Корисні властивості шипшини

Кому в дитинстві бабуся не заварювала чай з шипшини? Вважається, що плоди дикої троянди дивовижно корисні для організму і для збереження молодості шкіри. Ходять легенди, що саме шипшина прикрашала сад давньогрецької богині Афродіти і саме цим чудодійним ягодам вона зобовязана своєю незрівнянною красою. Давайте зясуємо, у чому полягають основні корисні властивості шипшини.

Стиглі плоди кущової дикої троянди — справжнє джерело корисних речовин. У стиглих ягодах шипшини міститься багато води, білків, вуглеводів, харчових волокон, каротину, ефірних олій та органічних кислот. Окрім цього у них є багато мінералів, серед яких калій, фосфор, залізо, мідь, марганець, хром, магній, натрій та кальцій. Не обділена шипшина і вітамінами — ягоди відрізняються підвищеним вмістом корисного вітаміну С (наприклад, у шипшині його у 40 разів більше, ніж у лимоні), а також вітамінів В1, В2, В6, К, Е та РР.

Завдяки усім цим корисним вітамінам та мінералам шипшина є незамінною як в аптечці, так і у чайній шафі — регулярне споживання чаю з шипшини не просто задоволення, а й запорука міцного здоровя.

Шипшина використовується як тонізуючий засіб, що зміцнює імунітет та загальний стан організму, вона відмінно очищує кровоносну систему, покращує обмін речовин, відповідає за профілактику атеросклерозу та підвищує стійкість організму до інфекцій. Лікувальний відвар з шипшини працює як жовчогінний та сечогінний засіб, а також знижує тиск. Дітям відвар з шипшини прописують у випадку частих кровотеч з носу, оскільки він швидко зміцнює стінки судин.

Шипшина

Для того, щоб шипшина діяла максимально ефективно, дуже важливо, щоб ягоди були зібрані до перших заморозків, адже навіть мінімальне перебування плодів на морозі вбиває їх лікарські властивості. Саме тому шипшину зберігають, висушуючи ягоди, а не заморожуючи.

Свіжий сік з плодів шипшини є корисним для нормальної діяльності нирок, печінки, шлунку та травного тракту — він виводить шлаки та активізує обмінні процеси. Багатьом сік або заварений чай з шипшини допомагає зняти головний біль. Шипшина також є потужним антиоксидантом і чудово тамує спрагу. У сирому вигляді плоди є низькокалорійними (51 кал на 100 г), а ось у сушених ягодах калорій уже у 5 разів більше.

У лікувальних цілях активно застосовується також і олія шипшини, яку отримують з сирих плодів. Її лікарі рекомендують для регенерації пошкоджених тканин шкіри та слизових оболонок, позаяк вона цілком безпечна та дуже корисна при порізах, неглибоких тріщинах, дерматозах, а також рекомендується годуючим мамам для зволоження молочних залоз.

Як і у випадку з усіма лікарськими рослинами, окрім корисних властивостей у шипшини є і певні протипоказання. Настоянку з ягід, особливо спиртову, не рекомендовано споживати людям з підвищеним артеріальним тиском. У цьому випадку рекомендується попередня консультація з лікарем. Не варто зловживати нею і тим, хто страждає запорами. Категорично протипоказані настоянки та відвари шипшини людям, схильним до тромбофлебіту.

Ягоди шипшини

Склад

  • Калорійність — 96,7 ккал.

  • Вода — 60,0 г.

  • Білки — 1,6 г.

  • Жири — 0,7 г.

  • Вуглеводи — 22,4 г.

  • Вітамін С — 650,0 мг.

  • Калій — 23,0 мг.

  • Кальцій — 28,0 мг.

  • Магній — 8,0 мг.

Варення з шипшини

Порада

Свіжі ягоди шипшини потрібно обовязково промивати водою та повністю очищувати від волосків. Потрапляючи в організм вони викликають подразнення стравоходу.

Обовязково проціджуйте відвар шипшини через марлю перед тим, як збираєтесь його споживати. Інакше ви випадково можете проковтнути волоски плодів, якщо вони залишились там.

Як зберігати

Зберігати ягоди у свіжому вигляді можна не довше 5 днів — після цього вони втрачають користь і починають псуватись. 

Шипшину можна висушити на свіжому повітрі або у печі (духовці, сушарці), помістити у скляні банки, накриті декількома шарами марлі, або перекласти у тканинні мішечки. Обовязковою умовою є вентиляція — у закритому посуді чи пластикових пакетах сушені плоди досить швидко “задихаються”, починають пліснявіти і псуватися. Зберігати сушену шипшину слід у сухому затемненому приміщенні — волога і пряме сонячне проміння є згубними для ягід. Правильно висушені плоди зберігають протягом 2 років — саме стільки часу вони здатні зберігати корисні елементи.

Шипшина

А про корисні властивості ківі читайте у статті - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/korysni-vlastyvosti-kivi.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.