Корисні властивості сої

Соя є одним з найбільш суперечливих тем у сфері харчування. Різні дослідження показують різні результати, що, скоріш за все, пов’язано з різними способами вивчення впливу сої на організм.

Сою можна безпечно споживати кілька разів на тиждень, особливо в якості альтернативи червоному та обробленому м’ясу, із цим погоджується більшість дієтологів.

Численні дослідження підтверджують безпеку 25 г соєвого білка на день. Соя багата на поживні речовини, забезпечує організм протеїном, клітковиною, кальцієм, вітамінами групи B. Соєві продукти мають позитивний вплив на людей із захворюваннями серця та діабетом, а також на жінок в період менопаузи.

Давайте дізнаємося більше про переваги помірного споживання сої.

Соєві боби

Схудення

Соя є багатим джерелом білка, який є критично важливим для відновлення та нарощування м’язів. До того ж м’язи метаболічно активні. Тобто, чим більше м’язової маси у вашому тілі, тим більше калорій ви спалюєте і менше жиру накопичуєте.

Також білок сприяє відчуттю ситості і задоволення після їжі і зменшує потяг до солодких вуглеводів. Соя може позитивно впливати на резистентність до інсуліну, метаболізм жирних кислот та інші гормональні, клітинні та молекулярні зміни, які пов’язані зі збільшенням ваги.

Дослідження у International Journal of Medical Sciences, яке розглядало вплив сої на людей з ожирінням, показало, що регулярне споживання соєвого білка знижує вагу тіла, жирову масу та рівень холестерину.

Запечений тофу

Захист серця

Окрім того, що дієта, багата на соєвий білок, може допомогти схуднути та зменшити навантаження на серце, споживання сої та продуктів, що її містять, має й інші переваги для кровообігу. Соя має здатність знижувати рівень холестерину та серцево-судинних захворювань.

Мета-аналіз 2019 року, опублікований в Journal of Nutrition, виявив, що соєвий білок знижує рівень ліпопротеїдів низької щільності (так званого поганого холестерину) на 3-4% у дорослих.

Ферментовані соєві боби з рисом

Зниження ризику серцевого нападу та інсульту

Є дві умови, які мають значну роль для ризику серцевих захворювань, серцевих нападів та інсультів, на які може вплинути споживання сої — високий тиск і запалення. Хронічне запалення низького ступеню — це стан, коли клітини імунної системи постійно заповнюють організм через неправильне харчування, куріння, зловживання алкоголем та інші шкідливі звички. Цей стан може пошкодити тканини, наприклад, слизову оболонку артерій, що і буде причиною високого тиску.

Як запалення, так і високий тиск можуть спричинити утворення бляшок в артеріях, які, в свою чергу, провокують утворення тромбів, що є причиною інфаркту та інсульту.

Деякі дослідження показують, що додавання до раціону соєвого білка є ефективним для зниження артеріального тиску та запалення.

Соєве молоко

Зміцнення кісток

З віком ризик розвитку остеопорозу зростає. Згідно з даними Американського національного фонду остеопорозу, половина всіх дорослих, старших за 50 років, мають підвищений ризик переломів кісток через низьку щільність кісткової тканини. Споживання сої може захистити тіло від переломів.

Ізофлавони в соєвих продуктах пов’язані з покращенням мінеральної щільності кісткової тканини та запобігають її втраті, спричиненій остеопорозом, незалежно від ваги. Ізофлавони — це різновид фітоестрогену, сполуки рослинного походження, яка міститься в у набагато більшій кількості у сої та продуктах, що її містять, порівняно з іншою їжею.

Рамен

Профілактика раку грудей

Високий рівень естрогену пов’язаний з раком молочної залози. Саме тому, жінкам з раком молочної залози, які проходили гормональну терапію, колись радили уникати соєвих продуктів. Однак, помірне споживання сої — до 2 порцій тофу, соєвого молока чи едамаме щодня — не підвищує ризик раку грудей. 

Споживання сої навпаки може мати захисний ефект, згідно з великим дослідженням у журналі Cancer, оскільки ізофлавон, основний фітоестроген у сої, пов’язаний зі зниженням смертності не лише від раку, а й від багатьох інших супутніх захворювань.

Інші дослідження, опубліковані в 2022 році Американською асоціацією з дослідження раку, показали, що соя може захистити молодих дівчат від розвитку раку грудей у майбутньому. Дослідження виявило зв’язок між споживанням сої та абсолютним об’ємом фіброзних залоз, що вказує на менший ризик раку молочної залози.

Темпе



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.