Як працює дієта за групою крові

Останнім часом не втрачає популярності дієта за групою крові. Згадки про неї трапляються у ЗМІ, її дотримуються багато голлівудських зірок. Давайте дізнаємося думку дієтолога про те, як відрізнити міфи від правди, а наукові дані - від чергового модного тренду.

Також, дізнаємося відповіді на основні запитання про цю систему харчування. Чи має дієта за групою крові якість наукові підстави? Як і навіщо змінювати своє харчування відповідно до своєї групи крові? І чому корисно знати, ким були наші предки?

Люди їдять

З чого все почалося

Згадок про дієту за групою крові у медіа зустрічається немало, але чи знаємо ми про неї щось суттєве? На перший погляд усе це схоже на рекламний трюк, хіба може група крові впливати на нашу вагу і самопочуття? Завжди слід насторожено ставитися до дієт, які хочуть звести людей до кількох типів. Це виглядає досить спрощеним підходом до здоров’я та його численних аспектів.

Врешті решт, щоб з’ясувати, про що мова, можна почитати книгу “Eat Right 4 Your Type”, з якої все і почалося. Автор книги, вперше опублікованої у 1996 році - лікар-натуропат Пітер Д’Адамо.

Теорія Д’Адамо базується на тому факті, що всі люди мають так звані генетичні маркери (антигени), які відіграють життєво важливу роль у роботі імунної системи. Антигени кріпляться до поверхні червоних кров’яних тілець - еритроцитів. Тобто, якщо ваша група крові A (II), то антиген А приступній у ваших клітинах. У групи AB (IV) у крові містяться обидва антигени. Найбільш поширена група крові O (I) не має антигенів.

Функція антигенів - викликати реакцію імунітету на чужорідні тіла. Різні антигени по-різному реагують на ті чи інші речовини. Тобто, залежно від групи крові, імунна система людини активізується у відповідь на різні збудники.

Овочі

Дієта для збереження здорового балансу

Автор книги пояснює, що у всій їжі, яку ми їмо, містяться лектини - це молекули, які впливають на роботу імунної системи рослин і тварин. Для людей ці лектини є антинутрієнтами, тобто речовинами шкідливими і навіть трохи токсичними для організму. Продукти, що містять велику кількість лектинів, часто викликають алергію - наприклад, арахіс, соя, коров’яче молоко, молюски, тощо.

Під дією лектинів клітини крові склеюються, щоб разом їх атакувати. Наприклад, якщо ваша група крові A (II), а лектини, які ви споживаєте разом з їжею, відповідають антигенам групи B (IV), то ваші еритроцити об’єднаються, щоб знищити чужорідні для організму лектини. Цей процес називається аглютинацією. Важливо знати, що аглютинації слід уникати, адже вона викликає порушення роботи травного тракту, сповільнює травлення, а також може сприяти розвитку синдрому подразненого кишківника, проблем з нирками та цирозу печінки.

Рішення, стверджує Д’Адамо, полягає у тому, щоб споживати їжу, лектини якої сумісні з вашою групою крові. Група крові - це генетичний код, який визначає ідеальний статус-кво вашого тіла. Якщо споживати продукти, які допомагають його підтримувати, організм буде здоровішим, ніж, якщо їсти те, що порушує баланс.

Боули з овочами та авокадо

Група крові O (I)

На думку Д’Адамо, знаючи свою групу крові, можна визначити, чим займалися ваші предки. Наприклад, група крові O - це генетично найдавніша група крові, яка сформувалася у той період, коли люди були були мисливцями-збиральниками, тобто близько 30 тисяч років тому. Людям з цією групою крові слід формувати своє меню, орієнтуючись на продукти, які були доступними для мисливців в давнину.

Для них ідеальною буде дієта, яка складається з фруктів, овочів, м’яса, риби, горіхів і зернових. Продукти тваринного походження найефективніше прискорюють метаболізм групи O. Напевне, багато людей вдало схудли за допомогою палео-дієти саме тому, що що група O - це найбільш поширена група крові. Згідно з даними вчених понад 30% мешканців планети Земля є нащадками давніх мисливців.

Оскільки клітини крові людей групи O не мають жодних антигенів, ті продукти, які не споживались у їжу за часів мисливців-збирачів, не будуть успішно засвоюватися їх організмом і будуть атакуватися імунною системою. Дієта за групою крові передбачає, що власники групи O не будуть споживати продукти з високим вмістом глютену (пшениця, овес, жито), молочні продукти (особливо жирні), кукурудзу, боби та сочевицю, а також будь-яку качанну і цвітну капусту. Ці продукти сповільнюють метаболізм групи O і можуть стати причиною зайвої ваги.

Також, мисливцям слід уникати солоної їжі та продуктів, які викликають бродіння (яблука, капуста), і соків з них. Із напоїв найбільш підходящими є м’ятний чай та відвар шипшини. Вважається, що власники цієї групи крові мають загалом дуже здоровий травний тракт. Історично вони вели активний спосіб життя та повинні поєднувати правильне харчування з регулярними фізичними навантаженнями.

Стейк

Група крові A (II)

Група крові A, на думку автора книги, означає, що ви походите від землеробів, які стали окремим типом крові десь на 10 000 років пізніше за мисливців. Це були люди, які почали вести осілий спосіб життя, менше полювати та займатися фермерством. Землероби їли те, що могли виростити. Відповідно, їх імунна система погано сприйматиме продукти тваринного походження, зокрема червоне м'ясо і молочні продукти.

У власників групи A м’ясо особливо швидко перетворюється у жир. Рослинний раціон, навпаки, позитивно впливає на організм групи A. Ця група крові також є досить поширеною серед населення планети, хоч і трохи менше, ніж група O. Вона забезпечує усі підстави для відмови від м’яса та переходу на вегетаріанство.

У дієті групи A повинні бути присутніми овочі, рослинні олії, крупи, фрукти (ананас, абрикос, грейпфрут, інжир, лимон, слива), риба та морепродукти (зокрема тріска, окунь, сардини, форель). Щоб уникнути проблем зі здоров’ям і схуднути, групі A, окрім м’яса та молочних продуктів, краще виключити з раціону (або обмежити споживання)  баклажани, картоплю, гриби, помідори, маслини, апельсиновий сік і чорний чай. Вважається, що у представників групи крові A низький вміст шлункової кислоти, і як результат - слабке травлення.

 

Овочі з яйцями

Група крові B (III)

Група крові B у системі Д’Адамо означає баланс. Це найбільш гнучка і адаптивна з всіх група крові. Її мають близько 20% мешканців земної кулі. Група B розвивалася у Гімалаях, де люди їли дикі рослини та насіння, але також вирощували та одомашнювали тварин. Завдяки монгольським воїнам, цей тип крові з часом поширився і на захід від Євразії, але більшість людей з групою крові B досі є вихідцями з центральної Азії.

Якщо ви маєте таку групу крові, то вам пощастило. Ви можете їсти найрізноманітніші типи продуктів. І навіть споживання молочних продуктів схвалюється, оскільки це сприяє прискоренню метаболічних процесів. Дієта групи B вважається найбільш різноманітною та збалансованою, у раціоні є м’ясо та риба, яйця, молоко, крупи, овочі, фрукти.

Тим не менш, Д’Адамо рекомендує власникам групи B утримуватися від арахісу, кукурудзи, гречихи, насіння кунжуту, сочевиці та помідорів, оскільки вони містять лектини, які подразнюють імунну систему цієї групи крові. Також, слід обмежити споживання курки. Представники цієї групи рідко мають зайву вагу, позаяк харчування за групою крові для них є швидше способом зберегти правильний обмін речовин і підтримати міцне здоров’я.

Йогурт з фруктами

Група крові AB (IV)

Остання група крові, IV, з’явилася відносно недавно, менше тисячі років тому. До цієї групи належить близько 10% людей. Це гібрид груп A і B, позаяк організм людей з таким типом крові є найбільш складною системою.

Як і група B, група AB здатна добре засвоювати м’ясо, але, як і для групи A, для неї характерним є низький рівень шлункової кислоти, і тому вони можуть відчувати складнощі з травленням. Саме тому групі AB рекомендовано їсти невеликими порціями протягом дня, щоб запобігти можливим проблемам з травленням м’яса.

Групі AB краще утриматися від тих же продуктів, які не рекомендовані групам A і B, за винятком помідорів. У раціоні повинні бути риба та ікра, соя у різному вигляді, рис, ягоди, а з напоїв можна обрати червоне вино.

Лосось

Звісно, здоров’я і вага залежать від набагато більшої кількості факторів, ніж успадкована група крові. Втім, є сенс у тому, що група крові визначає базову програму людини. Позаяк, дослідження лікаря Д’Адамо внесли значний вклад у вивчення здоров’я людини, і не зайвим буде звернути на них увагу.

Чоловік їсть салат



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.