Чи можна їсти фрукти при кетодієті

Останнім часом не втрачає популярності кетодієта, яка обіцяє жити довго та думати швидко. Одним зі спірних питань при дотриманні такої системи харчування є те, наскільки корисними є фрукти, і чи не заважають вони худнути.

Грейпфрут

Чи є фрукти токсичними

Майже 10 років тому лікар Роберт Люстіг прочитав відому лекцію про небезпеку фруктози для організму. “Фруктоза - це алкоголь без сп’яніння!” - застеріг дитячий ендокринолог. Університетська лекція, що потрапила на YouTube, стала популярнішою за відео з котиками. З тих пір Люстіг не втомлюється розповідати про шкоду фруктози, записувати нові лекції та публікувати присвячені цьому підсолоджувачу наукові роботи. У одній з таких робіт у порівняльній таблиці “П’янство та регулярне споживання фруктози” 8 з 12 наслідків співпадають. Алкоголіки та ті, у чиєму раціоні багато фруктози, страждають на метаболічні порушення, у них розвивається інсулінорезистентність та починаються проблеми з печінкою.

При цьому велика кількість досліджень показує, що споживання фруктів знижує рівень цукру у крові, допомагає стабілізувати вагу або навіть схуднути та зменшити ризик розвитку діабету 2 типу.

Такі дослідження зазвичай обсерваційні, тобто людей питають про їх харчові звички раз, напркилад, на рік. Це здається не дуже точним способом встановити істину. У таких працях важко виявити, який саме фактор вплинув на здоров’я людини - споживання фруктів або те, що вона кинула курити. Якщо учасник замінив булочки на яблука і смажену у трансжирах картоплю на банани, однозначно, він покращив своє здоров’я. Але це не значить, що фрукти є безумовно корисними і, тим паче, необхідні у раціоні кожного дня. Як мінімум, потрібно порівняти, який ефект на здоров’я матиме заміна яблук на філе сьомги зі шпинатом. Результати можуть бути неоднозначними.

Полуниця

З іншого боку, роботи Люстінга і багатьох інших, хто розповідає про шкоду фруктози, базуються на дослідженнях, у яких люди споживали високофруктозний кукурудзяний сироп. В організмі тільки печінка може засвоювати фруктозу. Вона витрачає фруктозу на синтез тригліцеридів і глікогену, який поповнює її власні запаси. Коли ці запаси заповнені, печінка запускає de novo lipogenesis - перетворення глікогену у жир. Товстішає і сама печінка, і весь організм. Печінка часто не в стані впоратися з такою кількістю глюкози, яка надходить з сучасними продуктами. А ось з натуральним яблуком здорова печінка впоратися може.

  • Чи можна прирівняти фрукти за рівнем шкоди до солодкої газованої води, що містить цукровий сироп? - Ні.

  • Чи токсичними є фрукти? - Ні.

  • Чи можна їсти фрукти при дотриманні кетодієти? - У деяких випадках.

Кавун

Чи є фрукти натуральними

Кетодієта передбачає споживання цільних натуральних продуктів. Фрукти ніби натуральні. Так. Але й ні. Сучасні плоди - результат селекції. Багато століть тому люди намагалися вивести сорти, більш стійкі до шкідників та погодних катаклізмів, більш крупні та солодкі.

Сучасний банан не має нічого спільного зі своїм давнім предком. Ми би навряд полюбили звичайну рослину - цю несолодку м’якоть з кісточками. Ніжний крохмалистий банан - результат мутації, у ньому немає насіння, розмножується фрукт кореневими відростками (іноді за участі вчених, які виводять нові сорти). Кавун не дарма вважається ягодою - колись і він був невеличким плодом, а не кулею, яку не завжди донесеш додому.

Коли мова йде про те, що наші предки харчувалися фруктами, мова йде саме про дикорослі плоди, з кісточками, і не дуже солодкі.

Окремо слід згадати, що спеціально вирощувати фрукти почали десь між 6 і 3 тисячоліттями до н.е., 8-5 тис. років тому, а деякі рослини і взагалі були одомашнені у 19-20 столітті, наприклад, лохина, чорниця та ківі.

Банани

Тобто фрукти, які ми знаємо сьогодні, з’явилися в нашому раціоні досить недавно. І доступні вони були виключно у сезон, ніколи не становили основу раціону людини, і тим більше не входили до щоденного меню.

Частіше всього фрукти були розкішшю. У 2-ій частині “Хрещеного батька” Віто Корлеоне, який ще не став хрещеним батьком і навіть злочинцем, приносить дружині подарунок - акуратно загорнуту в газетку грушу. У 3-ій частині Дон Корлеоне - господар міста, він вальяжно вказує торговцю, що покласти йому у паперовий пакет. І коли почнеться перестрілка і він ранений впаде на бруківку, штук 20 апельсинів будуть котитися по дорозі.

Перш ніж кричати про те, що фрукти завжди були основою виживання людства, спробуйте додати до раціону дикий апельсин. Десь на півночі, взимку.

Отож, нічого натурального у тому, що нам цілий рік доступні спеціально виведені сорти фруктів, на жаль, немає.

Апельсини

Чи містять фрукти вітаміни

Фрукти містять багато чого. Вітаміни, мінерали та біоактивні речовини. Проблема в тому, що вони запаковані в таку кількість цукру, яку багато людей собі дозволити не можуть. Яблуко середнього розміру - це 19 г вуглеводів.

Так, там є деяка кількість користі, але якщо ви страждаєте на діабет, інсулінорезистентність, синдром полікістозу яєчників, це не найкращий спосіб отримання вітамінів та клітковини.

Якщо ж ви маєте метаболічні порушення (а ви можете про це навіть не знати до загострення проблеми), то безвинне натуральне яблуко завадить вам схуднути і буде розпалювати апетит так, як і шкідлива цукерка.

При переході на кетодієту та при бажанні досягти кетозу і відчути на собі всі переваги цього стану - від протизапальної дії до ефекту ясності розуму - витрачати весь свій добовий запас вуглеводів на яблуко нераціонально.

Пам’ятайте, що фрукти - це не повноцінна їжа і не вітамінна бомба. Це натуральний десерт. Такий собі природний шматок торту.

Якщо ви почали шлях низьковуглеводного високожирового харчування, це не значить, що потрібно забути про фрукти назавжди. Це значить, що слід ставитись до фруктів обережно і без фанатизму.

Яблука

Фрукти чи булочки - що гірше

Звучить дивно, але якщо мова йде про кетодієту, фрукти можуть бути гіршими за булочки. Якщо ви вибрали кетодієту, прибрали з раціону хліб, макарони та картоплю, але тримаєтесь за фрукти як за останній бастіон, знайте, саме це заважає вам досягти кетозу. Саме через фрукти ви не починаєте худнути і відчувати всі переваги кетозу.

Фруктоза - цукор, який може використовувати тільки печінка. Печінка розщеплює її та запасає у вигляді глікогену. І це той орган, що відповідає за виробництво кетонів. Щоб цей процес запустився і почався кетоз, запас глікогену у печінці повинен бути мінімальним, таким, щоб тільки підтримувати нормальний рівень глюкози у крові.

Коли ваш організм тільки вчиться використовувати жир у якості палива та відчуває, що не справляється, між булочкою та фруктом краще зробити вибір на користь булочки. Енергію глюкози зможе використовувати весь організм. Попри очевидне порушення режиму, можливо, навіть не порушиться стан кетозу. А фруктоза з апельсину або яблука піде прямо в печінку, запас глікогену буде поповнений, і доведеться починати все заново.

Коли організм вже адаптований до кетодієти - уже вміє використовувати в якості джерела енергії і жири, і вуглеводи та легко перемикатися - булка є страшнішим ворогом. 

При переході на кетодієту фрукти будуть заважати організму пристосуватися до жирного палива. Новачкам краще відмовитися від них на певний час.

Ківі



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.