Від яких харчових звичок слід відмовитися після 50 років

Якщо ви недавно відсвяткували свій золотий ювілей, то, швидше всього, все ще звикаєте до того, як тіло продовжує змінюватися. Безперечно, 50-річчя — непогане досягнення і привід, щоб відсвяткувати у повній мірі, втім, часто, роки приносять з собою не лише знання, досвід і спокій, а й трохи розчарувань і плутанини, коли справа стосується фізичної форми і здоров’я.

Згідно з середньостатистичними даними, у поважному віці ви можете помітити зміни у таких аспектах, як здоров’я серця, травлення, здоров’я кісток і вага. Втім, більшість спеціалістів сходяться на думці, що правильна дієта і здоровий спосіб життя мають величезний вплив на здоров’я з віком.

Давайте дізнаємося більше про те, який харчових звичок слід уникати, якщо вам за 50. Спойлер: більшості з них можна починати уникати ще в молодому віці, за що організм буде вам вдячний.

Люди поважного віку снідають

Відмова від фруктів та овочів

Споживання достатньої кількості фруктів та овочів щодня забезпечує організм корисними поживними речовинами та антиоксидантами. Також, ці продукти є важливим завдяки високому вмісту клітковини.

Достатня кількість харчових волокон у раціоні допомагає підтримувати стабільне травлення, що може бути проблемою для людей поважного віку. Саме тому, слід подбати про достатнє споживання овочів та фруктів, особливо після 50.

Недостатня кількість клітковини може мати й інші, більш серйозні, наслідки для здоров’я у довготривалій перспективі. Дієта з низьким вмістом харчових волокон є тригером багатьох вікових розладів.

Клітковина допомагає підтримувати нормальний рівень холестерину, артеріального тиску та цукру у крові. Також, відомо, що дієта з достатньою кількістю харчових волокон є однією з умові профілактики та зниження ризику серцево-судинних захворювань.

Нарізання овочів

Недостатня кількість білка

Споживання достатньої кількості білка кожного дня має вирішальне значення для будь-якої людини, особливо для тих, кому за 50. В основному це пов’язано з природним прогресуванням втрати м’язової маси з віком.

У процесі старіння люди природно втрачають м’язову масу, позаяк, не споживаючи достатню кількість протеїну з їжі, цей процес тільки посилюється. Якщо у раціоні є достатньо продуктів, багатих на білок, то це сприяє сповільненню втрати м’язової маси та старіння м’язів.

Попри те, що багато досліджень вказують на користь дієти з високим вмістом білка для загального здоров’я, зокрема для м’язів, багато дорослих все ще їдять його недостатньо або обирають неякісні джерела цього макроелементу. Наприклад, в одному звіті у журналі Nutrients, вказано, що багато людей використовують рекомендовану добову норму протеїну як орієнтир щодо того, скільки його потрібно отримувати, хоча насправді цей показник слід розглядати як мінімальну кількість, необхідну для оптимального здоров’я. А ще краще — розраховувати потребу в білку індивідуально, виходячи з особливостей організму та рівня фізичної активності.

Запечений лосось з овочами

Неправильний розмір порції

Ще одна річ, про яку не слід забувати, це те, що метаболізм буде змінюватися з віком. Недавні дослідження показали, що обмін речовин сповільнюється у старшому віці, ніж вважалося раніше. Причому одне з досліджень, опубліковане у Science, виявило, що метаболізм залишається відносно стабільний у віці 20-60 років, а потім починає знижуватись.

Попри те, що ваш обмін речовин може залишатися стабільним у віці 50 років (знову ж таки, все індивідуально і залежить від способу життя, харчування та особливостей організму), можна вже починати готувати своє тіло до змін. 

Один зі способів — контролювати розмір порції. Це найкращий спосіб запобігти споживанню завеликої кількості калорій у будь-якому віці.

 Різні страви на столі

Одноманітна їжа

Однією зі звичок, яка може заважати досягти оптимального здоров’я, є недостатня кількість різноманітної їжі.

Усім людям потрібне різноманіття у раціоні, щоб забезпечити організм широким спектром поживних речовин, позаяк їсти “веселку” важливо, оскільки різнокольорові продукти містять багато різних вітамінів і мінералів.

Якщо ви раніше не чули про “веселку”, то тут все просто: потрібно подбати, щоб на вашій тарілці були фрукти, овочі та інші рослинні продукти, що мають широкий спектр кольорів.

Якщо ви їсте одне й те ж кожного дня, то ризикуєте втратити основі поживні речовини: залізо, кальцій, вітаміни групи B, які є особливо важливими для людей поважного віку.

Порція кольорових овочів та фруктів

Відмова від жовтків у стравах з яєць

Можливо, ви чули, що ніби-то яєчні жовтки шкідливі, тому що мають високий рівень холестерину. Але нові дослідження продовжують ставити під сумнів це твердження. Якщо у вас високий рівень холестерину, то, звісно, краще проконсультуватися з лікарем, щодо безпечної кількості яєць у раціоні, але повністю відмовлятися від них навряд слід, оскільки вони є джерелом багатьох важливих поживних речовин.

Жовток містить корисні для здоров’я мозку сполуки, наприклад, холін. Людям поважного віку корисно додавати яєчні жовтки до свого раціону, щоб забезпечити організм основними поживними речовинами, що допоможуть підтримати здоров’я.

Авокадо тост з яйцем



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.