Що відбувається з організмом, коли ми їмо арахіс

Арахіс — швидка, легка та смачна закуска, його дуже зручно перехопити на ходу чи по дорозі у заторі, чи в офісі. Важко посперечатися з тим, що арахіс — найпопулярніший горіх у світі.

Попри загальну прихильність, чи є арахіс настільки ж корисним, як інші горіхи? Давайте дізнаємося більше.

Тарілка арахісу

Арахіс може вплинути на здоров’я печінки

Безперечно, арахіс дуже смачний, але він може бути токсичним. Це відбувається тому, що арахіс під час обробки та зберігання часто зустрічається з афлатоксином — токсичним грибом, який живе у вологому, субтропічному та тропічному кліматі.

Афлатоксин може бути дуже шкідливим для здоров’я людини і викликати деякі довготривалі проблеми, зокрема пригнічення імунної системи, захворювання нирок і рак печінки.

Арахіс у блендері

Арахіс містить антинутрієнти

Арахіс містить натуральну рослинну речовину — фітинову кислоту — яку також можна знати в інших бобових, горіхах, насінні та деяких оліях. На жаль, фітинова кислота діє як антипоживна речовина в організмі, тобто заважає засвоєнню організмом таких поживних речовин, як залізо, цинк, кальцій, марганець і магній.

Попри те, що сам арахіс містить багато цих поживних речовин, вміст фітинової кислоти приводить до того, що організм отримає тільки обмежену їх кількість.

Тост з арахісовою пастою

Арахіс може містити забагато солі

Від природи арахіс не містить багато солі, але якщо ви полюбляєте купувати смажений солоний арахіс чи арахіс з ароматизаторами, то можете переборщити з приправою.

Зазвичай солений арахіс містить близько 150 мг солі у 30 г, а це 7% від рекомендованої добової норми. Здавалося б, не так і багато, але якщо врахувати, що люди рідко обмежуються порцією арахісу у 30 г, то цю кількість легко перевищити.

Щоб цього уникнути, обирайте натуральний арахіс без солі та ароматизаторів, або відміряйте потрібну порцію одразу.

Глазурований арахіс

Арахіс містить багато вітамінів

Попри негативні побічні ефекти, які можна отримати від арахісу, він може бути здоровою закускою. Згідно з даними Peanut Institute арахіс містить високий рівень ненасичених жирів, клітковини, вітаміну E, фолієвої кислоти та калію. Також, горіхи містять цинк і магній, хоч фітинова кислота і дещо обмежує засвоюваність цих нутрієнтів.

Harvard Health Publishing також припускає, що завдяки високому вмісту поживних речовин та вітамінів, було виявлено, що ті, хто регулярно їсть арахіс (разом з іншими горіхами), мають менший ризик серцевих захворювань, ніж ті, хто не додає горіхи до раціону.

Салат з арахісом



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.