Японські страви, які не їдять у Японії

Коли ви думаєте про японську кухню, які страви спадають на думку? Можливо, роли чи суп з локшиною, чи ресторан, де ви сидите за столом з незнайомими людьми, а шеф влаштовує перед вами кулінарне шоу? Поширення страв та продуктів поза межами своїх країн по всьому світу призвело до того, що у різних куточках планети їх адаптують до місцевих звичаїв, щоб вони більше відповідали тутешньому стилю життя.

Не оминуло це і японську кухню, створивши так звану - псевдояпонську, більшість страв якої корінні японці не готують і не їдять. Наприклад, традиційно японці їдять щодня комплексну страву, яка містить рис, місо та інші додатки. А ось суші не прийнято їсти щодня. Їх японці їдять на урочистих подіях або на честь свята, хоча і вони дещо відрізняються від звичних нам ролів.

Давайте сьогодні згадаємо деякі з адаптованих до глобалізації страв японської кухні, які у самій Японії майже не їдять.

Страви японської кухні

Каліфорнійські роли

Сама назва дає підказку, що каліфорнійські роли виникли зовсім не в Японії. Найпопулярніший різновид суші в Америці та й багатьох інших країнах насправді з’явився у 1960-х роках в ресторані Tokyo Kaikan у районі Маленького Токіо в Лос-Анджелесі. Як розповідає історія, шеф-кухар шукав заміну тунцю і використав авокадо та вареного краба, щоб роли мали смак морепродуктів, але не містили сирої риби, якої більшість американців побоювалися.

Каліфорнійські роли

Солодкий зелений чай

Зелений чай, зокрема матча, останнім часом став популярним інгредієнтом, який модні кав’ярні додають майже скрізь, посилаючись на вражаючий список переваг для здоров’я та насичений трав’янистий смак. Але у корінних японців не прийнято пити підсолоджений зелений чай. У Японії не додають цукор до матчі чи іншого зеленого чаю, натомість надаючи перевагу натуральному гіркому напою.

Матча-лате з льодом

Соус теріякі

Ще один продукт, який містить багато цукру, і який зазвичай не зустрінеш у японських коморах - соус теріякі. Цей густий коричневий соус у нас прийнято додавати до курки, стеків, овочів та будь-чого іншого, одразу переводячи страву у категорію азійської кухні. У Японії такий соус не використовують, адже це занадто солодко для традиційної смакової палітри. У японській кухні теріякі - це спосіб приготування курки чи свинини, який дуже рідко має на увазі соус.

Соус теріякі

Ресторани хібачі

Гості ресторану сидять навколо пласкої поверхні для приготування, поряд з іншими, а шеф-кухар готує перед страви з м’яса, креветок, курки, овочів, смаженого рису, локшини та інших інгредієнтів. Таке собі кулінарне шоу. Ці ресторани вважають дуже модними та дорогими. Втім, у Японії такий підхід використовується хіба для приготування окономіякі та монджаякі - смачних млинців з пшеничного борошна. Іноді до них додають начинки, наприклад, капусту та паростки, щоб зробити страву більш ситною.

Шеф-кухар смажить м'ясо

Гострі роли

Зазвичай у Японії готують страви з мінімальною кількістю спецій. Позаяк, будь-які суші чи роли з такими інгредієнтами, як гострий тунець, пряний вугор чи маринований краб дуже важко знайти. У японській кухні дуже мало спецій. Натомість японці полюбляють суші з кількома інгредієнтами, наприклад, морськими водоростями, сирою рибою та рисом з оцтом.

Рол з гострим тунцем

Соус для суші та додаткові інгредієнти

У більшості країн суші часто подають з великою кількістю додатків, наприклад, гострий майонез, топінги, сир та інші додатки. У Японії соуси - це непотрібні інгредієнти, які рідко додають до суші. Також, дуже рідко додають і різні начинки, такі як авокадо, манго, хрустку цибулю, тобіко, тощо.

Кольорові суші з різними додатками і топінгами



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.