкогольною жировою хворобою печінки. Дослідження у The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, під час якого порівнювався вплив від надлишку насичених жирних кислот і поліненасичених жирних кислот протягом 8 тижнів, показало, що хоч збільшення ваги і було майже однаковим, споживання насичених жирів також підвищувало вміст жиру у печінці. Також, дослідження 2020 року свідчить про те, що дієта з високим вмістом насичених жирів має потужний вплив на підвищення рівня тригліцеридів у цьому органі.

Червоне м'ясо

Алкоголь

А ось про те, що зловживання алкоголем є згубним для печінки, певно, чули усі. Втім, навіть помірне споживання спиртних напоїв стимулює додаткове накопичення жиру у цьому органі, враховуючи, що у харчових звичках більшості людей зустрічаються один чи кілька попередніх пунктів. Спеціалісти рекомендують повністю уникати алкоголю, або хоча б обмежити його споживання 1-2 напоями на тиждень.

Келих вина

Відмова від харчових звичок, які шкодять печінці, може запобігти багатьом проблемам із цим та іншими органами. І, швидше всього, як бонус — ваша вага нормалізується. Згідно з Journal of Clinical Investigation більшість жиру у печінці походить з жирової тканини (жиру в тілі). Зменшення маси тіла на 10% значно зменшує і кількість жиру у печінці.

Щоб зберегти здоров’я печінки слід зменшити кількість споживаних токсинів (алкоголь, а також хімічні речовини, консерванти та пестициди у продуктах), цукру, рафінованих вуглеводів та насичених жирів, а також підтримувати здорову масу тіла.

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.