Які симптоми свідчать про нестачу кальцію

Усі знають: молочні продукти багаті на поживні речовини, які підтримують міцні та здорові кістки, зокрема, на кальцій. Без цього мінералу м’язи та кістки не функціонували б належним чином. Позаяк, є багато симптомів та побічних ефектів недостатнього споживання кальцію у раціоні. Давайте дізнаємося більше.

Продукти, багаті на кальцій

М’язові спазми

Недостатня кількість кальцію може викликати спазми м’язів. Кальцій діє на клітинному рівні у м’язах, щоб вони правильно скорочувалися під час активності. Таким чином, організму необхідна певна кількість мінералу, щоб ефективно рухатися та займатися спортом у повній мірі. Не дарма молоко і молочні продукти здавна рекомендують в якості напою після тренування. Кальцій і природні електроліти допомагають відновити м’язи після інтенсивних фізичних навантажень.

Насправді, оскільки серце — м’яз, то кальцій має важливе значення і для механізму скорочення, який впливає на серцебиття.

Насіння та горіхи у банках

Втома

Без достатньої кількості кальцію ви можете відчувати сильну втому. Часто це пов’язано з поганою роботою м’язів. Як ми вже знаємо, м’язи використовують цей мінерал для скорочення, позаяк не дивно, що без оптимальної його кількості буде відчуватися слабкість і млявість.

Окрім того, іноді дефіцит кальцію може бути результатом дефіциту магнію, що теж спричиняє надмірну втому. У той час як кальцій сприяє скороченню клітин, магній допомагає їх розслабити. Ключовим є баланс продуктів, багатих на кальцій, і продуктів, багатих на магній.

Сир

Погіршення стану волосся

Кальцій, разом з кількома іншими мінералами, сприяє росту та здоров’ю волосся, особливо у поєднанні з достатньою кількістю білка і вітаміну D. Останній сприяє правильному засвоєнню кальцію. Недостатня кількість мінералу або погане його засвоєння може привести до випадіння та ламкості волосся.

Квасоля

Низька щільність кісток

Ця проблема також відома під назвою остеопороз. Низька щільність кісткової тканини безпосередньо пов’язана з недостатнім споживанням кальцію. Цей стан виникає, коли кістки з часом стають слабкими і крихкими. Остеопороз супроводжується високим ризиком переломів кісток, особливо на це слід звернути увагу людям поважного віку.

Йогурт з гранолою і ягодами

Настрій і пам’ять

Кальцій, як відомо, має значний вплив на настрій та пам’ять, від зниження коливань настрою під час ПМС до покращення симптомів депресії. Доведено, що цей потужний мінерал має заспокійливу дію на мозок і нервову систему, особливо у поєднанні з магнієм. Поточні дослідження свідчать про те, що гомеостаз кальцію — спосіб балансування кальцієвого статусу в організмі — порушується у пацієнтів з хворобою Альцгеймера.

Зелень

Вага

Достатнє споживання кальцію пов’язане зі зниженням маси тіла. Ця залежність не обов’язково означає, що мінерал напряму сприяє схудненню, однак люди, які додають достатньо продуктів, багатих на кальцій, до свого раціону, зазвичай мають більш здорову вагу.

Склянка молока



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.