Переваги та недоліки палеодієти

Сьогодні палеодієта залишається однією з найпопулярніших систем харчування. У чому ж переваги (або недоліки) раціону, якого дотримувалися люди, що жили за 10 000 років до нас, у період палеоліту?

Мода на дієти та різноманітні системи харчування змінюється чи не кожного року. Спочатку всі дотримуватися дієти Дюкана та Аткінса, а потім настав час середземноморської та палеодієти. Та наскільки такий раціон підходить сучасним людям, мешканцям мегаполісів, з роботою в офісі, сидячим способом життя і мінімальними фізичними навантаженнями? Давайте дізнаємося більше про дієту та спробуємо зрозуміти, наскільки вона є підходящою сьогодні.

М'ясо та овочі

Основні принципи палеодієти

Дієта передбачає споживання у їжу продуктів харчування, які були в раціоні людей до початку сільськогосподарської діяльності. Основою меню є м’ясо (краще дичина), морепродукти, а також овочі та фрукти, гриби, ягоди. Їсти потрібно 3 рази на добу і тільки тоді, коли реально відчувається голод, окрім того можна додати пару невеликих перекусів горіхами, яйцями чи фруктами. Список заборонених продуктів є набагато більшим: алкоголь, цукор, випічка, фастфуд - це звичні аутсайдери для будь-якої дієти, але також доведеться виключити молоко та молочні продукти, гречку, рис та інші крупи, кіноа, горох, бобові, ковбасу, консерви, газовані напої. В принципі, це сувора безвуглеводна дієта.

Потрібно взяти до уваги, що наші далекі предки не знали про те, що таке ГМО та підсилювачі смаку, позаяк, в ідеалі вся їжа, що подається до столу, має бути натуральною. Готувати страви потрібно максимально просто: без використання рафінованої олії, великої кількості спецій та солі.

Не менш важливо й те, що у кам’яному віці люди не мали змоги купувати їжу в магазині, а змушені були добувати продукти власноруч, тому багато рухались. Позаяк, якщо ви маєте намір дотримуватися палеодієти повною мірою, доведеться змінити спосіб життя на більш активний.

Палеодієта - не методика схуднення, а система харчування для людей з високоактивним способом життя, який включає велику кількість тренувань  та споживання простих продуктів. Позаяк, схуднення - не мета палеодієти, а тільки приємний бонус такого раціону.

Основний критерій, що відрізняє палеодієту від інших систем харчування - відсутність у раціоні будь-яких круп та молочних продуктів. У зв’язку з такими радикальними змінами схуднення буде відбуватися значно швидше, ніж при дотриманні стандартної дієти з низькою кількістю жирів.

Дитина у костюмі давньої людини

Переваги палеодієти

Основною перевагою палеодієти є, безперечно, споживання натуральних продуктів, адже під забороною все, що пройшло промислову обробку, тобто напівфабрикати, заморожені продукти, тощо. Продукти з супермаркету з позначками Дієтичне, Корисно для здоров’я, Фітнес також у списку заборонених.

Ще однією перевагою, на думку дієтологів, є відсутність необхідності підрахунку калорій. Хоча усім, хто має на меті схуднення, на перших порах можна не відмовлятися від розрахунків, оскільки у палеодієті дозволені картопля та фрукти в необмежених кількостях, що без контролю може привести не до бажаного результату, а до збільшення зайвої ваги. Також підрахунок калорій буде корисним для оцінки власного раціону, адже ми часто схильні применшувати кількість з’їденого.

Стейк лосося та салат

Недоліки палеодієти

До основних мінусів палеодієти можна віднести високий ризик зривів, адже система харчування досить сильно відрізняється від звичного раціону. Особливо це стосується вуглеводів, адже крім коренеплодів, овочів та фруктів, вуглеводів у раціоні немає, як немає і цукру, цукрозамінників, круп. Такі зміни не кожний може витримати.

Хорошим рішенням є поступовий перехід до палеодієти з покроковою відмовою від заборонених продуктів. Спочатку потрібно прибрати з раціону цукор, і тільки потім виключати крупи, що містять глютен, і бобові.

Усім, хто хоче дотримуватися палеодієти з метою схуднення, попри те, що на фрукти заборони немає, краще все-таки обмежувати споживання плодів з високим глікемічним індексом (наприклад, виноград і банани).

Горіхи

Небезпека палеодієти

Не слід забувати, що правильне харчування на постійній основі - набагато краще та ефективніше за будь-які дієти, зокрема недостатньо збалансовані (якою палеодієта і є). Британська асоціація дієтологів взагалі поставила її на 2 місце серед найгірших систем харчування. Цьому є досить логічне пояснення: баланс калорій, білків, жирів та вуглеводів - основа основ, і не дарма, адже нестача вуглеводів може привести до втрати сил, а надлишок білка матиме негативний вплив на роботу нирок і печінки. А виключення з раціону молочних та кисломолочних продуктів затрудняє отримання організмом пробіотиків, необхідних для нормальної роботи травного тракту. Позаяк, перш ніж почати дотримуватися палеодієти, обдумайте всі за та проти і обов’язково! проконсультуйтеся з лікарем.

Стейк і салат



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.