Що потрібно знати про кальцій

Коли ми задумуємося про нові дієти і способи зміцнення імунітету та покращення здоров’я, одним з перших на думку спадає перевірити кількість основних мінералів. Зокрема, кальцію. Чи достатньо його в організмі, чи потрібно приймати елемент у якості добавки? Звісно, кальцій - один з основних інгредієнтів для підтримки здоров'я всього організму. Давайте нагадаємо собі, що потрібно знати про кальцій та його значення для здоров’я.

Продукти, багаті на кальцій

Ще з дитинства батьки і лікарі повторюють, що кальцій необхідний нашому організму для підтримки здоров’я зубів і міцних кісток. І правда, дефіцит кальцію одразу дає про себе знати збільшенням кількості кальцію та початковими симптомами остеопорозу. Цей важливий мінерал приймає активну участь у процесі згортання крові, а також відомо, що кальцій - потрібний компонент для м’язів, який впливає на збудливість нервових тканин. Ось чому про дефіцит кальцію також можуть свідчити часті спазми м’язів і відчуття поколювання у стопах та зап’ястях. До того ж, кальцій відіграє не менш важливу роль у правильній роботі гіпофізу, наднирників, статевих залоз, підшлункової та щитоподібної залоз. Загалом кальцій становить 2% від загальної маси тіла здорової людини.

Щоб рівень кальцію в організмі відповідав медичним стандартам, необхідно збагатити раціон продуктами, багатими на цей мінерал. Потрібний рівень кальцію змінюється з віком: наприклад, дорослі люди від 25 років та більше потребують 1000 мг кальцію на добу, а люди поза 50 - на 10-15% більше.

Склянки з молоком

Зазвичай, найбільш доступними джерелами кальцію є молочні продукти. Склянка молока, спожита у чистому вигляді або у складі каші чи пластівців, забезпечить організм 300 мг кальцію. У йогурті, сметані, твердому і кисломолочному сирі мінералу часом міститься ще більше. Люди, які не їдять молочні продукти, можуть обрати альтернативу у вигляді соєвого чи мигдалевого молока, лосося, вареного шпинату, броколі, цибулі-порей, а також сирого мигдалю чи тофу.

Щоб кальцій повною мірою засвоювався організмом, потрбіна також достатня кількість вітаміну D: наприклад, від 20-хвилинного перебування на сонці у теплий день до порції тунця чи лосося на обід.

Лосось з овочами

Помилково думати, що зайва пігулка кальцію піде лише на користь організму. Виявляється, якщо щоденне споживання кальцію перевищує відмітку у 2500 мг для людей віком від 19 до 50 років, це може негативно вплинути на роботу серця і судин. Надмірна кількість кальцію провокує блокування артерій. Недавні медичні дослідження показали, що кальцій у вигляді харчових добавок має вищий ризик для серця, ніж кальцій, який всотується у крові разом з їжею - він, навпаки, має захисний ефект для серця. Також, перевищена норма кальцію в організмі буде проявлятися відсутністю апетиту, нудотою, зниженням маси тіла, сонливістю, погіршенням концетрації та депресивними сиптомами.

Щоб бути впевненими, що ваш організм отримає не замало і не забагато кальцію, можна регулярно контролювати його показники за допомогою загального аналізу крові. Не забувайте, тільки лікар може визначити, чи потрібно вам кардинально змінювати дієту і починати прийом кальцію у формі харчової добавки. Не займайтеся самолікуванням.

Смажений тофу



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.