Чому не слід їсти червоне м'ясо щодня

Щодо червоного м’яса існує багато думок. У той час як затяті м’ясоїди запасаються яловичиною, бараниною та свининою, інші навіть не дивляться у їх бік, оскільки думають, що ці продукти тільки негативно вплинуть на здоров’я і планету. Втім, навіть якщо взяти до уваги те, що червоне м’ясо містить багато білка та різних основних поживних речовин, чи слід його їсти щодня? І який вплив на здоров’я це може мати?

Згідно з даними Всесвітнього фонду дослідження раку, не варто їсти більше 3 порцій червоного м’яса на тиждень — до півкілограма у вареному вигляді. Якщо регулярно порушувати ці рекомендації, то з часом можна відчути негативні побічні ефекти. Давайте дізнаємося більше.

М'ясо, тушковане у вині

Вплив на серце

Один із найпоширеніших ризиків надмірного споживання червоного м’яса — навантаження на серце. Дієта з високим вмістом червоного та обробленого м’яса напряму пов’язана з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань.

Одне з досліджень показало, що споживання близько 1 порції червоного м’яса щодня — яловичина, свинина, оленина, ягнятина — збільшує ризик атеросклеротичних серцево-судинних захворювань на 22%.

М'ясний рулет

Багато насичених жирів

Насичені жири містяться у більшості продуктів тваринного походження. І так, у червоному м’ясі особливо.

Більшість видів червоного м’яса містить велику кількість насичених жирів. Наприклад, шматок стейку Рібай вагою 80-90 г містить приблизно 8 г насичених жирів, що становить близько 40% рекомендованої добової норми. Споживання насичених жирів підвищує кількість так званого поганого холестерину в організмі, що пов’язано з вищим ризиком захворювань серця.

Окрім того, високий рівень насичених жирів може сприяти атеросклерозу, який є нічим іншим, як скупченням холестеринових бляшок на стінках артерій, що заважає нормальну кровотоку.

Бургер

Багато калорій

Окрім того, що насичені жири можуть мати негативний вплив на здоров’я, підвищуючи рівень холестерину, вони також містять багато калорій. Отже, зловживання ними приводить до збільшення ваги.

Один стейк вагою 230 г містить 614 ккал із загальним вмістом жирів 46 г — це 66% від добової рекомендованої норми.

Дієта, що містить багато продуктів тваринного походження, зокрема червоного м’яса, сприяє підвищеному ризику ожиріння. А ожиріння, у свою чергу, є фактором ризику серцево-судинних захворювань, діабету та раку.

Тушковане м'ясо з овочами та картоплею

Шкода для кишківника

Насичені жири у червоному м’ясі можуть негативно вплинути не лише на серце, а й на кишковий мікробіом — мікроорганізми, що живуть у кишківнику та мають вплив на імунітет, травлення, роботу мозку і безліч інших функцій організму.

Окрім впливу насичених жирів на серце, нові дослідження все більше вивчають вплив червоного м’яса на бактерії у кишківнику. Тим паче, що усе взаємопов’язано, і вплив м’яса на кишківник може, у свою чергу, вплинути на серце. Під час травлення та всмоктування виявляється, що метаболіт, який виробляють кишкові мікроби, пов’язаний із серцево-судинними захворюваннями.

Яловичина з капустою

Запалення

Хоч визначити точні причини поки що важко, споживання червоного м’яса також пов’язане із запальними біомаркерами, які можуть привести до збільшення ризику розвитку хронічних захворювань.

Знову ж таки, червоне м’ясо може сприяти запаленню за рахунок вмісту насичених жирів. У досліджені, опублікованому в Journal of the American College of Nutrition, вчені виявили, що зловживання червоним та обробленим м’ясом може бути пов’язане з ризиком раку через так званий запальний шлях.

М'ясо з фенхелем

Проблеми з травленням

Попри всі суперечки, пов’язані зі споживанням червоного м’яса, рідко згадують про те, як воно може вплинути на шлунок.

Щоденне споживання м’яса як основного джерела білка може вплинути на здоров’я і травлення. Червоне м’ясо, як правило, є більш жирним білок, що може викликати неприємні симптоми у тих, хто має труднощі з травленням жирів.

Розвиток рефлюксу та діареї часто може бути наслідком дієти з високим вмістом жирів. Можливо, це не всі симптоми, але якщо ви маєте проблеми зі шлунком, то причиною може бути щоденне споживання червоного м’яса.

Кебаби

Багато солі

Червоне м’ясо — це не лише стейк чи вирізка. Часто люди їдять його у вигляді оброблених продуктів, запакованих та перевантажених додатками.

Оброблене м’ясо, як-от бекон, ковбаса та сосиски, зазвичай містить багато солі і консервантів, що може мати негативний вплив на здоров’я.

Згідно з даними Американської кардіологічної асоціації, загальні рекомендації щодо споживання солі становлять до 2 300 мг на день. У середньому всього 1 сосиска містить близько 569 мг солі, що є ¼ від максимальної дози. Попри те, що сіль значно покращує смак їжі, надмірна її кількість викликає такі проблеми, як захворювання нирок, зайва вага та високий тиск.

Канапки з шинкою

Інші джерела білків

Якщо ви хочете мінімізувати ризики проблем зі здоров’ям, пов’язаних з харчуванням, слід зменшити споживання червоного м’яса. Втім, не хвилюйтеся, є багато інших джерел білка, які можуть задовольнити потреби організму в цьому нутрієнтів, і це не лише тофу і горіхи.

Нежирне м’ясо — курка, індичка та риба — пов’язане з меншим ризиком розвитку багатьох хронічних захворювань, оскільки воно містить мало насичених жирних кислот і холестерину. Багато видів риби навпаки захищають від захворювань серцево-судинної системи, оскільки містять омега-3 жирні кислоти.

Рис з яловичиною



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.