Як худнути не потрібно

До новорічних свят залишається все менше, позаяк, питання про те, як привести себе у форму швидко, стає актуальнішим. Багато хто звертається по допомогу до експрес-методів. Однак, виснажливі тренування і жорсткі дієти не дадуть вам заповітну форму за 2-3 тижні, а ось проблеми зі здоров’ям і самопочуттям - цілком ймовірно. Давайте дізнаємося більше про те, як не потрібно худнути (до свят та й взагалі), щоб не зіпсувати собі настрій.

Схуднення, ілюстрація

Зловживання тренуваннями

Весь рік ви розслаблялися, а коли закортіло швидко позбутися зайвих кілограмів, почали ходити у спортзал частіше, ніж на роботу. Гадаєте, таким чином можна отримати струнку талію і рельєфні м’язи за короткий термін? Звісно, ні. У тренувальному процесі відновлення є не менш важливим, ніж, власне, навантаження. М’язам і зв’язкам потрібна мінімум доба, щоб відпочити і прийти в норму, за менший проміжок часу цього не відбудеться. Позаяк, якщо ви нехтуєте відновленням, то ефективність тренувань невблаганно знижується, і постає загроза синдрому перетренованості.

Чоловік займається

Робота над ізольованими групами м’язів

Будь-який кваліфікований тренер вам скаже, що накачати прес чи сідниці окремо від інших групів м’язів неможливо. Важливо робити комплекси вправ за системою full body, приділяючи увагу не тільки проблемним зонам, а й рукам, ногам, поясниці та м’язам спини.

Жінка займається

Відмова від жирів

Скільки б дієтологи не стверджували, що раціон харчування повинен бути збалансованим, і жири необхідні для правильної роботи організму, далі є дуже багато тих, хто вважає їх своїм ворогом у боротьбі за стрункість. Хочеться бути здоровим, енергійним, мати гарні волосся, нігті та шкіру - полюбіть жири. Мова йде не про ті, які можна знайти у фастфуді та ультраперероблених продуктах, а про правильні поліненасичені жири, що містяться в горіхах, рибі, авокадо, молочних продуктах та оліях. Ця група нутрієнтів є життєво необхідною для злагодженої роботи мозку, серця та інших органів. Позаяк, у жодному разі не виключайте їх зі свого раціону, просто слідкуйте, щоб жири не переважали в меню.

Оливкова олія

Вечірні голодування

Усе ще вірите, що їсти після 18:00 не можна? Може й так, якщо ви лягаєте спати о 21. Втім, якщо ваш день не закінчується так швидко, ви добровільно прирікаєте себе на виснажливий голод, чого при схудненні краще не допускати, адже це загрожує зривами. Вечеря повинна бути легкою: дієтичний білок, овочі (свіжі або термічно оброблені), можна трохи гарніру у вигляді гречки чи булгуру, і за пару годин до сну. Але відмовлятися від вечірнього прийому їжі не порадить жоден дієтолог.

М'ясо з овочами

Тільки дієта

Звісно, перегляд раціону є дуже важливим для всіх, хто хоче позбутися зайвої ваги. Але надіятися тільки на правильне харчування і при цьому ігнорувати будь-яку фізичну активність - так же неправильно, як тренуватися до виснаження і їсти все підряд. Якщо ви хочете схуднути і при цьому покращити якість свого тіла, стати гнучким та більш підтягнутим - без спорту не обійтися. Знайдіть фізичну активність, яка буде вам до вподоби, додайте тренування до свого розкладу 2-3 рази на тиждень, і тоді прогрес в отриманні фігури своєї мрії буде значно помітнішим.

Одна горошинка на тарілці

Багато їсти після тренування

Спорт - це дуже важливо, якщо ви хочете привести себе у форму, втім, не менш важливим є й те, що лежить на тарілці між відвідуваннями фітнес-клубу. Збалансованим вважається раціон, в якому перевага надається білкам, його повинно бути близько 56%, 30% слід віддати вуглеводам, а 14% - корисним жирам. Також, важливою є середня добова калорійність, яку потрібно розраховувати індивідуально. І не забувайте, якщо ви тренуєтеся інтенсивно, голодування та жорсткі дієти - заборонені.

Жінка їсть бургер

Кефір чи сир замість вечері

Кисломолочний сир - чудовий варіант для сніданку, але не для вечері. Кефір - гарний продукт для того, щоб втамувати раптовий голод перед сном, але в жодному випадку не для повноцінної вечері. Вечірній прийом їжі повинен бути легким, повноцінним, а склянка кефіру таким вимогам не відповідає, адже задовольняє голод ненадовго, а це значить, що ви ляжете спати голодними.

Склянка кефіру

Монодієти та детокс

Монодієти і детокс не мають жодної користі для схуднення: вони є незбалансованими за вмістом білків, жирів і вуглеводів (та і як таке можливо, якщо харчуватися тільки гречкою і яблуками). Можливо, за допомогою такої системи і вдасться втратити зайві кілограми, але відбудеться це за рахунок м’язів, а не за рахунок спаленого жиру на животі, до того ж вага повернеться ще швидше, ніж пішла. І якщо ви з власної волі позбавите себе корисних вітамінів та мікроелементів, дефіцит нутрієнтів приведе до втрати сил, тьмяного кольору обличчя та поганого настрою.

Яйця в коробці

Зважування кілька разів на день

Від того, що ви будете ставати на ваги зранку, після обіду та перед сном, цифри кардинально не зміняться, а ось нервова система буде піддаватися ще тим випробуванням. Правильно харчуйтеся та розумно тренуйтеся, і обов’язково помітите зміни у дзеркалі. А також не забувайте, що м’язи є щільнішими за жир, тому набагато достовірнішим показником є не показник на вагах, а об’єми. Але й їх не слід вимірювати частіше 1 разу на тиждень.

Зважування



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.