Штучний інтелект зварив пиво у Австралії

У Південній Австралії вчені створили пиво за допомогою штучного інтелекту. Проект реалізували завдяки дослідникам з Австралійського інституту машинного навчання (AIML), у співпраці з пивоварнею Barossa Valley.

Пиво, ілюстрація

У рамках стажування з машинного навчання 2 студенти з Університету Аделаїди, Кристофер Фуско і Джаш Віра, створили нейронну мережу. Вона навчилася варити пиво, вивчивши величезну кількість записів про пивоваріння. У результаті вийшов унікальний IPA для роздрібного продажу обмеженою партією.

Пиво назвали The Rodney AI²PA на честь Родні Брукса, австралійського піонера робототехніки і співзасновника компанії iRobot, який створив робот-пилосос Roomba.

Працюючи під керівництвом дослідників, студенти приступили до створення набору даних з понад 260 тисяч рецептів крафтового пива, доступних в інтернеті. Рецепти відбирали за кількістю переглядів - найпопулярніші мережа оцінила, зібрала і на їх основі створила свій унікальний спосіб приготування.

Пляшка і склянка пива

“Насправді це не було дуже легко. Ми повинні були придумати свою математичну формулу, використовуючи статистику інших рецептів”, - поділився Кристофер. “Зібравши статистику за цими змінними, ми змогли оцінити значимість кожної та виключити помилки, які могли виникнути у даних”, - додав Джаш.

Штучний інтелект проаналізував не лише інгредієнти та їх кількість, а й інформацію про процес, наприклад, температуру бродіння та час кип’ятіння, а також врахував прогностичні індикатори гіркоти, кольору та вмісту алкоголю.

У проекту були свої технічні проблеми: нейронна мережа іноді видавала дивні характеристики, такі як абсурдно великі або маленькі кількості сировини чи занадто високі температури. Кристоферу та Джашу прийшлося скоректувати методи обробки отриманих даних.

Пивоварня

У результаті вийшло 30 рецептів пива. Вчені вибрали з них один завдяки пивоварам-експертам з Barossa Valley Brewing. Засновнику пивоварні Денхему Д’Сілва сподобалась така нетрадиційна можливість розширити творчий процес його компанії: “Готовність експериментувати і створювати цікаві та преміальні сорти пива є головною метою пивоварні протягом 16 років. Спочатку ми не довіряли штучному інтелекту цей тонкий процес”.

Говорячи про смак, пивовар з впевненістю відповідає: “На смак як майбутнє! Серйозно, це фруктовий IPA, яким я дуже пишаюся і не можу дочекатися його випуску”.

Різні види пива

Попит на крафтове пиво в Австралії є досить високим. У той час як споживання пива на душу населення протягом останніх десятиліть знизилось, продажі крафтового пива зростають зі швидкістю до 10% на рік. “Більшість людей думають про штучний інтелект як про щось, що може знадобитись тільки у технічній області. Цей проект показав нам, що нейронна мережа підходить і для ремісничої діяльності”, - впевнений Денхем.

Щоб доповнити проект, інженери AIML також створили робота-бармена, який автоматично наповнює пусту склянку пива на стійці холодним напоєм з кегу.

Люди п'ють пиво



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.