Які симптоми свідчать про дефіцит заліза

Коли мова заходить про те, щоб забезпечити присутність у раціоні всіх необхідних вітамінів та мінералів, здається, що деякі поживні речовини все ж обходять увагою. Вітаміни С та D є досить популярними, поряд з клітковиною, про них говорять багато і часто. І хоча подбати про споживання їх достатньої кількості — це вже добре, є й інші нутрієнти, про які не слід забувати. Залізо є одним з них — дуже важливим елементом для еритроцитів. Якщо ви не отримуєте його достатню кількість з їжі, це може мати кілька несприятливих побічних ефектів і в довготривалій перспективі привести до анемії — стану, коли організму не вистачає здорових кров’яних тілець, які серед інших важливих функцій транспортують кисень до усіх систем та органів.

Дефіцит заліза є одним з найпоширеніших у всьому світі. Він зазвичай є більшим у тих, хто дотримується рослинної дієти. Найкраще засвоюється гемове залізо, а воно міститься тільки у продуктах тваринного походження.

Нестача заліза може викликати довгострокові проблеми зі здоров’ям, якщо її не лікувати. Без достатньої кількості цього мінералу тіло вироблятиме менші еритроцити, ніж зазвичай. Це приводить до залізодефіцитної анемії, яка часто пов’язана з недостатньо поживною дієтою.

Якщо ваш організм не отримує достатньо заліза, то ви ймовірно зустрінетесь з одним з нижче наведених симптомів. У такому випадку проконсультуйтеся з лікарем щодо перевірки на дефіцитні стани і способи вирішення проблеми.

Рослинні продукти, багаті на залізо

Втома і сонливість

Залізо є необхідним для росту та розвитку, транспортування кисню в організмі, а також для багатьох інших цілей. Якщо ви не отримуєте достатню кількість цього мінералу, то, ймовірно, відчуватимете надмірну втому і сонливість.

Оскільки тіло використовує залізо для транспортування кисню до всіх органів та систем, логічно, що коли його не вистачає, то ви стаєте млявими.

Шпинат

Головний біль

Зазвичай, найпершими ознаками дефіциту заліза є втома і головний біль. Залізо, особливо гемове, необхідне для підтримки адекватного рівня гемоглобіну в еритроцитах.

Стейк і салат

Слабкість м’язів

Для спортсменів та усіх, хто займається інтенсивними вправами на витривалість, отримання достатньої кількості заліза має першочергове значення. Низькі запаси цього мінералу можуть привести до порушення функції м’язів і обмеженої аеробної здатності, а також вплинути на продуктивність і відновлення.

Чилі кон карне

Холодні руки та ноги

Як ми вже знаємо, основна мета заліза — допомогти доставити кисень (через еритроцити) до м’язів, органів та клітин. Без його достатньої кількості може виникнути анемія, яка спричиняє не лише сильну втому, м’язову слабкість і задишку, а й холодні руки та ноги.

Картопля, фарширована м'ясом, грибами та шпинатом

Запаморочення

Ви також можете відчувати запаморочення, оскільки мозок не отримує достатньо кисню для нормального функціонування. Майте на увазі, що дефіцит заліза часто може імітувати інші захворювання, позаяк не завжди легко його ідентифікувати самостійно. Якщо у вас з’явилися підозри щодо нестачі тих чи інших вітамінів та мінералів, потрібно не займатися самолікуванням, а звернутися до лікаря та здати необхідні аналізи.

Овочі у пательні

Блідість шкіри і ламкість нігтів

Ламкі нігті та бліда шкіра можуть бути ще одним симптомом дефіциту заліза. Це реакція організму на анемію. Через анемію у нігтів може розвинутись койлоніхія, через що вони стануть ламкими. А бліду шкіру легко пояснити нестачею гемоглобіну в еритроцитах, через що вона стає білішою.

Тост з яйцем і салат

Як отримати більше заліза з раціону

Щоб переконатися, що ви отримуєте достатню кількість мінералу, збагатіть раціон продуктами, багатими на залізо.

Такі продукти, як яловичина, яйця, шпинат і квасоля — багаті джерела заліза, позаяк додайте їх у меню. Якщо ви дотримуєтесь рослинної дієти, поєднуйте продукти, багаті на вітамін С (цитрусові, помідори і томатний соус, болгарський перець, листова зелень) з джерелами заліза (шпинат, квасоля, бобові, горіхи і насіння, соя, картопля). Це може допомогти покращити засвоєння рослинного заліза. Напркилад, приготуйте салат зі шпинату, квасолі, горіхів, червоного болгарського перцю і тофу.

Фісташки



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.