Як правильно їсти овочі

Більшість людей на планеті не хочуть або не можуть щодня їсти овочі у рекомендованому дієтологами об’ємі, позаяк, якщо у вашому раціону достатньо дарів природи, ви вже на півшляху до правильного харчування. Усі овочі, приготовані чи сирі - це добре. Багатим рослинним меню ви робите організму велику послугу.

Втім, існують деякі нюанси, як допоможуть визначити особисті пріоритети у відповіді на питання: як краще їсти овочі - приготованими чи сирими?

Овочі

При травленні сирих продуктів тіло спалює більше калорій

Вчені вже не перший рік переконують, що стандартна система, яка використовується для вимірювання калорій, є невірною, оскільки не враховує енергію, що використовується для травлення їжі. Зазвичай, особливу активність у цьому питанні проявили доктори Гарвардського університету на чолі з професором Рейчел Кармоді. Ось короткий зміст її наукової доповіді: коли ми готуємо їжу, ми допомагаємо тілу в її обробці, виконуючи за нього так звану прелюдію процесу травлення. Це означає, що нам доводиться витрачати менше енергії, щоб перетравлювати і поглинати поживні речовини. Сирі продукти потребують від організму роботи з повною віддачею, що, в свою чергу, спалює більше калорій у процесі травлення.

Якщо ще простіше, то при однаковій кількості варені-печені-тушковані овочі будуть калорійнішими за сирі. Мабуть, це важливий момент для стурбованих дієтами, але не надто значимий для інших.

Овочі гриль

Приготування зменшує поживну цінність овочів

Цікавлячись темою та базуючись на лабораторних даних, вчені з’ясували, що водорозчинні вітаміни, такі як B і С, руйнуються при приготуванні - частково або повністю. Цікаво, що найбільша їх кількість втрачається при варінні - це залежить від ступені подрібнення продукту та часу кип’ятіння. При цьому жиророзчинні вітаміни A, D, E, K, а також PP зберігають свої поживні властивості незалежно від способу приготування.

Жінка розбирає пакети з овочами та фруктами

Приготуванням можна підвищити рівень антиоксидантів

Дослідження підтверджують, що приготування є пагубним не для всіх корисних властивостей і навіть збільшує рівень деяких антиоксидантів, наприклад, бета-каротину у моркві та лікопіну у томатах (що не відміняє незворотного руйнування вітаміну С). Ось чому ви, можливо, чули, що припущені томати або домашній соус є кращим за сирі помідори. Щодо вітаміну B6 (на нього багаті капуста, броколі, спаржа, часник), короткочасне варіння сприяє вивільненню його активних компонентів, тільки такі страви потрібно їсти свіжеприготованими.

Овочі, приготовані у пательні вок

Як їсти овочі

Просто їсти - це головне. Приготовані або сирі - це другорядна умова. Ви на вірному шляху, якщо вам подобається хрустіти свіжою селерою, смажити овочеву суміш у вок-пательні (по-швидкому, не чекаючи, поки вона почорніє у калюжі киплячої олії), варити борщ зі свіжих капусти та буряка або запікати гарбуз у духовці. І не бійтеся споживати невраховані калорії у вареному-печеному-тушкованому вигляді - їх не так багато, щоб переживати про зайві кілограми. Різні варіанти приготування додадуть меню різноманітності, і ви із задоволенням з’їсте сьогодні одну або пару порцій корисних овочів, а завтра захочете ще - в іншій страві.

Жінка миє овочі



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.