Які продукти викликають втому

Втома є досить звичним явищем для багатьох із нас, особливо, якщо ми ведемо напружений спосіб життя і жертвуємо сном заради чогось іншого. Втім, синдром хронічної втоми може негативно вплинути на якість життя, оскільки він пов’язаний з надмірною втомою, яка триває місяцями. Люди з цим захворюванням відчувають сильну втому та проблеми зі сном, але також можуть мати такі симптоми, як біль у суглобах, проблеми з увагою та зосередженням і біль у лімфатичних вузлах.

Існує не так багато інформації про те, що людям з цим захворюванням слід чи не слід їсти, щоб покращити стан. Деякі дані свідчать про те, що пробіотики, добавки з коензимом Q10 та НАНД, какао та омега-3 жирні кислоти можуть відігравати важливу роль у лікуванні симптомів хронічної втоми, хоча для підтвердження зв’язку потрібно більше досліджень. 

Споживання цільнозернових продуктів, фруктів, овочів і продуктів з омега-3 жирними кислотами пов’язане зі зниженням втоми загалом, що також може допомогти людям з цим захворюванням (принаймні що стосується втоми).

І хоч конкретної дієти від “синдрому хронічної втоми” не існує, деякі продукти можуть сприяти появі симптомів цього захворювання. Якщо ви щодня відчуваєте нестачу сил, візьміть до уваги наступні продукти, обмеження споживання або уникнення яких може допомогти почуватися бадьоріше.

 Втомлена жінка

Жирне м’ясо

Жирне м’ясо, зазвичай, містить багато нездорових жирів. Окрім того, дані спостережень, опубліковані в Journal of Human Nutrition and Dietetics, свідчать про те, що споживання нездорових жирів пов’язане з симптомами синдрому хронічної втоми. Вибір на користь більш пісного м’яса, наприклад, курки, індички чи взагалі риби може мати певну користь.

Стейк 

Білий хліб

Білий хліб з рафінованого борошна має низький вміст клітковини чи взагалі її не містить. Дослідження свідчать про те, що дієта з низьким вмістом клітковини пов’язана з симптомами синдрому хронічної втоми.

Вибір на користь цільнозернового хліба забезпечить організм необхідними харчовими волокнами, коли ви смакуєте сендвічем чи улюбленим тостом з авокадо.

 Білий тостовий хліб

Цукерки

Більшість цукерок містять цукор і нічого більше. Солодка їжа, яка не містить інших макроелементів, зокрема білків та здорових жирів, приводить до стрибків рівня глюкози у крові, що викликає втому та млявість.

Якщо хочеться чогось солодкого, кращим вибором буде темний шоколад, оскільки поліфеноли, що містяться в какао, пов’язані зі зменшенням симптомів синдрому хронічної втоми.

 Цукерки

Солодкі газовані напої

Дослідження показують, що споживання кукурудзяного сиропу з високим вмістом фруктози та запалення є взаємопов’язаними. Оскільки синдром хронічної втоми часто йде поруч із запаленням, споживання прозапальних продуктів, зокрема, солодких газованих напоїв, може допомогти почуватися краще.

 Солодкі газовані напої

Алкоголь

Алкогольні напої викликають зневоднення. А зневоднення навіть у людей, які не мають синдрому хронічної втоми, приводить до багатьох неприємних симптомів, зокрема, нестачі сил.

Алкогольні коктейлі

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.