Які продукти не можна їсти натщесерце

Часто ми думаємо, що на сніданок можна їсти все що завгодно і в будь-який кількості, оскільки у першій половині дня все добре засвоюється і не відкладається про запас. На жаль, існує ряд продуктів, які можуть не тільки зіпсувати фігуру, а й завдати шкоди здоров’ю, якщо їсти їх натщесерце.

Запорука вдалого та продуктивного дня - повноцінний та корисний сніданок. Щоб не страждати на роботі від коліків та печії, у ранкове меню слід додавати тільки максимально корисні та прості продукти. Насамперед, слід бути обережними з продуктами, що подразнюють слизову шлунку та приводять до гіперпродукції шлункового соку та підвищенні його кислотності. Також, не слід починати свій ранок з консервів та копченостей - надлишок солі та консервантів у цих продуктах сильно подразнює стінки шлунку, що може привести до гастроспазму. Подібним чином діють і ефірні олії, що містяться у цибулі та часнику, але їх ви навряд захочете їсти на сніданок через сильний запах.

Приготування сендвічу

Кава

Завдяки рекламі, яка пропагує, що ідаельний ранок починається саме з горнятка цього ароматного напою, багато хто з нас і не задумується, що це далеко не найкраще рішення з точки зору гарного самопочуття. А між іншим кава натщесерце посилює секрецію соляної кислоти, тому регулярне повторення цього ритуалу може привести до появи дискомфорту, печії, синдрому подразненого кишківника і навіть виразки. А якщо постійно замість сніданку пити каву, то може розвинутись дефіцит серотоніну, що, в свою чергу, приведе до пригніченого стану протягом всього дня.

Горнятко кави

Сирі овочі

Ця категорія продуктів є дуже корисною, позаяк треба обов’язково додавати її до свого раціону, але не натщесерце. Органічні кислоти, що містяться у сирих овочах (зокрема дубильна кислота), підвищують кислотність шлункового соку. Наслідками цього можуть бути гастрит, панкреатит і виразка. Окрім того, спожиті на сніданок, овочі можуть викликати печію, метеоризм і болі в животі. Більше всього дубильної кислоти міститься у помідорах, хурмі та солодкій картоплі. Змішуючись з соляною кислотою у шлунку, ця речовина роз’їдає його слизову, і, на додачу, сприяє закисленню організму загалом.

Тарілка з овочами

Цитрусові

Ці продукти містять багато фруктових кислот, які при потраплянні у пустий шлунок викликають печію та сприяють розвитку гастриту та виразки. Позаяк, натщесерце апельсин, лимон, грейпфрут, як і соки з них, споживати не слід, а ось за годину після їжі можна. Також, майте на увазі, що алергени, на які багаті цитрусові, будуть швидше всотуватися у пустому кишківнику, підвищуючи ризик виникнення сильних реакцій.

Цитрусові фрукти

Груші

На сніданок слід уникати і споживання груш, які багаті на важкозасвоювану клітковину. Ці волокна чудово очищують шлунок і кишківник від шлаків , але можуть викликати подразнення та травмувати слизову натщесерце.

Груші

 

На додачу до вищезгаданих, існують продукти, споживання яких натщесерце загрожує порушенням гомеостазу (стабільності внутрішнього середовища організму).

Банани

Якщо їсти банани натщесерце, то у крові різко підвищується рівень магнію, що може негативно вплинути на роботу серця. Окрім того, з’їдений замість сніданку банан може порушити баланс калію та магнію, і привести до нестачі сил протягом дня.

Банани

Солодощі

Будь-які солодощі, навіть корисні сухофрукти, спожиті натщесерце, приведуть до швидкого потрапляння наявних у них простих вуглеводів у кров, і в результаті до стрибку рівня глюкози, тим часом як ще сонна підшлункова залоза не здатна утворити необхідну кількість інсуліну для його нормалізації. Внаслідок цього порушується кислотно-лужний баланс, відчувається слабкість та апатія замість бадьорості та енергійності. А коли, нарешті, потрібна кількість інсуліну надходить, рівень глюкози у крові різко падає, і знову хочеться їсти - відбувається це дуже швидко, через 1,5-2 години.

Солодощі

Дріжджова випічка

Ця категорія продуктів також містить прості вуглеводи, які потребують виробництва великої кількості інсуліну, а мікроорганізми у складі агресивно впливають на слизову пустого шлунку, викликаючи коліки та метеоризм.

Круасани

 

Часто багато хто задумується про те, що саме з’їсти на сніданок, але вибір правильного напою є не менш важливим. Більшість п’є каву зранку, особливо натщесерце. Кофеїн сприяє утворенню шлункового соку, який за відсутності їжі може роз’їдати слизову шлунку, а так і до гастриту недалеко. А якщо ще додати молоко, то разом з білками утворюються сполуки, які потім залишаються у нирках, провокуючи появу каміння. Газовані напої травмують слизову та погіршують кровообіг у шлунку, що приводить до важкого та тривалого травлення їжі, тобто, важкості у животі.

Холодна вода

Для того, щоб запустити травлення, дієтологи дуже часто рекомендують пити воду натщесерце, але потрібно, щоб ця вода була теплою (кімнатної температури) або гарячою (40-50 градусів), оскільки холодна і, тим паче, крижана вода викликає спазмування стінок шлунку. Краще випити склянку води за 20-30 хвилин до сніданку.

Склянка води з льодом

Свіжі соки (фреші)

У цьому випадку організм людини зазнає величезного цукрового удару. Ми переробили фрукт та позбавили його клітковини, яка у нормальному стані сповільнює всотування фруктози і, відповідно, підвищення рівня цукру у крові. Це приводить до різкого викиду гормону інсуліну, який виробляється у відповідь на надходження великого об’єму глюкози. Зловживання соками натщесерце загрожує розвитком інсулінорезистентності та цукрового діабету 2 типу.

Апельсиновий фреш

Гострі спеції

Перець, часник, імбир стимулюють апетит. За рахунок активного вироблення соляної кислоти утворюється надмірна кількість шлункового соку. Про наслідки цього ми вже неодноразово згадували вище.

Спеції

Солодка газована вода

Це загалом не дуже корисний продукт, але якщо ви його все ж споживаєте, то хоча б не робіть це до сніданку. Солодка газована вода натщесерце чинить на організм такий же вплив, як фреші, фрукти та солодощі. Окрім того, такі продукти подразнюють слизову шлунку за рахунок вмісту у них великої кількості консервантів.

Склянка кока-коли

Мінеральна вода

Мінеральну газовану воду, навіть найкориснішу, також вкрай небажано пити натщесерце, оскільки вуглекислий газ подразнює слизову шлунку, що в результаті може привести до гастриту та інших захворювань травного тракту. Винятком будуть показання гастроентеролога до споживання такої води у певний час та в певних кількостях.

Склянка мінеральної газованої води

Знежирений йогурт і кисломолочний сир

Усі кисломолочні продукти з часткою жиру менше 2% - взагалі не найкращий варіант для будь-якого прийому їжі. По-перше, за відсутності жиру організм не засвоює з йогурту або сиру кальцій та вітамін D. По-друге, такі продукти є кислими, а коли ми їмо їх натщесерце, це стимулює підвищення кислотності шлункового соку. По-третє, вони мають високий глікемічний індекс, а значить, приводять до зростання рівня інсуліну у крові.

Йогурт

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.