Які харчові звички руйнують тіло

Харчові звички мають значний вплив на здоров'я і тіло. У деяких випадках це позитивний вплив — наприклад якщо ви дотримуєтесь дієти, багатої на клітковину для нормалізації травлення та рибу, що містить омега-3, корисні для серцево-судинної системи. Тож не дивно, що їжа та напої, які ви обираєте для щоденного харчування, можуть мати і негативний вплив. Обираючи продукти для щоденного раціону слід звертати увагу не лише на смак, консистенцію та легкість приготування, а також користь чи шкоду для здоров'я. Давайте поговоримо про звички у харчуванні, які руйнують ваше тіло, хоч так може і не здаватися на перший погляд.

Жодна дієта не є універсальною та ідеальною, позаяк можна час від часу дозволити собі насолодитися улюбленими продуктами, навіть якщо вони не вважаються здоровими. Так-так, це можуть бути цукерки, тістечка, смажені страви, солодкі напої та закуски, які містять досить багато калорій поряд з досить бідною поживністю. Ці продукти не повинні стати проблемою, якщо не зловживати ними, а розглядати як незначну частину здорового збалансованого раціону. Окрім того, час і кількість їжі також мають не останнє значення.

Обираючи продукти для раціону, зосередьтеся на фруктах та овочах, мінімально обробленому цільному зерні, нежирному білку та рослинних жирах. Щоб харчові звички мали позитивний вплив на організм, також слід контролювати розмір порції, не лягати спати одразу після їжі та подбати про те, щоб страви та перекуси містили більше одного мікроелемента.

Якщо ви ігноруєте ці поради, то, певно, дбаєте про своє здоров'я не найкращим чином. Неправильні звички у харчуванні можуть сильно зашкодити. Давайте дізнаємося більше.

Люди їдять

Забагато цукру

Для початку слід згадати про види цукру. Цукор, який природним чином міститься у фруктах і молочних продуктах, тут не винен. Однак, доданий цукор — той що дається у продукти, солодощі, напої для покращення смаку, може завдати шкоди організму.

Дослідження свідчать про те, що доданий цукор, зокрема солодкі напої — газована вода, пакетовані соки — пов'язані зі збільшенням ваги та підвищеним ризиком діабету 2 типу, серцево-судинних захворювань і деяких форм раку. Американська кардіологічна асоціація рекомендує споживати до 36 г цукру на день чоловікам і менше 25 г — жінкам.

Якщо ви зазвичай з'їдаєте більше, то слід подумати про те, щоб замінити цукор менш шкідливими альтернативами, наприклад, стевією, а також зменшити порції доданого цукру.

 Жінка їсть торт

Занадто великі порції

Якщо ви часто відчуваєте важкість, здуття та надмірне газоутворення після їжі, можливо, причина у тому, що ви забагато з'їли за один раз. Звісно, ці симптоми можуть бути пов'язані і з реакцією на конкретну їжу, та не слід недооцінювати значення контролю розміру порцій для комфорту травлення.

Згідно з дослідженнями неприємні симптоми верхніх та нижніх відділів травного тракту можуть виникнути внаслідок занадто швидкого споживання їжі. Окрім того, завеликі порції часто є причиною зайвих калорій, що може привести до ожиріння, яке завдасть ще більшої шкоди здоров'ю.

Намагайтеся приділяти їжі хоче б 15-20 хвилин. Сповільнення темпу споживання їжі дає травній системі час, щоб надіслати симптоми про ситість до мозку, перш ніж ви переїсте.

 Люди їдять хот-дог

Пізнє споживання їжі

Якщо ви їсте прямо перед сном, то можете завдати шкоди своєму організму. Дослідження свідчать про те, що споживання їжі протягом конкретного відрізку часу — наприклад, з 7 ранку до 7 вечора — може сприяти гарному самопочуттю та здоров'ю.

І хоча взаємозв'язок між пізньою вечерею та зайвою вагою не є остаточно підтвердженим, відомо те, що споживання їжі за певний час до сну зменшує симптоми рефлюксу. Окрім того, їжа вночі часто провокує переїдання, що є шкідливими для травлення. Намагайтеся їсти мінімум за 2 години до сну. Якщо ви починаєте відчувати голод протягом цього часу, швидше всього, слід проаналізувати свій раціон, щоб переконатися що протягом дня ви достатньо їсте та отримуєте всі необхідні поживні речовини.

 Жінка їсть піцу пізно ввечері

Недостатньо клітковини

Якщо у раціоні мало цільнозернових продуктів, бобових, фруктів та овочів, напевно, ви не отримуєте достатньо клітковини. Харчові волокна містяться лише у продуктах рослинного походження і мають безліч переваг для здоров'я. Вони живлять корисні бактерії у кишківнику та сприяють схудненню і зниженню рівня холестерину.

Це лише деякі переваги. Якщо у вашому раціоні недостатньо клітковини, то можуть виникнути проблеми з травленням, вагою та рівнем холестерину. Щоб збільшити споживання харчових волокон, додавайте овочі та фрукти під час кожного прийому їжі та перекусів, замініть оброблені злаки на цільнозернові, а також їжте більше горіхів і насіння.

 Яєшня та овочі

Забагато тваринних жирів

Рослинні жири, такі як ті, що містяться у горіхах, насінні та олії, насправді мають багато переваг для здоров'я. А ось жири з тваринних джерел можуть руйнувати тіло, якщо зловживати ними. Насичені жири найчастіше зустрічаються у таких продуктах тваринного походження, як червоне м'ясо, молочні продукти та яйця. Надлишок цих продуктів у раціоні може мати негативний вплив на серцево-судинну систему.

Одне з досліджень показало, що зменшення кількості насичених жирів та їх заміна на поліненасичені може знизити ризик серцевих захворювань. Щоб це зробити, вибирайте нежирні шматки м'яса, та, при приготуванні, зрізайте весь видимий жир. Також, обирайте молочні продукти низької жирності та збільшіть споживання риби, наскільки це можливо.

 Стейк

Забагато кислих їжі та напоїв

Так, це теж може завдати шкоди здоров'ю. Занадто кислі продукти, наприклад, газована вода та кава, можуть погіршити здоров'я зубів та посилити їх ерозію. Це стосується навіть дієтичних газованих напоїв, хоча вода та кава з цукром є особливо шкідливими для зубів, оскільки збільшують ризик карієсу.

Навіть кислі фрукти і сухофрукти можуть привести до кислого середовища у роті, що може стати причиною проблем ротової порожнини. Позаяк, обмежте кількість кислої їжі у щоденному раціоні та намагайтеся прополоскати рот чи почистити зуби невдовзі після їх споживання.

 Люди п'ють каву

Страви не містять різних поживних речовин

Якщо ви з'їсте лише миску пластівців на сніданок, то не отримаєте належний баланс поживних речовин. Збалансована їжа — така, що містить і білки, і жири, і вуглеводи. Хоч пластівці в принципі є непоганим варіантом, вони майже не містять білків чи жирів, отже не є повноцінною стравою. Слід мати на увазі, що вуглеводи перетравлюються найшвидше, а білки і жири засвоюються довше, що забезпечує більш тривалу ситість. Це допомагає контролювати апетит і зменшує загальну кількість калорій, спожиту протягом дня, а це, у свою чергу, сприяє здоровій вазі.

Окрім того, збалансована їжа містить більше різноманітних поживних речовин, зокрема вітамінів та мінералів, які є важливими для численних систем організму. Щоб зробити страву зі злаків більш збалансованою, можна додати до неї порцію горіхів, ягід і молока, щоб отримати білок та різні види жирів, а також більше вітамінів.

 Жінка їсть салат



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.